1

Temat: inne kryteium niz cena

Witam,

czy kryterium dotyczące postępowania na usługę może być: liczba osób niepełnosprawnych zatrudnionych w ramach umowy o pracę na pełne etaty??

2

Odp: inne kryteium niz cena

Widziałem parę takich postępowań. Stosuje się takie kryterium.

3

Postanowiłam, ze zastosuje jako jedno z kryteriów:  liczba osób niepełnosprawnych zatrudnionych w ramach umowy o pracę na pełne etaty??

Chciałam się podpytać czy wówczas mam bazować tylko na oświadczeniu wykonawcy np. w formularzu ofertowym, ze zatrudni tyle i tyle osób???,

4

Może być to w formie oświadczenia, jednak należy się zabezpieczyć sankcjami w postaci kar umownych w przypadku niewywiązania wykonawcy no i kontrolę w trakcie realizacji zamówienia.
Podobnie jak w przypadku zatrudnienia na umowę o pracę.

5

I zastanów się jak określić w umowie sposób weryfikacji zatrudnienia na podstawie umów o pracę, biorąc pod uwagę że w umowy o pracę nie można zaglądać, zgodnie z tym co GIODO powiedział.

6

Skomplikowane to...

7

Nie, zamawiający będzie teraz pytał: zatrudniliście jak należało?
-tak,
- no to dobrze , bo wiecie w umowie są kary.

8

czy te sankcje u Was  to jest kara pieniężna czy groźba wystawienia dokumentu ,że wykonywał umowę  nienależycie w przedmiotowym zakresie.

9

boję się,że mogą być orzeczenia ,że zam. nie ma prawa karać pieniężnie bo od tego są inne powołane organy.

10

Kary umowne w postaci określonej kwoty lub X% od wartości umownej zamówienia, dlaczego masz obawy jeżeli chodzi o kasę?

11

Ja żądam oświadczeń wykonawcy z wykazem zatrudnionych osób w terminie 7 dni od podpisania umowy. Za brak oświadczenia w umowie mam przewidzianą karę w wysokości 1000 zł dziennie za każdy dzień opóźnienia. Jak dotąd działa niezawodnie.

12

U mnie bardzo podobnie, na kopie umów o pracę jeszcze się nie zdecydowałem.

13

ale wykonawca może być karany za to, że zatrudnia nie tak jak jest wymagane a nie ,że nie dostarczy wykazu osób i co dalej czy masz narzędzie aby sprawdzić czy te osoby są zatrudnione? nie

14

No nie, musisz to weryfikować jak również przewidywać sankcje z tytułu jeżeli tej weryfikacji nie udokumentuje w sposób wskazany przez zamawiającego, co do samego przepisu, przepis martwy, dla ściemy, nie przemyślany, warto również poczytać co na ten temat napisało GIODO.

15

Jakie to wszystko skomplikowane. Tego nie wolno tak zakazane.... A miało być tak pięknie. Mieliśmy ratować kraj przed wyzyskiwaczami i oszustami.
Ja na początku wołałem wykazu osób  w którym wykonawca miał deklarować jako formę dysponowania zatrudnienie. Skoro OPZ wymaga zatrudnienia to trudno wykonać zadanie nie mając pracowników. No ale ustawa mówi że ważne są kwalifikacje, doświadczenie, staż ale nie sposób dysponowania osobą, wykonawca zgodnie z rozporządzeniem ma wskazać formę dysponowania ale nie ma ona znaczenia dla formułowania warunku.

Teraz robie jak kazali na szkoleniu. Mam zapisy z umowy dla sprzątaczek z UZP i mam to w d... no wiecie gdzie. Zapisy w umowie mam? mam. W OPZ mam? Mam. A że się to wszystko kupy nie trzyma to już nie mój problem. Przecież mam dobrze.

Przyznam szczerze że cieszyłem się z tych zapisów bo to co wykonawcy robią to woła o pomstę do nieba. I się okazało że to jeden wielki gniot.

16

Podobno Pani Prezes UZP zapowiedziała przygotowanie opinii w sprawie: jak zamawiający mają sobie radzić z tymi umowami o pracę.

17

Czekamy z niecierpliwością wniosek nasuwa się sam !!!

18

Pani prezes dostała odpowiedź z GIODO i jest problem.