1

Temat: Grupa kapitałowa

Witam. PN poniżej progów. Procedura odwrócona.

Niektórzy Wykonawcy już w ofercie mają oświadczenie dot grupy kapitałowej - treść oświadczenia (zgodnie z naszym wzorem)

OŚWIADCZENIE

Zgodnie z art. 24 ust. 11 ustawy PZP, Wykonawca, w terminie 3 dni od zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5, przekazuje Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w ust. 1 pkt 23

Nawiązując do zamieszczonej w dniu ?????? na stronie internetowej Zamawiającego informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy PZP oświadczamy, że:

nie należymy do tej samej  grupy kapitałowej z żadnym z wykonawców, którzy złożyli ofertę   w niniejszym postępowaniu *)
lub
należymy do tej samej grupy kapitałowej z następującymi Wykonawcami *)
w rozumieniu ustawy z dnia 16.02.2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów.

Lista Wykonawców składających ofertę w niniejszy postępowaniu, należących do tej samej grupy kapitałowej *)

.................................................................................................................................

.................................................................................................................................

Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia"

W rubryce "Nawiązując do zamieszczonej w dniu ?????? " wykonawcy wpisali termin ogłoszenie o zamówieniu...

Pytania :
1. Czy powinienem wezwać Wykonawcę do uzupełnienia o to oświadczenie dot. GK (jeśli złożył najkorzystniejszą ofertę)?
2. Czy powinienem wezwać wykonawców, którzy mają właśnie takie oświadczenie j.w. już w ofercie gdy zajmują kolejne miejsca tzn ich oferta nie jest najkorzystniejsza
3. Co w przypadku gdy Wykonawca przysłał oświadczenie o GK ale doszło ono 03.10.2016 r. (poniedziałek) a powinno 30.09.2016 r. (piątek). Czy mam wzywać do uzupełnienia mimo, że już mam to oświadczenie ?

pozdrawiam, i z góry dziękuję za rozjaśnienie sprawy.

2

Odp: Grupa kapitałowa

Jeżeli złożyli z ofertą, to nie wzywaj, sprawdź tylko czy wpisali, że nie należą.
Ci, którzy nie złożyli wraz z ofertą powinni zrobić to w terminie 3 dni od zamieszczenia inf. z otwarcia ofert.
Nie wzywaj do uzupełnienia, skoro dotarło z opóźnieniem.

3

Katiqq napisał/a:

Jeżeli złożyli z ofertą, to nie wzywaj, sprawdź tylko czy wpisali, że nie należą.
.

Jest jedno ale, szkoda że nie wpisali że nie należą do żadnej grupy kapitałowej tylko z "żadnym z wykonawców, którzy złożyli ofertę", to już takie pewne nie jest smile

4

No właśnie, oświadczenie jest zrobione pod składanie po otwarciu. Bezpieczeniej jest pewnie wezwać o uzupełnienie.

1. A co w przypadku gdy wykonawca dał mi listę podmiotów z którymi jest w grupie kapitałowej, i nie ma na niej żadnego z wykonawców startujących w postępowaniu? To będzie chyba ok i nie będę wzywał?

2. Fundamentalna sprawa- wzywam o oświadczenie o gk tylko wykonawców których oferta jest najkorzystniejsza (w postępowaniu jest kilka części) czy WSZYSTKICH jak leci oprócz tych którzy zostaną odrzuceni?

5

1. Będzie ok.
2. GK mają złożyć wszyscy w terminie 3 dni od zmieszczenia informacji z otwarcia ofert, inna sprawa to czy złożą i jak postępować w przypadku procedury 24aa.

6 (edytowany przez Bitter 2016-10-03 08:53:57)

No właśnie, czy przy procedurze odwróconej mam wzywać wszystkich do uzupełnienia oświadczenia o GK czy tylko tych którzy złożyli najkorzystniejsze oferty?

Nie mam zielonego pojęcia.

7

O grupie kapitałowej jest w części dot. wykluczenia, więc to trochę sugeruje, iż przy odwróconej  o uzupełnienie zwracam się tylko do najkorzystniejszych. Jak wy robicie i co o tym myślicie?

8

Marcel napisał/a:
Katiqq napisał/a:

.

Jest jedno ale, szkoda że nie wpisali że nie należą do żadnej grupy kapitałowej tylko z "żadnym z wykonawców, którzy złożyli ofertę", to już takie pewne nie jest smile

Marcel zakładam, że są to podmioty, które w ogóle nie należą do żadnej grupy. Ale nie zaszkodzi wyjaśnić.

9

Wyjaśnienia jak najbardziej motylku.

10

Bitter napisał/a:

No właśnie, czy przy procedurze odwróconej mam wzywać wszystkich do uzupełnienia oświadczenia o GK czy tylko tych którzy złożyli najkorzystniejsze oferty?

Ja nie wzywam, tylko najwyżej oceniony.

11

ok

12

Wyjaśnić czy wezwać do uzupełnienia? Treść oświadczenia jest przygotowana z myślą o żłozeniu jej po zapoznaniu się z informacją z otwarcia. Nie jest ogólne.

13

Wezwałem.

14

Kogo wezwałeś?

15 (edytowany przez Bitter 2016-10-03 11:20:23)

Wezwałem do uzupełnienia o oświadczenie o g. kapitałowej wykonawców którym grozi wybranie jako posiadaczy najkorzystniejszych ofert. W jednej części była tylko jedna oferta, tego nie wzywałem.

16

Prawidłowo?

17

Dobrze.

18

smile

19

3 oferty PN, wszyscy złożyli GK z datami przed terminem składania ofert, powinnam wezwać do uzupełnienia

20

Do oferty, czy w terminie 3 dni?

21

do oferty

22 (edytowany przez jo 2016-10-19 09:24:51)

jeżeli wszyscy 3 złożyli że nie należą do żadnej grupy kapitałowe to ok

23

Pod warunkiem że jest wpisane "do żadnej" a nie z wykonawcami którzy złożyli oferty.

24

No właśnie, macie jakieś uniwersalne oświadczenie o gk sprawdzające się w każdej sytuacji tzn zarówno przy uzupełnianiu jak i jak już jest w ofercie?

25

Trzeba poczekać, wykonawcy się nauczą i żadne uniwersalne potrzebne nie będzie wink