26

Odp: uzupełnienie na podstawie art. 26 ust 3

Z ofertą to nienajlepszy przykład.
A może jeszcze ktoś przedstawi swoją opinię na temat czy wzywać (26.3) czy nie do złożenia dokumentów, w przypadku gdy dokumenty złożono w trybie art. 26.1/2 po terminie.

27

a dlaczego przecież te dokumenty stanowią " drugą część" oferty i są z nią nierozerwalnie związane

28

Mi po nowelizacji te dokumenty się rozrywają od oferty.
Myślę że patrzysz na problem przez to czego nauczyło nas stosowanie art 26. 3. gdzie termin ciągle ma znaczenie. Określenie terminu w trybie 26. 2 ma tylko porządkowe znaczenie w praktyce.

29

a to ciekawe .. spostrzeżenie a ja myślałam głupia, że wezwanie do złożenia dokumentów art.26.1/2 związane jest ze złożoną ofertą wstępnie ocenioną  jako najkorzystniejszą i dopiero terminowe i prawidłowe i złożenie dokumentów potwierdzających prawdziwość złożonych oświadczeń dot. wykluczenia i spełniania warunków umożliwia dokonanie wyboru ale chyba się myliłam jak tak proszę mnie naprostować .
Oczywiście zgodzę się ,że można a nawet trzeba  w tych dokumentach braki oraz niedomówienia uzupełniać i wyjaśniać ale wg mnie mają być złożone w wyznaczonym terminie.

30

Może w takiej sytuacji wykorzystać art.26 ust. 6. "Wykonawca nie jest obowiązany do złożenia oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt 1 i 3, jeżeli zamawiający posiada oświadczenia lub dokumenty dotyczące tego wykonawcy" i po prostu dla porządku w papierach wysłać do wykonawcy pismo potwierdzające otrzymanie dokumentów po terminie i informując go jednocześnie, że w związku z posiadaniem tychże dokumentów odstępuje się od wezwania z art. 26.3. Trochę to zawiłe ale chyba pozwala zalegalizować te otrzymane po terminie dokumenty.

31

Mają być złożone w terminie ale pamiętaj że jak nie zostaną złożone wzywasz do ich uzupełniania, tylko teraz popatrz, i tak nie wezwiesz jak zostały uzupełnione  po terminie) więc nie pozostaje Ci nic innego jak je uznać.

32

przecież może być taka sytuacja miał złożyć we wtorek, nie złożył - dokumentów brak W środę unieważniam postępowanie bo na drugiego nie mam pieniędzy, rozgłaszam, ogłaszam, informuję i nagle pojawia się Wykonawca zdyszany i składa w kancelarii dokumenty , to co może mam cofnąć czynności które wykonałam bo to jak napisał janek59 "Określenie terminu w trybie 26. 2 ma tylko porządkowe znaczenie w praktyce".

33

Marcel napisał/a:

Mają być złożone w terminie ale pamiętaj że jak nie zostaną złożone wzywasz do ich uzupełniania, tylko teraz popatrz, i tak nie wezwiesz jak zostały uzupełnione  po terminie) więc nie pozostaje Ci nic innego jak je uznać.

Marcel uzupełniać lub wyjaśniać chyba można coś co zostało złożone. Jak można uzupełnić lub wyjaśniać nic?

34

A jaka treść pisma w związku z tym ,że w wyznaczonym terminie Wyk. nie złożył dokumentów potwierdz. blablabla wzywamy do uzupełnienia dokumentów wymienionych w piśmie znak ....... w terminie ................ . To jest chore i 30 dni jak nic zabraknie i gdybym była 2 wykonawcą odwołanie na wybór pewne.

35

ja jeszcze cienka jestem bo sama się trochę uczę choć tak mnie wkurza ta ustawa z tymi a,b, c, d aa powiedziałabym dosadnie oczywiście nikt chyba nie zna art. na pamięć ale te podstawowe kluczowe a tu jakaś blokada to jest chyba SKS.

36 (edytowany przez Marcel 2016-10-21 19:03:56)

myszy1953 napisał/a:
Marcel napisał/a:

Marcel uzupełniać lub wyjaśniać chyba można coś co zostało złożone. Jak można uzupełnić lub wyjaśniać nic?

Droga koleżanko troszeczkę faktycznie błądzisz, poczytaj art.26.3, tam jest napisane wyraźnie do czego możesz tego art. użyć, uzupełniasz również dok. które nie zostały złożone smile, a nie tylko te które zostały złożone sądząc po twojej powyższej odpowiedzi!!!
Art. 26.3 "Jeżeli wykonawca nie złożył oświadczenia, o którym mowa w art. 25a ust. 1, oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1........ " wink

37 (edytowany przez janek159 2016-10-21 19:37:40)

myszy1953 napisał/a:

a to ciekawe .. spostrzeżenie a ja myślałam głupia, że wezwanie do złożenia dokumentów art.26.1/2 związane jest ze złożoną ofertą wstępnie ocenioną  jako najkorzystniejszą i dopiero terminowe i prawidłowe i złożenie dokumentów potwierdzających prawdziwość złożonych oświadczeń dot. wykluczenia i spełniania warunków umożliwia dokonanie wyboru ale chyba się myliłam jak tak proszę mnie naprostować .
Oczywiście zgodzę się ,że można a nawet trzeba  w tych dokumentach braki oraz niedomówienia uzupełniać i wyjaśniać ale wg mnie mają być złożone w wyznaczonym terminie.

Masz rację (wiem ze niepotrzebujesz mojego potwierdzenia) Jednak dokumenty są składane w innym trybie jak oferta. Co oczywiście nie znaczy że do niej nienawiązują.

38

Czyli jak nie złoży to mam drugi raz wezwać tylko z innego art. a jak się spóźni mam uznać ,że je posiadam - czekam na orzeczenia KIO !!!

39

Oczywiście że jak nie złoży to wzywasz do uzupełnienia, to wynika jasno z przepisów!

40

dopiero dziś zapoznałam się z postami w odpowiedzi na mój problem
No i przyznam, że kreatywni jesteście;)

Tak więc podsumowując dobre rady, informuję co zamierzam:
Biorąc pod uwagę (jak to określił janek159) porządkowe znaczenie w praktyce  art. 26. 2 oraz (jak słusznie wskazał marekw2) dyspozycję art.26 ust. 6, odstępuję od zastosowania wezwania z art. 26 ust.  Uznaję dokumenty uzupełnione po terminie i na tę okoliczność sporządzam stosowną notatkę.
No a co dalej to życie pokaże;)

41

Pytanie dot. art. 26 ust. 3. Procedura odwrócona, Wykonawca złożył wszystkie dokumenty razem z ofertą. W wykazie osób, już brak jednego ludzika, do wykazu robót nie załączył drugich referencji, a pierwsze są tylko kserokopią bez potwierdzenia za zgodność z oryginałem. Czyli dokumenty mam, omijam art. 26. ust. 2  (PN poniżej progów) i od razu art. 26 ust. 3????  Ustawa swoje, a Wykonawcy swoje.

42

Te które zostały złożone z ofertą prawidłowo i nie mają błędów/braków zostaw, do pozostałych wezwij do uzupełnienia z 26.3.

43

jeszcze jedna sytuacja
jeden z Wykonawców nie złożył w terminie 3 dni GK, a na wezwanie z art. 26 ust. 3 nie uzupełnił oświadczenia
to rozumiem, że wykluczam go na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 12? czy 23? Pzp

44

ja bym napisała 24.1.12 w związku z 24.1.23

45

23 mówi że należą do grupy kapitałowej a tego z uwagi na brak oświadczenie nie wiemy chyba bym postawił na 12)

46

Marcel napisał/a:

Te które zostały złożone z ofertą prawidłowo i nie mają błędów/braków zostaw, do pozostałych wezwij do uzupełnienia z 26.3.

Nie chciałbym denerwować, ale dlaczego tych brakujących nie wezwać najpierw na podstawie art. 26.1/2?
Zastanawiam się zwyczajnie.

47

no tak jak nie złożył to skąd mogę wiedzieć, czyli pozostaje 24.1.12

48

janek159 napisał/a:
Marcel napisał/a:

Nie chciałbym denerwować, ale dlaczego tych brakujących nie wezwać najpierw na podstawie art. 26.1/2?

Chyba dlatego ,że juz raz był wzywany z tego art. ???????????? ale czy to dobrze i prawidłowo no niby nie pisze ,że mozna wezwać tylko raz wzywajmy w kół ko raz z 26.1/2 drugi 26.3 a trzeci 26.4 już jadę do Tworek ................................................................. doooooooooooooooooo zobaczeeeeeeeeeeeeeeeeeeeenia

49 (edytowany przez janek159 2016-10-24 12:34:18)

myszy1953 napisał/a:
janek159 napisał/a:
Marcel napisał/a:

Chyba dlatego ,że juz raz był wzywany z tego art. ???????????? ale czy to dobrze i prawidłowo no niby nie pisze ,że mozna wezwać tylko raz wzywajmy w kół ko raz z 26.1/2 drugi 26.3 a trzeci 26.4 już jadę do Tworek ................................................................. doooooooooooooooooo zobaczeeeeeeeeeeeeeeeeeeeenia

Nie wiem z czego wywodzisz, że już raz był wzywany z tego artykułu (26.1/2). W pytaniu jest mowa że zostało to złożone od razu z ofertą lecz z brakami.

50

Jaki widzisz sens wzywania do dokumentów z 26.1 lub 2 jeżeli już posiadasz te dokumenty?, ja sensu nie widzę.