1

Temat: Obowiązek żądania dokumentów

Przetarg na dostawę powyżej progów unijnych, Zamawiający klasyczny.

Pytanie:
Czy jeżeli nie stawiam żadnego warunku to czy można w obecnym stanie prawnym nie żądać żadnych dokumentów (również dotyczących potwierdzenia braku podstaw do wykluczenia - np. US, ZUS, KRK) i przeprowadzić całe postępowanie w oparciu o oświadczenie w JEDZu?

Poprzedni stan prawny stanowił, iż do postępowań podprogowych możemy żądać dokumentów, a powyżej progów musimy. Teraz z mojej interpretacji wynika, że w zasadzie przetarg unijny można przeprowadzić w oparciu o JEDZ.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Pomińcie fakt czy jestem Zamawiającym naiwnym czy nienaiwnym w kontekście tego, że nie chce w ogóle żadnych dokumentów. Chodzi o podstawę prawną do działania.

2

Odp: Obowiązek żądania dokumentów

Wydaje się, że tak.

3

Powyżej progów trzeba żądać dok. na potwierdzenie przesłanek wykluczenia.

4

Marcel napisał/a:

Wskaż art. proszę - na jakiej podstawie.

5

26.1 Pzp.

6

faktycznie odnosi się do całego 25 ust 1 w tym wykluczenia

7

Marcel napisał/a:

ale chyba tylko tych dokumentów, które dotyczą postawionych warunków.
jak nie było postawionych tych warunków fakultatywnych, to dokumentów dot. tych warunków nie można żądać.
wtedy tylko dokumenty dotyczące warunków obligatoryjnych.

8

w § 5 rozporządzenia są dokumenty z 24.ust.5

9

myszy1953 napisał/a:

w § 5 rozporządzenia są dokumenty z 24.ust.5

oraz jest napisane, iż może żądać  - a nie, że żąda

10

Ale nie patrzcie na art. 24 ust. 5 pzp bo tam są fakultatywne przesłanki wykluczenia.
Mi chodzi o obligatoryjne z 24 ust. 1 pkt 12-23. Czy w takim przypadku mam obowiązek wskazać w SIWZ, że żądam przedłożenia tych dokumentów. Przepis art. 25 ust. 1 mówi, że Zamawiający może żądać dokumentów.... i jeżeli żąda to wskazuje w SIWZ i ogłoszeniu.
Z kolei art.26 ust. 1 pzp mówi, iż Zamawiający wzywa do przedłożenia dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1 pzp.
To jest obowiązek żądania tych dokumentów czy nie?

11

moim zdaniem powyżej progów żądasz dokumentów potwierdzających że nie występują przesłanki z art 24 ust 1 pkt 13-22, jeżeli stawiasz warunki udziału to żądasz dokumentów potwierdzających spełnienie tych warunków
poniżej progu możesz nic nie żądać pozostać na oświadczeniach

12

Masz obowiązek żądać pow. progów wszystkich dokumentów potwierdzających brak podstaw do wykluczenia z tytułu okoliczności obligatoryjnych i w przypadku wskazania fakultatywnych - właściwych dokumentów.

A co do podmiotów udostępniających zasoby - wszystkich dokumentów (dot. wykluczeń fakultatywnych i obligatoryjnych) jak wynika z dzisiaj zamieszczonej opinii. Lecz o tej opinii należałoby szybko zapomnieć, choć literalnie, tak właśnie jest.

13

O jakiej opinii piszesz?

14

zobacz w wątku pt. ,,podmioty trzecie"

15

janek159 napisał/a:

A co do podmiotów udostępniających zasoby - wszystkich dokumentów (dot. wykluczeń fakultatywnych i obligatoryjnych) jak wynika z dzisiaj zamieszczonej opinii. Lecz o tej opinii należałoby szybko zapomnieć, choć literalnie, tak właśnie jest.

z tego wynikałoby, że podmiot sprawdzamy bardziej rygorystycznie niż wykonawcę. to jakiś absurd.
zresztą nie pierwszy w tej ustawie.

16

janek159 napisał/a:

Masz obowiązek żądać pow. progów wszystkich dokumentów potwierdzających brak podstaw do wykluczenia z tytułu okoliczności obligatoryjnych i w przypadku wskazania fakultatywnych - właściwych dokumentów.
.

Bingo smile

17 (edytowany przez jo 2016-10-24 12:42:33)

tylko jak kontrole będą do tego podchodzić sad

18

Powinni podchodzić racjonalnie, ja sobie nie wyobrażam żądania od podwykonawcy/podmiotu trzeciego większej ilości dokumentów niżeli od wykonawcy!, jaki byłby w tym sens?

19

sensu żadnego ale zapis w ustawie jest

20

Stworzony niefortunnie, mało takich w całej ustawie?