1

Temat: Modyfikacja SIW - ilości

Witam.

Postępowanie w tryb. przet. nieograniczonego poniżej progów.
W postępowaniu w jednym z pakietów zamawiający zamawia dostawę 2 szt. urządzenia X (sprzęt medyczny).

2 dni po ogłoszeniu postępowania kierownictwu Zamawiającego zmieniał się koncepcja...
Teraz by chcieli zmienić na 1 szt. zamiast 2.

1. Rozumiem, że mogę zrobić taką modyfikację SIWz, zmienić termin, ogłoszenie?
2. Co z wartością szacunkową zamówienia? Przy ofertach na 1 szt. a wartosci szacunkowej w protokole i wniosku (dokument wewn. zamawiającego) na 2 szt. każda złożona oferta będzie rażąco niska...

Co tutaj zaradzić?

2

Odp: Modyfikacja SIW - ilości

Robisz modyfikację siwz, a szacunek pozostaje. Możesz sobie na tę okoliczność notatkę sporządzić, bo pamięć zawodna, a kwit pozostanie.

3

Szacunkowa wartość zamówienia też może podlegać zmianie w trakcie postepowania i tu ta wartość powinna być zaktualizowana. Sama zresztą zauważyłaś że może później powstać problem z porównaniem cen do wartości (sprzed aktualizacji) .

4

Janku miałam taką sytuację, że zaktualizowałam w trakcie trwania postępowania, z uwagi na kontrolę, a później naczytałam się całego szeregu opinii, że nie powinno się tak robić.

5

W art. 90 ust. 1a jest dopisek

"..chyba że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia"

Może to by tutaj pasowało?

6

Będzie bałagan, bo jak nie zaktualizujesz szacunku to porównasz ubruttowioną wartość dla 2 sztuk do cen ofertowych i już tu będzie przekłamanie. Dlatego ja wbrew znalezionym opiniom zaktualizowałam szacunek, żeby nie zafałszować RNC.

Zobaczcie sami Informator UZP 5/2011:
Z powyższego wynika, że zamawiający dokonując zmiany wartości szacunkowej po wszczęciu postępowania naruszył art. 35 ust. 2 ustawy. Ponadto konieczność dokonania zmiany tejże wartości świadczy o tym, że zamawiający nie dochował należytej staranności szacując pierwotnie wartość niniejszego zamówienia. Tym samym zamawiający naruszył treść przepisu art. 32 ust. 1 ustawy nakazującego dokonywać szacowania wartości zamówienia z należytą starannością.

Tylko wówczas przepisy dot. RNC nie były aż tak restrykcyjne jak obecnie.

7

Tym bardziej że zmiana szacunku może odzwierciedlać się do RNC.

8

Widzę, że w tej dyskusji musimy wrócić do podstaw czyli pytania, do czego służy wycena szacunkowa?. Od pewnego czasu są to dwa cele. Pierwszy to wybór trybu udzielenia zamówienia i drugi określenia RNC. Mając powyższe a szczególnie pkt 2 na uwadze uważam, że nie tyle możesz ale wręcz zobowiązany jesteś do przeliczenia tej wartości.

9

Na chwilę obowiązujących przepisów szacunek można/trzeba zmieniać jeżeli zajdą ku temu ustawowe przesłanki.

10

Marcel napisał/a:

Na chwilę obowiązujących przepisów szacunek można/trzeba zmieniać jeżeli zajdą ku temu ustawowe przesłanki.

Zgadzam się że trzeba zmienić szacunek jak coś tam się zmieniło w przedmiocie zamówienia. A o jakich ustawowych przesłankach konieczności zmiany wartości mówisz?

11

Mowa tu o art. 35.

2. Jeżeli po ustaleniu wartości zamówienia nastąpiła zmiana okoliczności mających wpływ na dokonane ustalenie, zamawiający przed wszczęciem postępowania dokonuje zmiany wartości zamówienia.

12

no przed wszczęciem czyli przed ogłoszeniem a jak opisał Bitter jest już po ogłoszeniu a wartość urządzeń medycznych jest raczej znacząca więc oferty w stosunku do wyceny zam. mogą być rażąco niskie.
Można rozważyć art.90 1a.2 zaktualizowanie po wszczęciu postępowania choć dalej pisze w szczególności istotnej zmiany cen rynkowych

13

Oczywiście art. 90.1a również jest tutaj pomocny, we wcześniejszych przepisach tego nie było, a są to okoliczności istotne.

14

Dziękuję za pomoc.