1

Temat: Procedura odwrócona

W przypadku procedury odwróconej, jeśli o chodzi o oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do grupy kapitałowej, w przypadku jego niezłożenia, do uzupełnienia wzywamy wszystkich, czy tylko Wykonawcę najwyżej ocenionego?

I drugie pytanie, czy wzywacie do uzupełnienia tego oświadczenia, jeśli zostało ono złożone wraz z ofertą?

I trzecie pytanie, jeśli Wykonawca złożył już wraz z ofertą dokumenty, do złożenia których miał zostać dopiero wezwany, to wzywanie go jeszcze raz? Chodzi o te dokumenty, do złożenia których wzywamy tylko najwyżej ocenionego Wykonawcę.

2

Odp: Procedura odwrócona

1. tak, wzywamy - wszystkich bez wyjątku (zmieniłam zdanie po szkoleniu kiedy powiedziano, że nie jest to dokument składany na żądanie zamawiającego, bo wymóg jego złożenia wynika wprost z ustawy).
2. nie
3. nie

3

Dziękuję smile

4

Bardzo proszę smile

5

Katiqq mi na szkoleniu mówiono, że nie ważne, czy wykonawca złożył oświadczenie z ofertą. on powinien złożyć w terminie 3 dni od zamieszczenia informacji z otwarcia, bo wtedy dopiero wie czy ktoś z grupy kapitałowej składał ofertę w postępowaniu. jeśli by się okazało, że tak to musi udowodnić, że nie zachodzą podstawy do wykluczenia

6

tori33 napisał/a:

Katiqq mi na szkoleniu mówiono, że nie ważne, czy wykonawca złożył oświadczenie z ofertą. on powinien złożyć w terminie 3 dni od zamieszczenia informacji z otwarcia, bo wtedy dopiero wie czy ktoś z grupy kapitałowej składał ofertę w postępowaniu. jeśli by się okazało, że tak to musi udowodnić, że nie zachodzą podstawy do wykluczenia

Miraa napisał/a:

W przypadku procedury odwróconej, jeśli o chodzi o oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do grupy kapitałowej, w przypadku jego niezłożenia, do uzupełnienia wzywamy wszystkich, czy tylko Wykonawcę najwyżej ocenionego?

7

Miraa napisał/a:

Tylko najwyżej ocenionego. I teraz się zacznie... smile

8

Nic się nie zacznie Miras. Szanuję Twoje zdanie, aczkolwiek swoje zmieniłam.

9

Wszystkich, reszta dok. od najwyżej ocenionego gr kap to wyjątek smile

10

Szkoda, myślałem że może mnie ktoś przekona do zmiany zdania - oczywiście za pomocą innych argumentów, niż te o których pisałaś wyżej. Nowelizacja poszła w kierunku odformalizowania (uproszczenia) i przyśpieszenia procedury. Zakładając, że ustawodawca jest racjonalny, nie chce mi się wierzyć że należy żądać tego dokumentu od innych tylko dla samego żądania. Zauważ czemu ten dokument ma służyć (potwierdzenia braku podstaw wykluczenia) oraz że jest wymieniony w rozporządzeniu w spr. dokumentów. Natomiast to, że obowiązek jego złożenia wynika również z ustawy, to pewnie dlatego żeby przyśpieszyć procedurę. Podobnie jest z JEDZ-em, żądasz od innych niż tylko tego co złożył ofertę najwyżej ocenioną? (przyp. obowiązek jego złożenia też wynika z ustawy)

11

Z punktu widzenia sensu art. 24 aa, tylko najwyżej ocenionego. Skoro podmiotowo nie badamy reszty. Wystarczające że najwyżej oceniony się wypowie bo tylko jego oceniamy podmiotowo.

12

JEDZ powinni złożyć wszyscy przy odwróconej sprawdzamy tylko najkorzystniejszego na resztę nie patrzymy (do czasu kiedy najkorzystniejszy się nie wycofa)

13

gadamy o GK, od wszystkich czy od najwyższego żądać, jak stawiasz Jo

14

Logika podpowiada aby od najkorzystniejszego (GK)

15

MIRAS napisał/a:

1. Zakładając, że ustawodawca jest racjonalny, nie chce mi się wierzyć że należy żądać tego dokumentu od innych tylko dla samego żądania. 2. Zauważ czemu ten dokument ma służyć (potwierdzenia braku podstaw wykluczenia) oraz że jest wymieniony w rozporządzeniu w spr. dokumentów. Natomiast to, że obowiązek jego złożenia wynika również z ustawy, to pewnie dlatego żeby przyśpieszyć procedurę. Podobnie jest z JEDZ-em, żądasz od innych niż tylko tego co złożył ofertę najwyżej ocenioną? (przyp. obowiązek jego złożenia też wynika z ustawy)

1. Dobrze, że z tą racjonalnością ustawodawcy to tylko założenie, a nie stwierdzenie smile
2. Gdyby rzeczywiście tak było, nie zniknęłaby jednoczesność zawiadamiania wykonawców o wyborze, odrzuceniu, wykluczeniu, co jednoznacznie świadczy o tym, że możesz wykluczyć wykonawcę na każdym etapie - moim zdaniem także wtedy, gdy nie złoży GK. Idąc Twoim tokiem myślenia - w przypadku złożenia ofert przez członków grupy kapitałowej nie byłoby możliwości ich wykluczenia  o ile żadna ze złożonych przez nich ofert nie okazałaby się najwyżej ocenioną.
Poza tym - oświadczenie GK składa najwyżej oceniony, po czym odmawia podpisania umowy. Kolejny z listy rankingowej nie złożył oświadczenia GK, więc dopiero teraz muszę go wezwać do uzupełnienia wyznaczając termin uzupełnienia, a tymczasem TZO leci na łeb, na szyję - czy to nie jest przeciąganie postępowania?

Na JEDZU jeszcze się nie znam, ale w instrukcji wypełniania na str. 47 jest info o GK.

Za cienka jestem do przekonania Ciebie.

16

W tej sprawie największy mędrzec nie jest w stanie przekonać do sensu żądania GK w przypadku proc.  odwróconej. 

Fakt jest taki, że w procedurze odwróconej nie może być w praktyce wykluczeń innych wykonawców niż najwyżej ocenionego. Wynika to wprost z art. 24aa, tu się tylko ocenia oferty.

17

Katiqq napisał/a:

1. Dobrze, że z tą racjonalnością ustawodawcy to tylko założenie, a nie stwierdzenie smile
2. Gdyby rzeczywiście tak było, nie zniknęłaby jednoczesność zawiadamiania wykonawców o wyborze, odrzuceniu, wykluczeniu, co jednoznacznie świadczy o tym, że możesz wykluczyć wykonawcę na każdym etapie - moim zdaniem także wtedy, gdy nie złoży GK.
3. Idąc Twoim tokiem myślenia - w przypadku złożenia ofert przez członków grupy kapitałowej nie byłoby możliwości ich wykluczenia  o ile żadna ze złożonych przez nich ofert nie okazałaby się najwyżej ocenioną.
4. Poza tym - oświadczenie GK składa najwyżej oceniony, po czym odmawia podpisania umowy. Kolejny z listy rankingowej nie złożył oświadczenia GK, więc dopiero teraz muszę go wezwać do uzupełnienia wyznaczając termin uzupełnienia, a tymczasem TZO leci na łeb, na szyję - czy to nie jest przeciąganie postępowania?
(...)
5. Za cienka jestem do przekonania Ciebie.

1. Racjonalny ustawodawca - oksymoron, tak masz rację wink
2. Nie widzę związku cool
3. Tak właśnie jest, patrz post janka wyżej
4. Tak właśnie jest przy procedurze odwróconej i to nie tylko w przypadku GK ale również innych dokumentów.
5. W tym "komplemencie" wyczuwam sarkazm tongue

18

Przyznam się bez bicia - byłam na szkoleniu u p. Leszczyńskiego i przyjęłam jego pogląd na GK. Twierdził on, że skoro wymóg złożenia GK wynika z ustawy, to należy wezwać do uzupełnienia. Wiem, że jest opinia UZP co do uzupełniania oświadczeń o sp. warunków i niepodleganiu wykluczeniu w procedurze odwróconej, w której stwierdzono, że uzupełnia te oświadczenia tylko najwyżej oceniony. Nie wykluczam, że zmienię zdanie kiedy znajdę solidne wyjaśnienie, bo póki co jak większość błądzę w ciemności.
I było bez sarkazmu. Aż taka zołzowata nie jestem.

19

Co pytanie to problem.

A co zrobilibyście przy procedurze zwykłej?

20

przy zwykłej wzywam wszystkich

21

To jeszcze jedna wątpliwość.
Jest oświadczenie o przynależności do GK 2 wykonawców. Postępowanie podzielone na 4 części i Ci dwaj wykonawcy należący do jednej GK złożyli oferty, ale w 2 różnych częściach.

Muszą mi cokolwiek wyjaśniać?

22

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/opinie-dotyczace-ustawy-pzp/warunki-udzialu-w-postepowaniu,-dokumenty-skladane-przez-wykonawcow-oraz-ich-wykluczenie-z-udzialu-w-postepowaniu/obowiazek-wzywania-wykonawcow-nalezacych-do-tej-samej-grupy-kapitalowej-do-zlozenia-wyjasnien,-o-ktorych-mowa-w-art.-24b-ust.-1-ustawy-pzp,-w-sytuacji-gdy-skladaja-oni-wnioski-o-dopuszczenie-do-udzialu-w-postepowaniu-lub-oferty-na-rozne-czesci-zamowienia.

23

A ja uważam ,że oświadczenie to muszą złożyć wszyscy w ciągu trzech dni od zamieszczenia na stronie zamawiacza i nigdzie w ustawie nie ma zapisu (nie znalazłam) aby byli z tego Wykonawcy zwolnieni czy to procedura odwrócona czy też nie.  Jest to jedna z przesłanek wykluczenia wykonawcy, ponadto aby stwierdzić czy ten najwyżej oceniony nie należy do GK z innymi wykonawcami należy mieć oświadczenia pozostałych ,którzy złożyli oferty, bo może się okazać, że zapomniał...a tak sprawa czysta, tym bardziej ,że oświadczenie takowe złożone w ofercie czyli przed otwarciem ofert moim zdaniem jest nieskuteczne nawet gdy Wykonawca nie należy do żadnej grupy kapitałowej.
Zresztą czy kogoś by ukarano za to ,że żąda tego oświadczenia uważam ,że nie.

24

Nie trzeba GK mieć od wszystkich, nawet nie trzeba ich do tego wzywać jak nie złożą, wszystko to wynika z samej istoty 24aa.

25

jest to wyjątkowe oświadczenie, stwierdzenie czy jest prawdziwe uwarunkowane jest złożeniem takiego oświadczenia przez innych wykonawców