1 (edytowany przez seniorcristobal 2016-10-26 12:51:04)

Temat: kryterium - samodzielne wykonanie

Witam,

czy spotkaliście się z takim kryterium w postaci samodzielnego wykonania zamówienia. To znaczy punktowany jest wykonawca, który zobowiązuje się samodzielnie wykonać zamówienia - wtedy ma np. 10 pkt. Jeśli nie przyjmuje takiego zobowiązania - to 0 pkt.
Wasza opinia w kontekście dopuszczalności i ew. zastrzeżeń kontrolnych (pośrednie ograniczania udziału podwykonawców przy braku formalnego zakazu oczywiście).'

Dodam, że zamówienie podzielone na wiele części,  cześć w którym obowiązywać by miało to kryterium to niewielkie wartościowo zamówienie (w sensie niewielki kawałek dużego tortu)  acz specjalistyczne (co nie znaczy, że trudne i skomplikowane, po prostu składające się z jednej czynności (usługi)).

2

Odp: kryterium - samodzielne wykonanie

Oczywiście jest to dla mnie zaskakujące kryterium, ale przypomniało mi się inne kryterium (stosowane z sukcesami) a mianowicie: w postępowaniu na dostawę tonerów, premiowany udział oryginałów w stosunku do zamienników.

3

Moim zdaniem jest to kryterium niedopuszczalne z uwago właśnie na podwykonawców i ich ograniczania co do możliwości w realizacji zamówienia.

4

Dzięki Panowie.

5

Kryterium to może również wpływać na sposób spełnienia warunków udziału w postepowaniu w przypadku usług czy rb, jak ktoś by chciałby się posłużyć obcym zasobem. A to mogłoby nawet doprowadzić do wniosku że warunki udziału zostały określone z naruszeniem uczciwej konkurencji. Też jestem na kategoryczne nie.

6

Wyobraźcie sobie że wykonawca chce skorzystać z wiedzy i doświadczenia podmiotu trzeciego a on wówczas musi brać udział w realizacji zamówienia big_smile

7

nie zawsze bo jak wypożycza kierowników, brygady lub sprzęt nie bierze udziału w realizacji zamówienia tylko pozostaje podmiotem udostępniajacym

8

Ale ja piszę o wiedzy i doświadczeniu, a nie o potencjale technicznym czy osobowym!