Temat: Dokumenty z oferta
Czy Zamawiający w przetargu nieograniczonym może żądać oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1 wraz z ofertą?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy Zamawiający w przetargu nieograniczonym może żądać oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1 wraz z ofertą?
Po nowelizacji nie może, natomiast ma do dyspozycji art. 26.2f
Jeśli zamawiający jednak żąda z ofertą, to mam przyjąć że uznał to za uzasadnione zgodnie z art. 26.2f?
Nie możesz żądać z ofertą.
Ja akurat jestem Wykonawcą. Zamawiający opublikował już SIWZ w którym żąda dokumentów razem z ofertą, w związku z czym mam uznać, że Zamawiający uważa to za uzasadnione zgodnie z art. 26.2f?
O jakie dokładnie dokumenty chodzi?
Dokumenty w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia art.24.1, 24.5 (JEDZ, KRS, zaś. z Urzędu skarbowego i ZUS oraz niekaralności), dok. w celu spełnienia warunków (wykaz dostaw w JEDZ i referencje), dokumenty przedmowie (oświadczenia, katalogi, certyfikaty).
Zgadam się co do JEDZ i dokumentów typu katalogi i certyfikaty. Ustawodawca po to znowelizował ustawę aby ograniczyć papierokrację. Dokumenty potwierdzające niepodleganie wykluczeniu i spełnianie warunków składane są tyko przez wykonawcę, którego oferta zostanie najwyżej oceniona. Proszę więc w pierwszej kolejności sprawdzić, czy stosowny zapis nie znalazł się w SIWZ. Jeśli nie, to wyjaśniać u źródła.
zajebias...szczo, a my się rozwodzimy jak tu żądać dokumentów przedmiotowych, hehe, klasa zamawiający
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc