Temat: odpowiedz uzp
dziś dostałem odpowiedz z uzp dotycząca nowelizacji. Pytanie przesłałem 29 lipca
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dziś dostałem odpowiedz z uzp dotycząca nowelizacji. Pytanie przesłałem 29 lipca
A ja odpowiedź z uzp dostałem 20.10., którą przesłałem 07.10 - czyli nie jest tak źle
Pochwalcie się chociaż czego dotyczyły te odpowiedzi. Może i my skorzystamy?
Cieszę się z Wami.
Czy poradziłeś sobie bez tej odpowiedzi przez tyle czasu, Jo? teraz już pewnie wątpliwości masz rozwiane.
sankcje
"Stosownie do treści art. 36 ust 2 pkt 8a ustawy Pzp w przypadku gdy
zamawiający przewiduje wymagania, o których mowa w art. 29 ust. 3a ustawy Pzp,
specyfikacja istotnych warunków zamówienia zawiera określenie w szczególności:
a) sposobu dokumentowania zatrudnienia osób, o których mowa w art. 29 ust. 3a,
b) uprawnienia zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez wykonawcę
wymagań, o których mowa w art. 29 ust. 3a, oraz sankcji z tytułu niespełnienia tych
wymagań,
c) rodzaju czynności niezbędnych do realizacji zamówienia, których dotyczą
wymagania zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub
podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia.
Przepis tep nie reguluje zatem kwestii charakteru lub wysokości sankcji za
niespełnienie warunku, o którym mowa w art. 29 ust. 3a ustawy Pzp. Decyzja w tym zakresie
należy do zamawiającego."
zakres oświadczenia o warunkach udziału
"Z brzmienia tego przepisu wynika zatem, że zarówno oświadczenie, o którym mowa
w art. 25a ust. 1 jak i w ust. 2 ustawy Pzp (Jednolity Europejski Dokument Zamówienia),
składane jest w zakresie warunków udziału, które zamawiający ustalił w danym
postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Nie składa się zatem oświadczenia w
zakresie pozostałych warunków udziału w postępowaniu, które nie zostały ustalone przez
zamawiającego."
czy z tego można wnosić że można JEDZ modyfikować tzn zostawiać tylko czego żądamy??
no i że GK ma być w oryginale
zakres oświadczenia o warunkach udziału
"Z brzmienia tego przepisu wynika zatem, że zarówno oświadczenie, o którym mowa
w art. 25a ust. 1 jak i w ust. 2 ustawy Pzp (Jednolity Europejski Dokument Zamówienia),
składane jest w zakresie warunków udziału, które zamawiający ustalił w danym
postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Nie składa się zatem oświadczenia w
zakresie pozostałych warunków udziału w postępowaniu, które nie zostały ustalone przez
zamawiającego."
czy z tego można wnosić że można JEDZ modyfikować tzn zostawiać tylko czego żądamy??
Chyba najlepiej przekreślić to czego nie wymagamy i zostawić wykonawcom to co mają uzupełnić nie zmieniając zakresu stron czy układu JEDZA.
Mnie ciekawi po co w ogłoszeniu o zamówieniu w punkcie III 3) widnieje jeden czek na potwierdzenie : Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postepowaniu,
Skoro w przypadku nie postawienia warunków udziału nie powinniśmy żądać oświadczenia?
Niewielka to dla nas nowa wiedza, chyba też to przyznasz. Jednak dzięki za podzielenie się.
Dzięki!!!
Niewielka to dla nas nowa wiedza, chyba też to przyznasz. Jednak dzięki za podzielenie się.
fakt
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc