1 (edytowany przez sinek 2008-01-10 06:26:54)

Temat: Usługa i dostawa w jednym

Witam
Czy można zrobić przetarg na usługę i dostawę w jednym postępowaniu.
Sprawa wygląda następująco Poszukujemy firmy ochroniarskiej na tę usługę musimy zorganizować przetarg, dodatkowo chcieliśmy zakupić sprzęt, który będzie powiązany z usługą i z którego defacto będzie korzystać wyłoniony Wykonawca.. I pytanie, czy mogę w przetargu na usługę dopisać również dostawę przez wybraną firmę odpowiedniego sprzętu.. Czy lepiej zrobić przetarg na usługę a potrzebny sprzęt kupić z we własnym zakresie (wartość poniżej 14 000 euro), ale czy wówczas nie będzie top dzielenie zamówienia (sprzęt ściśle powiązany z wykonywaną usługą). Czekam na wasze sugestie.
dziękuję i pozdrawiam
sinek

2

Odp: Usługa i dostawa w jednym

nie wiem co znaczy ściśle powiązany ale moim zdaniem to przetarg na usługę ( tego rodzaju usłudze nie musi towarzysztś sprzęt) a sprzęt kupujesz osobno do 14 000

3

Do powiązania tych rzeczy skłania mnie głównie to, że to właśnie wybrana firma będzie korzystała z zakupionego sprzętu, chciałbym aby był on jak najbardziej dla nich odpowiedni Obawiam się sytuacji, że kupimy taki, który niekoniecznie będzie odpowiadał wyłonionemu wykonawcy.

4

na pewno nie ma przeciwwskazań prawnych aby połączyć, jeżeli uważasz że dostawa tego sprzętu będzie odpowiadała wykonawcy (chodzi mi o to że nie zniechęci do udziału w postępowaniu) to jak najbardziej połącz

5

Dzięki danaug,
Po wstępnym rozeznaniu myślę, że wykonawcy nie będą mieli większego problemu, większość firm ma odpowiedni sprzęt w ofercie.
Zależało mi głównie na tym, aby stwierdzić czy takie działanie (łączenie) jest zgodne z pzp