1

Temat: Zaświadczenie KRK

Witam. Mam pytanie odnośnie wniosku o wydanie zaświadczenia KRK.
Po nowelizacji z 2016 r wymagane jest Zaświadczenie o niekaralności oprócz Zarządu także dla członków Rad Nadzorczych i Prokurentów i moje pytanie brzmi jaką "formułkę" należy wpisać we wniosku w pozycji nr 11. Przed nowelizacją w przypadku osób fizycznych(Zarząd) wpisywane było: " art. 24 ust.1 pkt 4-8 oraz pkt 10 i 11 ustawy z dn. 29.01.2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2013 r. poz. 907)", natomiast w przypadku Zapytania o Podmiot Zbiorowy: "art. 24 ust.1 pkt 9 ustawy z dn. 29.01.2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2013 r. poz. 907).

Bardzo proszę o pomoc, gdyż muszę złożyć wnioski o niekaralności a nie mam pojęcia co należy tam wpisać.

2

Odp: Zaświadczenie KRK

24 ust. 1 pkt 13, 14 i 21 oraz 24 ust. 5 pkt 5 i 6 jeśli wskazano podstawy fakultatywne

3

Ale na to samo powołuję się przy wniosku o zapytanie o osobie i o podmiocie zbiorowym??

4

Podmiotów zbiorowych dotyczą 24 ust. 1 pkt 14 i 21, natomiast z fakultatywnych 24 ust. 5 pkt 6

5

To podsumowując do wpisania na wniosku
podmiot zbiorowy -art. 24 ust. 1 pkt 14 i 21 i art. 24 ust. 5 pkt 6
osoba fizyczna - art. 24 ust. 1 pkt 13 oraz art. 24 ust. 5 pkt 5

Proszę o potwierdzenie albo poprawę.

Czy o zaświadczenie z KRK dla prokurentów mogę również wystąpić ? ( mając podpisane pełnomocnictwo przez Zarząd )  Czy muszę mieć pełnomocnictwo od każdego indywidualnie ?  Jak to wygląda ?

6

Podsumowując...
Na podmiot zbiorowy - art. 24 ust. 1 pkt 21
na osobę fizyczną (członkowie zarządu, prokurenci, członkowie rad nadzorczych)-  art. 24 ust. 1 pkt 13,14 oraz art. 24 ust. 5 pkt 5 i 6

Dodam że informacja zasiegnięta bezpośrednio z KRK (dzwoniłam żeby się dopytać).

Wnioski podpisuje osoba upoważniona w moim przypadku Prezes lub prokurent (wymieniona w KRS do reprezentowania podmiotu)

7 (edytowany przez gladiq 2016-10-10 09:55:58)

Mam kolejne pytania ... :

Czy zagraniczni członkowie rady nadzorczej zostaną automatycznie sprawdzenie przez nasz KRK w swoich krajach ?

Czy jednak  nasz KRK sprawdzi ich w PL, że nie figurują w PL ?  Czy to wystarczy ?

8

alicja190604 napisał/a:

P
na osobę fizyczną (członkowie zarządu, prokurenci, członkowie rad nadzorczych)-  art. 24 ust. 1 pkt 13,14 oraz art. 24 ust. 5 pkt 5 i 6

Dodam że informacja zasiegnięta bezpośrednio z KRK (dzwoniłam żeby się dopytać).

na osobę fizyczną bez 14 chyba

9

jo napisał/a:
alicja190604 napisał/a:

P

na osobę fizyczną bez 14 chyba

no jak nie przecież 14 tyczy się osoby... już mam wystawione zaświadczenia więc jest tak jak napisałam powyżej smile

10

A od kiedy osoby fizyczne mają organy zarządzające?

14) wykonawcę, jeżeli urzędującego członka jego organu zarządzającego lub nadzorczego, wspólnika spółki w spółce jawnej lub partnerskiej albo komplementariusza w spółce komandytowej lub komandytowo-akcyjnej lub prokurenta prawomocnie skazano za przestępstwo, o którym mowa w pkt 13;

11 (edytowany przez jo 2016-10-11 08:41:31)

myślę że sąd za bardzo nie wnika w przepisy PZP wydając zaświadczenia przyjmę zasadę że fizyczny 13 a zbiorowe 14 i 21 to się wydaje logiczne

12

osoba fizyczna - art. 24 ust. 1 pkt 13 oraz art. 24 ust. 5 pkt 5, jeśli wskazano fakultatywne

13

Dzwoniłam do sądu i Pan mi powiedział że do zbiorowego tylko pkt.21. Powiedział, że jak będzie coś więcej to wniosek wróci nie potwierdzony i że trzeba będzie poprawić... i dwa z 6 mi wróciły nie potwierdzone, do poprawki bo był jakiś tam drobny błąd...
piszę tylko to co mi w sądzie powiedzieli...

14

Wczoraj dzwoniłem na infolinię KRK. W przypadku spółek akcyjnych, czyli członków zarządów i rad nadzorczych, podstawą powinien być art. 24. ust.1 pkt. 14.  Pan z którym rozmawiałem, wykluczył w tym przypadku pkt. 13.

15

rychu napisał/a:

Wczoraj dzwoniłem na infolinię KRK. W przypadku spółek akcyjnych, czyli członków zarządów i rad nadzorczych, podstawą powinien być art. 24. ust.1 pkt. 14.  Pan z którym rozmawiałem, wykluczył w tym przypadku pkt. 13.

i dla samej spółki pkt 21

16

jo napisał/a:
rychu napisał/a:

i dla samej spółki pkt 21

Moim zdaniem, dla spółki tylko pkt. 21. Zaraz zadzwonię do KRK i wypytam co i jak.

17 (edytowany przez jo 2017-04-21 07:33:12)

dla spółki 21, i dla członków zarządów rad i prokurentów spółki 14

18

No i tak , dzwoniłem i pan potwierdził (trochę pomlaskał), że w przypadku podmiotów zbiorowych, tylko 21.

19 (edytowany przez jo 2017-04-21 07:43:30)

rychu napisał/a:

No i tak , dzwoniłem i pan potwierdził (trochę pomlaskał), że w przypadku podmiotów zbiorowych, tylko 21.

jeżeli składa ofertę podmiot zbiorowy to winien dołączyć z 21 KRK podmiotu zbiorowego i dodatkowo z 14 KRK  osób z zarządu, rady nadzorczej i prokurentów

20

jo napisał/a:
rychu napisał/a:

jeżeli składa ofertę podmiot zbiorowy to winien dołączyć z 21 KRK podmiotu zbiorowego i dodatkowo z 14 KRK  osób z zarządu, rady nadzorczej i prokurentów

Dokładnie tak. Z tym, że prokurent, musi osobiście pozyskać zaświadczenie KRK.

21

I teraz uwaga. Sekretariat wpisał w pkt. 11 wniosku następujące podstawy:
- dla członków rady nadzorczej oraz zarządu - art. 24 ust.1 pkt. 13 i 14;
- dla podmiotu zbiorowego (spółka S.A.) - art. 24, ust. 1 pkt. 13, 14 i 21.

KRK wszystko przyjął i ostemplował.

22

ja, wnioskując o zaświadczenie z KRK nie wpisuję żadnych art., ponieważ i tak dana osoba czy podmiot sprawdzana jest w całym rejestrze. Dzięki temu nie muszę zastanawiać się czy zapisy zaświadczenia są ok.

23

Mam pytanie:
Wykonawca na wezwanie złożył dokumenty KRK dot. podmiotu zbiorowego i osób wchodzących w skład organu. Dokumenty są w porządku.
Wątpliwość dotyczy osób (wspólników czy wchodzących w skład organu), na które powinien wykonawca przedstawić dokumenty, ponieważ:
- w KRS w Dziale I, rubryka 7- "dane wspólników" mam dwie osoby: Pan X i Pani Y.
Następnie w Dziale II, dane dotyczące organu do reprezentacji i jego składu, organu nadzoru, prokurentów jest:
- rubryka 1 - organ do reprezentacji- wpisany jako prezes zarządu Pan X,
- rubryka 2 - organ do nadzoru- wpisane kolejne trzy osoby A, B, C
- rubryka 3 - prokurenci- kolejne dwie osoby D, E.
Zatem nigdzie więcej poza tą częścią dot wspólników nie pojawia się Pani Y i tylko na nią właśnie nie został złożony dokument KRK.
Na wszystkie pozostałe osoby wchodzące w skład organu zostały złożone prawidłowo dokumenty.
Czy powinnam wezwać do uzupełnienia dokumentu dotyczącego tego jednego wspólnika?

24

Czy jest to spółka jawna lub partnerska?

25

W zasadzie konsorcjum, sp z o.o. -lider i sp.j. -konsorcjant.
Brak wspomnianego dok na wspólnika dotyczy sp. z o.o.