1

Temat: Protokół z postępowania ZP-PN kto może podpisać

Mam taką sytuację podczas kontroli. Postępowanie z 2015 roku. Protokół z postępowania zatwierdził z-ca wójta, na żadnym etapie postępowania nie brał w nim udziału, w związku z tym nie złożył oświadczenia ZP-1. Teraz kontrolujący pyta się mnie o to oświadczenie. Wydaje mi się, że z-ca nie musiał go składać, no chyba że musiał sad

2

Odp: Protokół z postępowania ZP-PN kto może podpisać

Jeżeli podpisał protokół, a tym samym zatwierdził wynik postępowania to oświadczenie powinien podpisać.

3

Jutro idź i powiedz że się znalazł, niech zastępca rano podpisze smile, działa.

4

Marcel napisał/a:

Jutro idź i powiedz że się znalazł, niech zastępca rano podpisze smile, działa.

dokładnie

5 (edytowany przez covec 2016-10-07 06:06:04)

Dobre pytanie; czy zatwierdzenie protokołu jest czynnością w postępowaniu? Jak na moje, to nie jest. Protokół podpisywany jest kiedy mam komplet dokumentów, czyli umowę i ogłoszenie o udzieleniu zamówienia. Podobnie jest z podpisaniem umowy; nie jest czynnością w postępowaniu.

Wg "starego rozporządzenia"

§ 1. 1. Rozporządzenie określa wzór protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego oraz zakres dodatkowych informacji zawartych w protokole, a także sposób oraz formę udostępniania zainteresowanym protokołu wraz z załącznikami.

2. Protokół postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, zwany dalej ?protokołem?, zawiera także informacje dotyczące czynności poprzedzających wszczęcie oraz wykonywanych po zakończeniu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego.

Jakie to są informacje po zakończeniu postępowania wg kontrolujących?

Najlepsze jest to, że jedyną wskazówką w zakresie kto ma "podpisać" protokół jest treść samego protokołu; drobnym drukiem.

7a) postępowaniu o udzielenie zamówienia ? należy przez to rozumieć postępowanie wszczynane w drodze publicznego ogłoszenia o zamówieniu lub przesłania zaproszenia do składania ofert albo przesłania zaproszenia do negocjacji w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego, lub ? w przypadku trybu zamówienia z wolnej ręki ? wynegocjowania postanowień takiej umowy;

6

Wykonywał czynności w postępowaniu przed zawarciem umowy, złożył gdzieś podpis, jak nie to bez oświadczenia.

7

Ze znalezieniem - dobry patent smile Ale sama ciekawość mi pozostaje jak powinno być, bo wypowiedzi Szanownych Formułowiczów są różne smile

8

Powinno się złożyć oświadczenie, tym bardziej że protokół powinno się wypełniać w trakcie postępowania.

9

Marcel pomyśl, Covec ma rację - podpisanie protokołu nie jest czynnością wykonywaną w postępowaniu, bo:
1) niektórzy z nas wyznają zasadę, że postępowanie kończy się z chwilą wyboru oferty najkorzystniejszej,
2) inni z nas wyznają zasadę, że postępowanie kończy się z chwilą podpisania umowy.
Tak, czy siak, protokół jest podpisywany po wykonaniu czynności wymienionych powyżej, więc nie jest to czynność wykonana w postępowaniu! I taką linię obrony przyjęłabym w opisanej sytuacji.

10

Katiqq napisał/a:

Marcel pomyśl, Covec ma rację

11

Tonek, podpytaj kontrolujących o podstawy ich twierdzenia. Mnie zawsze uczono, że swoje zdanie należy uzasadnić.

12

Już widzę zafrapowanie kontrolującego jak zastanawia się nad uzasadnieniem podejrzenia o naruszenie dyscypliny .

13

tonek napisał/a:

Mam taką sytuację podczas kontroli. Postępowanie z 2015 roku. Protokół z postępowania zatwierdził z-ca wójta, na żadnym etapie postępowania nie brał w nim udziału, w związku z tym nie złożył oświadczenia ZP-1. Teraz kontrolujący pyta się mnie o to oświadczenie. Wydaje mi się, że z-ca nie musiał go składać, no chyba że musiał sad

Jeżeli komisja wystąpiła oddzielnym pismem do wójta o zatwierdzenie wyboru i ten wybór zatwierdził i złożył ZP-1 to ok,  a z-ca podpisał protokół postępowania po udzieleniu zamówienia czyli formalnie to nie składa oświadczenia ale co przeszkadza jeden papierek więcej ,który się zawieruszył prosę Pana smutnego kontrolującego

14 (edytowany przez jo 2016-10-14 10:40:34)

1) co piszecie w protokole w pkt 10 ust 4 powody odstąpienia od wymogu użycia środków......
2) czy w przypadku unieważnienia (ceny przewyższają kwotę jaką mamy) wypełniacie pkt 13, 14, 15, 16, 17 ??

15

1) Nie obowiązuje dla postępowań wszczętych i niezakończonych przed dniem 18 października 2018 r.