1

Temat: modyfikacja siwz a wartość zamówienia

Witam
Mam małego zonka, którego być może pomożecie mi rozwiązać, a mianowicie:
Zamawiający X ogłosił postępowanie poniżej progów unijnych na dostawę sprzętu i oprogramowania. Po ogłoszeniu doszedł jednak do wniosku, że wolałby jednak aby sprzętu i oprogramowania nie dostarczał jeden dostawca i chce zmodyfikować siwz usuwając z niego zapis dotyczący sprzętu.
Warunki udziału zostały tak napisane, że ich treść nie ulegnie zmianie, również kryteria oceny ofert pozostaną niezmienione ale modyfikacja siwz powoduje zmianę wartości przedmiotu zamówienia.
Czy w takiej sytuacji można prowadzić dalej to postępowanie bez obawy, że ktoś się do tego przyczepi i trzeba będzie unieważnić??

Bardzo proszę o podpowiedzi.

Pozdrawiam

2

Odp: modyfikacja siwz a wartość zamówienia

Nie bardzo rozumiem.... Jednak wartości zamówienia nie mozna zmienić po jego wszczęciu (35.2)

3

jacek0707 napisał/a:

Nie bardzo rozumiem.... Jednak wartości zamówienia nie mozna zmienić po jego wszczęciu (35.2)

Moim zdaniem ten zapis dotyczy sytuacji, w której nastąpiłaby np. zmiana cen a nie zakres zamówienia.

4

hamerek napisał/a:

w której nastąpiłaby np. zmiana cen a nie zakres zamówienia.

... ale o co chodzi? Jaka zmiana cen? Jakich cen?

5

hamerek napisał/a:

Czy w takiej sytuacji można prowadzić dalej to postępowanie bez obawy, że ktoś się do tego przyczepi i trzeba będzie unieważnić??

Niby do czego???
Przecież nie rozszerzasz zamówienia lecz wręcz przeciwnie. Wszystko jest OK.

6

Chyba że od wartości zamówienia zależą warunki udziału lub wadium. Wtedy jest problem.

7

dla mnie usunięcie pewnego zakresu z SIWZ nie może być w sprzeczności z art. 11 ust. 4 gdzie mówi się co prawda o sprostowanich, ale, że nie można prostować opisu przedmiotu zamówienia. Jeżeli więc w opisie przedmiotu zamówieniam masz oprogramowanie wraz ze sprzętem to...., sam widzisz. Jeżeli usuwasz natomiast jakiś zakres zamówienia, to zmienia się i wartość szacunkowa tym samym następują konsekwencje. Vide uwagi Piotra.

smile nora