Temat: brak podstaw do wykluczenia
Witam,
postępowanie powyzej progu - jakich dokumentów mam obowiązek żądać od Wykonawcy z paragrafu 5 rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów... ??????
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → brak podstaw do wykluczenia
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
postępowanie powyzej progu - jakich dokumentów mam obowiązek żądać od Wykonawcy z paragrafu 5 rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów... ??????
http://blog.e-publicznydoradca.pl/zamowienia-o-wartosci-rownej-lub-powzej-tzw-progow-unijnych-a-dokumentacja/
Bardzo to jest skomplikowane..., dziękuje za link..
Witam zarzut kontroli - stara ustawa
Zarówno w ogłoszeniu o zamówieniu jak i specyfikacji istotnych warunków zamówienia obowiązującej w przedmiotowym postępowaniu, w odniesieniu do wykonawców mających siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej Zamawiający żądał w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania dokumentu lub dokumentów potwierdzających, iż nie orzeczono wobec Wykonawcy zakazu ubiegania się o zamówienie przy czym jednocześnie w przypadku Wykonawców mających siedzibę lub miejsce zamieszkania na terytorium RP nie żądał aktualnej informacji z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 9.
Nigdy tego nie żądałam, czy moje działanie jest poprawne
Niestety. Jeśli od wykonawców mających siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej żądałaś w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania dokumentu lub dokumentów potwierdzających, iż nie orzeczono wobec Wykonawcy zakazu ubiegania się o zamówienie, to od krajowych powinno być KRK.
To jest nierówne traktowanie wykonawców, ale brońcie się tym, że nie miało wpływu na przebieg postępowania i nie naraziło budżetu państwa na straty.
Bardzo dziękuje za pomoc
brońcie się tym, że nie miało wpływu na przebieg postępowania i nie naraziło budżetu państwa na straty.
Tego niestety nie da się dowieść. Kontrolujący natychmiast odbije piłeczkę mniej więcej takim tekstem. "Gdyby nie ten zapis to być może do przetargu przystąpiła by firma zagraniczna proponując niższą cenę.
Wyjścia niestety nie macie, próbujcie tak jak radzi Katiqq, choć małe szanse powodzenia.
Marku firma zagraniczna wiedziała co ma złożyć, tylko wykonawca krajowy nie wiedział o KRK, a zapewne krajowi złożyli oferty.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc