1

Temat: odpowiedz uzp

dziś dostałem odpowiedz z uzp dotycząca nowelizacji. Pytanie przesłałem 29 lipca smile

2

Odp: odpowiedz uzp

A ja odpowiedź z uzp dostałem 20.10., którą przesłałem 07.10 - czyli nie jest tak źle

3

Pochwalcie się chociaż czego dotyczyły te odpowiedzi. Może i my skorzystamy?

4

Cieszę się z Wami.
Czy poradziłeś sobie bez tej odpowiedzi przez tyle czasu, Jo? teraz już pewnie wątpliwości masz rozwiane.

5

sankcje
"Stosownie  do  treści  art.  36  ust  2  pkt  8a  ustawy  Pzp  w  przypadku  gdy
zamawiający  przewiduje  wymagania,  o  których  mowa  w  art.  29  ust.  3a  ustawy  Pzp,
specyfikacja istotnych warunków zamówienia zawiera określenie w szczególności:
a)  sposobu dokumentowania zatrudnienia osób, o których mowa w art. 29 ust. 3a,
b)  uprawnienia  zamawiającego  w  zakresie  kontroli  spełniania  przez  wykonawcę
wymagań,  o  których  mowa  w art.  29  ust.  3a,  oraz  sankcji  z tytułu  niespełnienia  tych
wymagań,
c)  rodzaju  czynności  niezbędnych  do  realizacji  zamówienia,  których  dotyczą
wymagania  zatrudnienia  na  podstawie  umowy  o  pracę  przez  wykonawcę  lub
podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia.
Przepis  tep  nie  reguluje  zatem  kwestii  charakteru  lub  wysokości  sankcji  za
niespełnienie warunku, o którym mowa w art. 29 ust. 3a ustawy Pzp.  Decyzja w tym zakresie
należy do zamawiającego."

6

zakres oświadczenia o warunkach udziału
"Z brzmienia tego przepisu wynika zatem,  że zarówno  oświadczenie,  o którym  mowa
w art.  25a  ust.  1  jak  i  w  ust.  2  ustawy  Pzp  (Jednolity  Europejski  Dokument Zamówienia),
składane  jest  w  zakresie  warunków  udziału,  które  zamawiający  ustalił  w  danym
postępowaniu  o  udzielenie  zamówienia  publicznego.  Nie  składa  się  zatem  oświadczenia  w
zakresie  pozostałych  warunków  udziału  w  postępowaniu,  które  nie  zostały  ustalone  przez
zamawiającego."
czy z tego można wnosić że można JEDZ modyfikować tzn zostawiać tylko czego żądamy??

7

no i że GK ma być w oryginale

8

jo napisał/a:

zakres oświadczenia o warunkach udziału
"Z brzmienia tego przepisu wynika zatem,  że zarówno  oświadczenie,  o którym  mowa
w art.  25a  ust.  1  jak  i  w  ust.  2  ustawy  Pzp  (Jednolity  Europejski  Dokument Zamówienia),
składane  jest  w  zakresie  warunków  udziału,  które  zamawiający  ustalił  w  danym
postępowaniu  o  udzielenie  zamówienia  publicznego.  Nie  składa  się  zatem  oświadczenia  w
zakresie  pozostałych  warunków  udziału  w  postępowaniu,  które  nie  zostały  ustalone  przez
zamawiającego."
czy z tego można wnosić że można JEDZ modyfikować tzn zostawiać tylko czego żądamy??

Chyba najlepiej przekreślić to czego nie wymagamy i zostawić wykonawcom to co mają uzupełnić nie zmieniając zakresu stron czy układu JEDZA.

Mnie ciekawi po co w ogłoszeniu o zamówieniu w punkcie III 3) widnieje  jeden czek na potwierdzenie : Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postepowaniu,
Skoro w przypadku nie postawienia warunków udziału nie powinniśmy żądać oświadczenia?

9 (edytowany przez janek159 2016-10-25 12:12:33)

Niewielka to dla nas nowa wiedza, chyba też to przyznasz. Jednak dzięki za podzielenie się.

10

Dzięki!!!

11

janek159 napisał/a:

Niewielka to dla nas nowa wiedza, chyba też to przyznasz. Jednak dzięki za podzielenie się.

fakt