1

Temat: Dwa zamówienia czy jedno?

Dzień dobry,
Zamawiający chce zrealizować dwie rzeczy związane z modernizacją ujęcia wody. Chce kupić materiały budowlane (rury wodociągowe, studzienki, zasuwy, cement, beton, cegły pustaki ...) oraz zamówić elementy technologii uzdatniania wody (odżelaziacze, napowietrzacze, chloratory itp). Roboty budowlane związane z budową budynku stacji oraz rozprowadzeniem sieci wodociągowej zamawiający chce wykonać sam (ma zasoby, narzędzia itp) natomiast prace związane z instalacją systemu uzdatniania chce zlecić. Wartość materiałów budowlanych jest niższa od 209 tyś euro, podobnie jak wartość technologii uzdatniania. Suma tych dwóch elementów wartość 209 tyś euro przekracza. czy według Państwa to Dwa osobne zamówienia czy jedno?

2

Odp: Dwa zamówienia czy jedno?

Wydaje mi się, że bezpieczniej byłoby zsumować i ewentualnie podzielić na części.

3

Potraktował bym to również łącznie, z postu rozumiem że dotyczy się to wszystko jednego obiektu budowlanego?

4

Sytuacja, o której pisze tato to jest właśnie książkowy przykład tego o czym dyskutowaliśmy w innym miejscu "dostawy i usługi przekazane przez Zamawiającego niezbędne do realizacji roboty budowlanej". Oczywiście, że trzeba to wszystko szacować razem.

5 (edytowany przez jo 2016-10-11 07:38:22)

nie jestem pewien czy oba zakresy może wykonać ta sama firma elementy do stacji uzdatniania to raczej specjalistyczne zadanie
ale oczywiście bezpieczniej razem oszacować

6

A czy nie mamy tu do czynienia z 2 niezależnymi dostawami?
Materiały budowlane
system uzdatniania wody

7

A czy 1 wykonawca nie jest w stanie dostarczyć wszystkiego? Myślę, że znajdą się tacy na rynku.

8

W pierwszym etapie analizy tych planowanych elementów stałem na stanowisku, że to jednak są rzeczy specjalistyczne (chodzi o technologię) - znaczy mam dwa zamówienia. Potem im dalej się zmóżdżałem, tym więcej mnie nachodziło wątpliwości. Potem znów wróciłem do pierwotnej konkluzji (znaczy dwa odrębne zamówienia) a teraz to już nie wiem, choć jestem blisko jednak dwóch postów poprzednich (jarosława i jo). Pewnie gdybym robił to razem z pracami budowlanymi to machnąłbym  jedno zamówienie. Ale teraz mam kupić same materiały budowlane i zamówić dostawę wraz z instalacją systemu uzdatniania. Stąd dylemat...

9

Katiqq napisał/a:

A czy 1 wykonawca nie jest w stanie dostarczyć wszystkiego? Myślę, że znajdą się tacy na rynku.

Pewnie są tacy. Ale czy to argument decydujący?

10

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/opinie-dotyczace-ustawy-pzp/przygotowanie,-wszczecie-i-przebieg-postepowania-o-udzielenie-zamowienia-publicznego/szacowanie-wartosci-i-udzielanie-zamowien,-w-tym-zamowien-objetych-projektem-wspolfinansowanym-ze-srodkow-unii-europejskiej

Dla ustalenia czy w danym przypadku mamy do czynienia z jednym zamówieniem, czy też z odrębnymi zamówieniami konieczna jest analiza okoliczności konkretnego przypadku. W tym celu należy posługiwać się takimi kryteriami jak podobieństwo przedmiotowe i funkcjonalne zamówienia (kryterium to powinno prowadzić do wyodrębnienia nie tylko zbliżonych przedmiotowo zamówień, ale także zamówień, które mimo braku przedmiotowego podobieństwa tworzą funkcjonalną całość), tożsamość czasowa zamówienia (możliwe udzielenie zamówienia w tym samym czasie, ewentualnie mozliwość realizacji zamówienia w tym samym czasie) i możliwość wykonania zamówienia przez jednego wykonawcę. Innymi słowy konieczne jest ustalenie czy dany rodzaj zamówienia mógł być wykonany w tym samym czasie, przez tego samego wykonawcę.

11

To powyższe to ja wiem. Jednak mam do kupienia standardowe zwykłe materiały, które znajdują się w chyba każdej hurtowni budowlanej oraz dostawę jednak niestandardowych elementów stacji uzdatniania i ich instalację, skonfigurowanie, podłączenie, w tym elektryka, automatyka,  etc.

12

O właśnie. Dla mnie kluczowe było pytanie czy element uzdatniania jest dostawą czy RB. Jeżeli RB to współny mianownik jakim są RB kazałyby bezwzględnie łączyć (dostawa materiałów do przeprowadzenia RB + system uzdatniania wody jako RB).

Ale skoro system uzdatniania wody to dostawa to mamy do czynienia z dwiema dostawami i teoretycznie można to uznać za 2 oddzielne zamówienia (tozsamość podmiotu). Ale z drugiej strony wszystko robisz w jednym czasie, efektem twoich działań będzie osiągnięcie jednego celu czyli uruchomienie stacji, kasa też pewnie pod jedną nazwą, więc na pewno przy okazji kontroli będziesz się gęsto tłumaczył dlaczego dokonałeś podziału.

13

Tato (jak to fajnie brzmi) jedyne co zyskujesz to krótkie terminy i brak nieco bardziej rozbudowanej procedury. To co najważniejsze czyli opis przedmiotu zamówienia pod przetarg i umowę musisz mieć.

Jeżeli pozwalają ci terminy to robiłbym unijny

14 (edytowany przez janek159 2016-10-11 11:02:55)

I jak domniemam właśnie o te terminy chodzi. Tacie chodzi czy w przypadku traktowania wartości rozłącznie nie powstanie zarzut nieuzasadnionego zaniżenia wartości. Czy jest to ten sam rodzaj zamówienia, czy są trzy tożsamości spełnione. Czasu jest, przeznaczenie jest, jak podmiotowo tez jest to niestety łącznie.

15

Żeby obraz był pełniejszy to dodam jeszcze, że zakup materiałów zdaje się, że MUSI być w tym roku a uzdatnianie dopiero pod koniec przyszłego roku. Zmienia to coś?

16 (edytowany przez janek159 2016-10-11 11:26:49)

o czymś co jest kluczowe napisałeś na końcu

A to dlaczego zastanawiasz się nad łącznym traktowaniem wartości, odrębne budżety i inne plany rzeczowo finansowe, chyba że to w ramach jednego projektu unijnego? co

17

Rzeknę tak:
po 14 latach w miarę spokojnego i dość pewnego mimo wszystko pływania w zamówieniach publicznych zaczynają mię chwytać lekkie schizy - czy coś co było dla mnie oczywiste dalej takim jest... Wiem że odrębne budżety i plany rzeczowo-finansowe... Ale to moja decyzja. Równie dobrze mógłbym to machnąć w jednym roku. Zacząłem się bowiem zastanawiać nad tymi dwoma zakresami z uwagi na to, co podniesione zostało wyżej w poście Katiqq: jakąś tam funkcjonalną zbieżność przedmiotów,  MOŻLIWE udzielenie zamówienia w tym samym czasie (zastanawiam się poza tym, co to w tym konkretnym przypadku znaczy - wykonanie obu zakresów jest przecież przesunięte w czasie, bo instalacja uzdatniania będzie możliwa dopiero po wybudowaniu  i podłączeniu budynku) i możliwość wykonania zamówienia przez jednego wykonawcę (przecież na rynku tacy zapewne są). Stąd pytanie do Państwa. Za odpowiedzi dziękuję oczywiście

18

A zrób to wszystko jako robotę budowlaną, dolicz wartość RB które wykonasz sam. Przy RB progu nie przekroczysz dla żadnego zadania (nie wiem czy tak można smile )

Co do tych lat budżetowych - ciągle mówimy o jednym efekcie który już dzisiaj jest znany zamawiającemu.

19

Jest coś w tym że im dłużej w zamówieniach tym więcej wątpliwości. Potwierdzają to tez inne osoby.

20

To jest spowodowane tym że już tak dogłębnie analizujemy przepisy że sami wymiękamy big_smile

21

Za dużo wiesz? big_smile