1

Temat: Umowa o pracę - usługi

Przez nowelizację ustawy Pzp, Zamawiajacy wymagają od wykonawców zatrudnienia wszystkich pracowników biorących udział w zamówieniu (w moim przypadku usługi sprzątania) na umowę o pracę. Proszę o pomoc w obejściu tego przepisu. Przez takie zapisy w ustawie upadnie większość firm - przy usługach ochrony, sprzątania, gdzie stawki były bardzo niskie, wprowadzenie takiego zapisu doprowadzi do tego, że większość firm zamknie interes. Jeśli Zamawiający miał na roboczogodzinę usługi sprzątania (w 2016 roku) przeznaczone 13 zł, to skąd ma teraz dać 20 zł (lub więcej) - to jest niemożliwe do spełnienia. Skończy się tym, że zamawiający będą odstępowali od zamówień i zatrudniali sami pracowników, bo im się to nie będzie opłacało.

Jakie macie rozwiązania obejścia tego przepisu?

2 (edytowany przez Marcel 2016-10-25 17:43:28)

Odp: Umowa o pracę - usługi

Można określić minimalną ilość osób np. 2 osoby i tyle, tak ogólnie nie da się z tego zrezygnować.

3

od czego zależy minimalna ilość osób? Zamawiający może "zaniżyć" liczbę osób zatrudnionych na umowę o pracę? tzn. jesli z zamówienia wynika, że spokojnie można zatrudnić 10 osób na umowę o pracę, to zamawiajacy może napisać w siwz że wymaga 2 osoby?

generalnie szukam obejścia jeszcze lepszego niż zatrudnienie kogoś na umowę o pracę na 1/8 etatu a reszta na zlecenie

4

Problem w tym że to zamawiający wydając publiczne pieniądze musi je wydać tak by wykonawcę było stać na uczciwe działanie. Taki jest cel tego zapisu. Do tej pory firmy sprzątające i ochroniarskie broniły swoich standardów w płacach twierdząc że nie mogą inaczej ludziom płacić niż inni a inni cieli koszty na płacach.
Piszę o tym dlatego bo cel ustawy jest taki i kontrole będą to musiały brać pod uwagę.
Czy można ograniczać? W rozsądnych granicach pewnie tak. Ale jest przepis i żeby któregoś dnia tych 8 sprzątaczek do ciebie nie przyszło bo sprytny wykonawca powie im że to przecież zamawiający w pełni świadomy takie ustalił normy.

5

Marcel napisał/a:

Można określić minimalną ilość osób np. 2 osoby i tyle, tak ogólnie nie da się z tego zrezygnować.

Zastanawiam się z czego wywodzisz taki pogląd. W ustawie wskazano, że zamawiający ma określać czynności, więc nie wiem skąd masz wiedzę, że można wskazać minimalną ilość osób.

6

niektórzy wpisują nie tylko ilość osób ale też np informację o tym że mają być na zatrudnione na pełny etat

7

Moim zdaniem na podstawie art. 29.3a nie powinniśmy narzucać wykonawcom ani ilości osób ani wysokości etatu. Przepis wyraźnie mówi: wykonujących wskazane przez zamawiającego czynności . Co innego warunki dysponowania określoną ilością osób.

8

określ czynności przy sprzątaniu i dlaczego Pani która zamiata nie ma mieć umowy o prace a ta co odkurza tak a dlaczego? bo ta co zamiata odleci na miotle w razie kontroli!! hahaha !!

9

ale tak bez jaj czeka nas jak co roku przetarg na usługi porządkowe sad i

10

Katiqq napisał/a:

Zastanawiam się z czego wywodzisz taki pogląd. W ustawie wskazano, że zamawiający ma określać czynności, więc nie wiem skąd masz wiedzę, że można wskazać minimalną ilość osób.

A wskaż mi przepis który tego zabrania, skoro wskazujesz czynności to w wielu sytuacjach jesteś w stanie wskazać/przewidzieć ile osób będzie potrzebnych.

11

Określamy zakres czynności gdzie jest wymóg zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, żądamy w warunkach wykazania się dysponowaniem np. 8 osób, a po podpisaniu umowy wymagamy od wykonawcy zatrudnienia tych osób na podstawie uop.

12

janek159 napisał/a:

Określamy zakres czynności gdzie jest wymóg zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, żądamy w warunkach wykazania się dysponowaniem np. 8 osób, a po podpisaniu umowy wymagamy od wykonawcy zatrudnienia tych osób na podstawie uop.

czy jesteśmy w stanie określić prawidłowo ilość osób te same czynności w jednej firmie wykonuje 5 osób a w innej 8 osób na pełny etat, osobiście bałbym się wpisać na sztywno liczbę osób

13

Nie wiem, dziąsło mnie boli i dzisiaj się do nikogo nie odzywam.

14

Marcel doskonale zdajesz sobie sprawę, że przepisu zabraniającego nie ma. Co nie znaczy, że mamy wchodzić w buty wykonawcom. Niech tak sobie podzieli pracę, zatrudniając ile osób chce, aby w efekcie te czynności, które wskazaliśmy były wykonane. Moim zdaniem wskazywanie ilości osób to nadmierna ingerencja zamawiającego i tyle. I tak, jak napisałam, inna sprawa jeśli chodzi o warunki - ma dysponować określoną ilością osób.

15

Ustawa  każe nam określić czynności a nie wskazać ilość osób i tu nie ma dyskusji.
Niestety znowelizowane PZP musi doprowadzić do wzrostu cen usług i rb, dostaw pewnie mniej. Ograniczenie kryterium ceny do 60 % i minimalne stawki godzinowe nie dają nam pola manewru. Trzeba po prostu przewidywać większe budżety. Ograniczanie wykonawcom ilości osób też nic nie da. Jeżeli jakąś czynność w określonym czasie np. 4 godzin wykonywały np. 4 osoby a wymusimy teraz na wykonawcy aby zatrudnił on do tego tylko dwie osoby to w ofercie policzy on sobie, że będą one pracowały po 8 godzin i cena wyjdzie ta sama.

16

jo napisał/a:
janek159 napisał/a:

czy jesteśmy w stanie określić prawidłowo ilość osób te same czynności w jednej firmie wykonuje 5 osób a w innej 8 osób na pełny etat, osobiście bałbym się wpisać na sztywno liczbę osób

popieram , nie organizujmy Wykonawcom pracy bo to nie nasza rola

17

A czy zamawiający na podstawie przepisu 29.3a, nie musi wiedzieć ile osób ma wykonać daną pracę? Przecież bez dookreślenia ilości osób ten przepis traci jakikolwiek sens. Bez wskazania ilości wykonawca może wskazać np jedną osobę zatrudnioną na 1/8 et.
Co za problem określić liczbę osób np w sprzątaniu, ochronie. W RB mamy normy godzinowe określone w kosztorysach.
Wg mnie należy określić niezbędne minimum.

18

no i tak pewnie będzie ,żadne normy na które się powołujesz w rb nie są obligatoryjne to raz , przestarzałe to dwa . Usługa sprzątania jeden będzie miał metodę np. biurowiec sprząta 30 osób i po 2 godzinach wychodzą idą dalej i w ten sposób zarabiają a drugi 4 i będą sprzątać do rana - mnie to nie przeszkadza!!! ja przychodzę rano i ma być czysto!!! bo to zamawiałam czystość i porządek  i tak jak napisałam w # 16 i to co napisał Motylek zajmijmy się pzp.

19

Popieram - NIE ORGANIZUJMY PRACY WYKONAWCOM!

20

Czytaliście to http://www.actuarius.pl/zamawiajacy-pra … je-etacie/

21

Tylko czemu UZP nie publikuje tego na swojej stronie smile ?

22

Oni teraz piszą co autor miał na myśli tworząc art. 29 3a oraz wytyczne jak należy rozumieć treść tego przepisu. Wkrótce pewnie okaże się, że my wszyscy nie potrafiliśmy czytać ze zrozumieniem i w przepisie chodzi o coś zupełnie innego.

23

Z tymi zmianami wszyscy chodzą po omacku na czele z UZP.