1

Temat: Wolna ręka.

PN poniżej progów. Podzielony na 4 części ? dotyczy zimowego odśnieżania.
Wartość zamówienia ustalona niewiele powyżej 30 tys. ? dotyczy wszystkich części.
Dla 3 części złożono oferty.
Dla 4 części nie złożono oferty
Dla 3 części złożono 1 ofertę ? wykonawca został wykluczony.
1.    W związku z powyższym czy dla części 3 i 4 można zastosować art. 67 ust.1 pkt 4.?
2.    Czy szacuję od nowa wartość zamówienia dla tych części czy zostawiam tą która była przy przetargu.
3.    Jeżeli części 3i4  jest poniżej 30 tyś to nie mogę skorzystać z 4.8 tylko z wolnej ręki???
4.    Jeżeli stosuję WR to jak należy opublikować ogłoszenie o udzieleniu zamówienia? SEKCJA III: PROCEDURAIII.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA mam do wyboru tylko 1 z wymienionych pozycji. Czy dla części, które zostały rozstrzygnięte w przetargu zaznaczam przetarg nieograniczony, co z zamówieniem z wolnej ręki tylko wpisuję w sekcji  IV.9) UZASADNIENIE UDZIELENIA ZAMÓWIENIA W TRYBIE NEGOCJACJI BEZ OGŁOSZENIA, ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI ALBO ZAPYTANIA O CENĘ?
5.    Kiedy mogę zawrzeć umowę po negocjacjach.?

2 (edytowany przez jo 2016-10-26 12:27:36)

Odp: Wolna ręka.

osobno ogłoszenie o udzieleniu zamówienia do pierwszego postępowania a osobno do wolnej ręki są to odrębne postępowania
przy odrzuceniu zależy czy na podstawie 89 ust 1 pkt 2
szacunek bym zostawił ten sam
dla odrzuconej oferty trzeba odczekać
jeżeli szacunek dla dwóch części mniejszy niż 30 tyś euro to można z 4.8

3

W części 3 i 4 unieważnienie z 93.1.1.
Szacujesz na nowo, bo to jest nowe zamówienie. Jeśli wartość tych 2 części jest mniejsza/równa 30 tys. euro, to robisz wg Wewnętrznej procedury. Nie ma konieczności korzystania z WR, bo do zamówień poniżej 30 tys euro ustawy nie stosuje się.

4

Oczywiście, jak koleżanka, szacunek odrębnie, dla części nierozstrzygniętych.

5

Wykonawca nie wykazał iż spełnienia warunki udziału w postępowaniu - nie dostarczył wykazu usług wraz z referencjami czyli wykluczam go na podstawie art. 24 ust 1 pkt 12 ustawy Pzp, gdyż nie wykazał spełnienia warunków udziału w postępowaniu czy tak??
Nie przedstawił mi także informacji odnośnie CiDG - nie podał bazy danych z których mógłbym sobie pobrać  czy na podstawie art. 24ust. 5 pkt 1 też go wykluczam czy mam obowiązek sobie pobrać CiDG?
Na podstawie art. 24 ust. 4 ustawy Pzp oferta Wykonawcy wykluczonego zostaje odrzucona.

6

Wykluczasz za niespełnienie warunku.

7

Mam jeszcze pytanie
Chodzi o zawiadomienia z art. 92.
Czy jeżeli zamówienie podzielone na częsci.
2 części najkorzystniejsze oferty- Wykonawcy uzupełnili wymagane dokumenty, 1 część wykonawca wykluczony - odrzucony, 1 część wykonawcy nie złożyli ofert.
1. Ile tworzę zawiadomień informacji??
a) art. 92 ust1. pkt 2 i 3 czyli zawiadomienie o wykluczeniu i odrzuceniu ofert ?
    - czy dla wszystkich części w jednym zawiadomieniu? czy wymieniam tylko części w których nastąpiło odrzucenie?
b) Zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty
c) zawiadomienie o unieważnieniu postępowania.
Czy wszystko do 2 informacji sprowadzam: - zawiadomienie o ofertach wykluczonych i odrzuconych oraz zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty, w którym informuję, że dla części np 3 unieważniono postępowanie ponieważ nie złożono ofert oraz dla części 4 unieważniono postepowanie ponieważ nie złożono żadnej oferty niepodlegającej odrzuceniu??

8

ja tworzę jedno + do wykonawcy wykluczonego oddzielne pismo z uzasadnieniem wykluczenia

9

Czy uzasadnienie faktyczne i prawne w art. 92 odnosi się tylko do pkt 7 czy do wszystkich punktów zawartych w art 92 ust. 1

10

Jest dopisane na końcu, to znaczy, że do wszystkich.

11

Czy dobrze myślę?
Przed wyborem oferty najkorzystniejszej sprawdzam wszystkie oferty dla wszystkich części Gdy już wiem jak mam postąpić z danymi częściami czyli wiem które oferty są najkorzystniejsze, które do odrzucenia, które części unieważniam to:
1. informuję wszystkich wykonawców o wyborze najkorzystniejszej oferty, wykonawcach wykluczonych, wykonawcach, których oferty zostały odrzucone, unieważnieniu postępowań ( w tym przypadku danych części) - podając uzasadnienie faktyczne i prawne + dodatkowo informacja po jakim czasie zostanie zawarta umowa
2. na www tylko informacje: o wyborze najkorzystniejszej oferty,unieważnieniu postępowań ( w tym przypadku danych części)

12

Nie!

Przed wskazaniem oferty najwyżej ocenionej  sprawdzam wszystkie oferty dla wszystkich części. Gdy już wiem jak mam postąpić z danymi częściami czyli wiem które oferty są najwyżej ocenione, które do odrzucenia, które części unieważniam to:
1. wzywam do złożenia dokumentów wykonawców, którzy złożyli oferty najwyżej ocenione,
2. badam złożone dokumenty,
3. wzywam do ewentualnych uzupełnień/wyjaśnień,
4. wybieram oferty najkorzystniejsze
5. informuję wszystkich wykonawców, zgodnie  z 92.1,
6. na www tylko informacje zgodnie z 92.2

13

Katiqq. Tak myślałem ale inaczej napisałem. Procedura odwrócona. Po sprawdzeniu, które oferty są najkorzystniejsze wezwałem uzupełnili bądź nie. itd.
Czyli mogę w jednym zawiadomieniu zgodnie z 92.1 czyli wykluczenie, odrzucenie zawiadomienie o wyborze oferty nie trzeba rozbijać ze względu na słowo niezwłocznie???

14

Możesz o ile będzie to bez zbędnej zwłoki.

15

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi