1 (edytowany przez isk 2016-09-02 08:06:09)

Temat: Co pisać w SIWZ, gdy nie określam warunków

Przetarg na usługę poniżej progów UE.
nie stawiam żadnego warunku. Czy mogę zatem zapisać w SIWZ tak:
"1.    O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy:
1)    nie podlegają wykluczeniu..."
Czy jednak tak:
"1.    O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy:
1)    nie podlegają wykluczeniu,
2)    spełniają warunki udziału w postępowaniu dotyczące: ....."

A co z powoływaniem się na potencjał podmiotów trzecich w takiej sytuacji?

I jeszcze oświadczenie z 25a: czy powinien wykonawca oświadczać, że spełnia warunki skoro ja ich nie stawiam?

W poprzednim stanie mimo, iż warunki były niedoprecyzowane to wykonawca i tak musiał złożyć oświadczenie i mógł się powołać na potencjał podmiotu trzeciego, itd. Czy teraz nadal tak jest - mam wątpliwości.
Wygląda mi na to, że warunki uznaje się za postawione tylko wtedy jeżeli napiszemy o nich w SIWZ i ogłoszeniu o zamówieniu - jeżeli nie to po prostu ich nie ma.

CO myślicie? Podpowiedzcie, bo może już to przerabialiście.

2

Odp: Co pisać w SIWZ, gdy nie określam warunków

potencjał podmiotów trzecich tu nie wystąpi boi nie określasz warunków udziału,

należałoby żądać tylko oświadczenia o niepodleganiu wykluczeniu.

3

J.w, oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu.

4

Powiedźcie zatem czemu w ogłoszeniu o zamówieniu w punkcie III 3) widnieje jeden czek na potwierdzenie: Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postepowaniu,
Skoro w przypadku nie postawienia warunków udziału nie powinniśmy żądać oświadczenia?
Mnóstwo specyfikacji zawiera informacje, że nie stawia warunków a wymaga ogólnego oświadczenia o spełnieniu warunków.

5

Nie wiem czemu niektórzy wymagają oświadczenia skoro nie postawili warunków!, może ja jestem w błędzie.

6

2 różnych szkoleniowców twierdzi tak samo i  ja się  z tym zgodzę ale wciąż nurtuje mnie ten jeden czek w ogłoszeniu o zamówieniu i te wszystkie SIWZy z oświadczeniem....eh

7

ja w ogłoszeniu zaznaczam, bo nie można rozdzielić oświadczenia o wykluczeniach i oświadczenia o warunkach a w SIWZ piszę że nie stawiam warunków i nie żądam oświadczenia bo nie wiem jak inaczej

8

podłącze się do tematu - czy w związku z art. 26 ust. 2 pzp - Zamawiający może napisać,
ze może wezwać o dokumenty
- czy powinno się dokładnie określić, że Zam. nie będzie wzywał.
np. zapis typu:
"6.2. Zgodnie z treścią art. 26 ust. 2 Ustawy Zamawiający może wezwać Wykonawcę, którego
oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym, nie krótszym niż 5 dni,
terminie aktualnych na dzień złożenia oświadczeń lub dokumentów potwierdzających
okoliczności:
1) spełniania warunków udziału w postępowaniu,
2) spełniania przez oferowane dostawy wymagań określonych przez Zamawiającego,
3) braku podstaw wykluczenia. "

a pkt 6.2 wymienia wszystkie dok. z rozporządzenia

teraz nie wie czy będzie Wyk. wezwany czy nie?

9

W ogłoszeniu i siwz powinno już być określone do złożenia jakich dokumentów wykonawca najwyżej oceniony będzie wzywany na podstawie art 26. 1 / 2. Nie jest właściwym takie rozumienie że jak zamawiający wymienił stertę dokumentów w ogłoszeniu i siwz, to potem nie musi ich żądać. To że w 26. 2 jest że, ,,może " oznacza że zamawiajacy może określić jakich dokumentów będzie żądał. Ale  jak już je wskaże w ogłoszeniu i siwz, to musi o nie później wzywać.To jakie dokumenty wymieni powinno być konsekwencją tego jakie warunki określił, czy to warunki udziału czy okoliczności wykluczenia. Jeżeli zam. tak napisał jak w pkt. 6.2, to źle napisał i powinien się tego wstydzić I przeprosić wszystkich za to że nie wiadomo co tak naprawdę chce.

10 (edytowany przez janek159 2016-11-07 16:30:04)

W ogłoszeniu i siwz powinno już być określone do złożenia jakich dokumentów wykonawca najwyżej oceniony będzie wzywany na podstawie art 26. 1 / 2. Nie jest właściwym takie rozumienie że jak zamawiający wymienił stertę dokumentów w ogłoszeniu i siwz, to potem nie musi ich żądać. To że w 26. 2 jest że, ,,może " oznacza że zamawiajacy może określić jakich dokumentów będzie żądał. Ale  jak już je wskaże w ogłoszeniu i siwz, to musi o nie później wzywać.To jakie dokumenty wymieni powinno być konsekwencją tego jakie warunki określił, czy to warunki udziału czy okoliczności wykluczenia. Jeżeli zam. tak napisał jak w pkt. 6.2, to źle napisał i powinien się tego wstydzić I przeprosić wszystkich za to że nie wiadomo co tak naprawdę chce.

11

Zapis w ustawie jest taki że może budzić różne interpretacje ale oczywiście janek159 ma rację.

12

Dzięki za pomoc. Niestety to nie jeden kwitek jaki znalazłem w opublikowanym siwz smile