1

Temat: ROBOTY DODATKOWE

W wyniku przetargu nieograniczonego na ROBOTY budowlane -postępowanie krajowe pow. 30tys Euro wyłoniono wykonawcę (przed nowelizacją). Teraz okazuje się że potrzebne są ROBOTY DODATKOWE na kwotę ok 6tys. złotych. Bez tych robót nie będzie moliwe wykonanie zamówienia podstawowego a nie można było wcześniej tego przewidzieć. Jak przeprowadzić procedurę, żeby wszystko było zgodnie z pzp? Proszę o pomoc, bo nigdy nie miałam do czynienia z robotami dodatkowymi.

2

Odp: ROBOTY DODATKOWE

art 19 ust 3 nowelizcji

3

?

4

art 19 ust 3 nowelizcji (dz u. z 2016 poz 1020)

5

Przepraszam ale nie rozumiem co do procedury ma komisja przetargowa...:(

6

to inna ustawa nie PZP a o zmianie PZP (dz u. z 2016 poz 1020)

7

art 19 ust 3 nowelizacji

(dz u. z 2016 poz 1020)

8

big_smile dobre.

9

ciesze się , że w tak ponury dzień komuś przysporzyłam powodów do uśmiechu:) <zakręcona>

10

No dobra pośmiali się a teraz na poważnie bo mi do śmiechu to wcale nie jest ( no może trochę)

w siwz mam zapis:
1.W związku z art. 144 ustawy Pzp przewiduje się możliwość dokonania następujących zmian w Umowie:
1.1. Zmiana sposobu spełnienia świadczenia
1.1.1. Zmiany technologiczne
a) konieczność zrealizowania projektu przy zastosowaniu innych rozwiązań technicznych/technologicznych niż wskazane w dokumentacji projektowej, w sytuacji, gdyby zastosowanie przewidzianych rozwiązań groziło niewykonaniem lub wadliwym wykonaniem projektu,
b) odmienne od przyjętych w dokumentacji projektowej warunki geologiczne skutkujące niemożliwością zrealizowania przedmiotu umowy przy dotychczasowych założeniach technologicznych,
c) odmienne od przyjętych w dokumentacji projektowej warunki terenowe, w szczególności istnienie podziemnych urządzeń, instalacji lub obiektów infrastrukturalnych,
Zmiany, o których mowa w lit b ? c) mogą być wprowadzane w sytuacjach, odpowiadających przesłankom do udzielenia zamówień dodatkowych.

Zmiana w umowie....czyli co? można aneksować?

nic już (jeszcze) nie wiem....

Jak udzielić zamówienia dodatkowego na te nieszczęsne 6 tys?

11

w aneksie powołaj sie bezpośrednio na ustawę (dz u. z 2016 poz 1020)

12

Przecież postępowanie prowadzone jest wg. starej ustawy to jak ma się  to do powoływania się na nowelę?

13

Art.  19.
1. Do umów w sprawach zamówień publicznych zawartych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepisy dotychczasowe.
2. Do umów w sprawach zamówień publicznych zawartych po dniu wejścia w życie niniejszej ustawy w następstwie postępowań o udzielenie zamówień publicznych wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepisy dotychczasowe.
3. Dopuszczalne są zmiany umów w sprawie zamówienia publicznego, zawartych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy lub zawartych w wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego wszczętego przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, jeżeli:
1)  zamawiający przewidział możliwość dokonania takiej zmiany w ogłoszeniu o zamówieniu lub w specyfikacji istotnych warunków zamówienia oraz określił warunki takiej zmiany;
2)  umowa została zawarta przez zamawiającego, o którym mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1-3a i 5 ustawy zmienianej w art. 1 w brzmieniu dotychczasowym i został spełniony co najmniej jeden z następujących warunków:
a)  w przypadku udzielania dotychczasowemu wykonawcy usług lub robót budowlanych zamówień dodatkowych, nieobjętych zamówieniem podstawowym i nieprzekraczających łącznie 50% wartości realizowanego zamówienia, niezbędnych do jego prawidłowego wykonania, których wykonanie stało się konieczne na skutek sytuacji niemożliwej wcześniej do przewidzenia, jeżeli:
?  z przyczyn technicznych lub gospodarczych oddzielenie zamówienia dodatkowego od zamówienia podstawowego wymagałoby poniesienia niewspółmiernie wysokich kosztów lub
?  wykonanie zamówienia podstawowego jest uzależnione od wykonania zamówienia dodatkowego,
b)  w przypadku udzielenia, w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy usług lub robót budowlanych zamówień uzupełniających, stanowiących nie więcej niż 50% wartości zamówienia podstawowego i polegających na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówień, jeżeli zamówienie podstawowe zostało udzielone w trybie przetargu nieograniczonego lub przetargu ograniczonego, a zamówienie uzupełniające było przewidziane w ogłoszeniu o zamówieniu dla zamówienia podstawowego i jest zgodne z przedmiotem zamówienia podstawowego,
c)  w przypadku udzielenia, w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy dostaw, zamówień uzupełniających, stanowiących nie więcej niż 20% wartości zamówienia podstawowego i polegających na rozszerzeniu dostawy, jeżeli zmiana wykonawcy powodowałaby konieczność nabywania rzeczy o innych parametrach technicznych, co powodowałoby niekompatybilność techniczną lub nieproporcjonalnie duże trudności techniczne w użytkowaniu i dozorze, jeżeli zamówienie podstawowe zostało udzielone w trybie przetargu nieograniczonego lub przetargu ograniczonego, a zamówienie uzupełniające było przewidziane w ogłoszeniu o zamówieniu dla zamówienia podstawowego i jest zgodne z przedmiotem zamówienia podstawowego;

14

jo smile

15

Tak bez niczego? bez żadnej procedury, ogłoszeń itd? ustalić w wykonawcą warunki i podpisac aneks z powołaniem na ustawę?

16

CZYTAJCIE PRZEPISY!!!

17

ale po to jest forum żeby się poradzić...poszukać odpowiedzi....wymienić doświadczenia....dla początkujących nie wszystko jest jasne sad Nie jestem biegła w przepisach tak jak inni, którzy stanowią dla wielu zapewne guru tego forum...

18

Kinga, ale ile razy można podawać jednej osobie podstawę prawną w ramach tej samej odpowiedzi?

19

dla pewności art 19 ust 3 nowelizacji (dz u. z 2016 poz 1020)
wink

20

smile

21

lol

22

Katiqq napisał/a:
CZYTAJCIE PRZEPISY!!!

Trochę pokory, ustawa nie jest prosta i kto by tam jeszcze szukał jakiegoś drugiego art 19 na końcu ustawy. Każdy ma tu różny stopień zaawansowania i trzeba to zrozumieć. Też bym sobie nie życzył na tym forum kolejnego tematu pt. jak zrobić uzupełniające po nowelizacji, ale dziś się w język ugryzlem i nie byłem złośliwy co nie zawsze mi się udaje. Jakby powiedział Marcel, tyle.

23

Janku w tym poście kilka razy wskazano podstawę prawną, więc nie ucz  mnie pokory, proszę

24

janek159 napisał/a:
Katiqq napisał/a:
CZYTAJCIE PRZEPISY!!!

Trochę pokory, ustawa nie jest prosta i kto by tam jeszcze szukał jakiegoś drugiego art 19 na końcu ustawy. Każdy ma tu różny stopień zaawansowania i trzeba to zrozumieć. Też bym sobie nie życzył na tym forum kolejnego tematu pt. jak zrobić uzupełniające po nowelizacji, ale dziś się w język ugryzlem i nie byłem złośliwy co nie zawsze mi się udaje. Jakby powiedział Marcel, tyle.

prawda jest taka że nowelizacja jest po prostu źle napisana

25

Nie da się ukryć.