1

Temat: Umowa o pracę raz jeszcze

Zamawiający zawarł w specyfikacji standardowy ogólny zapis dotyczący zatrudniania:
Zgodnie  z  art.  29  ust.  3a  ustawy,  Zamawiający  wymaga,  aby  Wykonawca  lub  Podwykonawca(y)  zatrudniali  na  podstawie  umowy  o  pracę  wszystkie  osoby  wykonujące czynności podczas realizacji zamówienia w sytuacji, gdy wykonywanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w rozumieniu art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 1502, z późn. zm.).

Jak uważacie - czy zapis ten tyczy się również osób przewidzianych do pełnienia funkcji kierowników robót oraz budowy?

2

Odp: Umowa o pracę raz jeszcze

No właśnie, mało precyzyjnie opisane, lepiej zapytać samego Zamawiającego, ja takie osoby wyłączam.

3

Zamawiający niewłaściwie opisał to żądanie, ponieważ jego obowiązkiem jest wskazanie czynności i o ile jest w tym zapisie mowa o "wszystkich osobach" to nie wskazano o jakie czynności chodzi. Wniosek o wyjaśnienie treści siwz.

4

No właśnie, w większości postępowań tak jest, że wymóg ten omija kierowników.
A mogę prosić o dosłownie jedno zdanie sugerujące dlaczego powyższe osoby powinny być wyłączone z tego warunku?

5

To jest tylko zdroworozsądkowe podejście. Często osoby wykonujące te funkcje to tzw wolni strzelcy prowadzący własną działalność gospodarczą, bądź pracujący w oparciu o umowę cywilnoprawną. Trzeba wziąć pod uwagę, że żądanie zatrudnienia takiej osoby w oparciu o Kc wiązałoby się z powstaniem po stronie wykonawcy dodatkowych kosztów.

6

Ok, dziękuje bardzo.

7

Kierownik robót, budowy ma samodzielne funkcje techniczne w budownictwie, jest sobie sam sterem, żeglarzem, okrętem na budowie i nie jest uzależniony od pracodawcy, nie wykonuje  czynności w zakresie realizacji zamówienia, podlegają na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. ? Kodeks pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 1502, z późn. zm.6).

8

samodzielne stanowiska w budownictwie

9

mickeymouse napisał/a:

Zamawiający zawarł w specyfikacji standardowy ogólny zapis dotyczący zatrudniania:
Zgodnie  z  art.  29  ust.  3a  ustawy,  Zamawiający  wymaga,  aby  Wykonawca  lub  Podwykonawca(y)  zatrudniali  na  podstawie  umowy  o  pracę  wszystkie  osoby  wykonujące czynności podczas realizacji zamówienia w sytuacji, gdy wykonywanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w rozumieniu art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 1502, z późn. zm.).

Jak uważacie - czy zapis ten tyczy się również osób przewidzianych do pełnienia funkcji kierowników robót oraz budowy?

to pojechał zamawiający

10

janek159 napisał/a:
mickeymouse napisał/a:

to pojechał zamawiający

przy robotach budowlanych (remont drogi) mam zapis że "wszystkie osoby realizujące prace budowlane z wyłączeniem kierownika budowy"

11 (edytowany przez janek159 2016-10-17 09:35:30)

czyli wskazałeś na oblig w stosunku do wszystkich czynności poza kierownikami,

a tu jest inaczej zapisane ,,w sytuacji gdy"

czyli tak, że to wykonawca ma ocenić o które to czynności chodzi, a to powinno być z góry określone przez zam.

12 (edytowany przez mickeymouse 2016-10-27 12:28:51)

Ręce opadają... przeczuwałam, że tak będzie....
Zwróciłam się z wnioskiem o wyjaśnienie treści SIWZ (tj. czy zamawiający potwierdza, iż wymóg zatrudnienia na umowę o pracę dotyczy osób wyłącznie bezpośrednio wykonujących prace budowlane objęte zakresem zamówienia i nie obejmuje osób przewidzianych do pełnienia funkcji kierowników robót oraz budowy)

Odpowiedź Zamawiającego:
Wymóg zatrudnienia  na podstawie umowy o pracę dotyczy wszystkich osób wykonujących czynności podczas realizacji zamówienia w sytuacji, gdy wykonywanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w rozumieniu art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 1502, z późn. zm.)

13

hahahaha

14

Mam więcej kwiatków od tego Zamawiającego, nie wiadomo czy śmiać się czy płakać....

15 (edytowany przez jo 2016-10-27 12:40:13)

a mi nie jest niestety do śmiechu  przy opisie czynności które się kwalifikują do art 22 ust 1 poruszam się po omacku i boję się że ktoś mi kiedyś zakwestionuje wskazane czynności i  będzie przechlapane

16

Czyli zamawiający scedował problem określenia czynności na wykonawcę, czyli źle robi.

17

I oczywiście w przypadku braku zatrudnienia tych osób na etapie realizacji zadania, naliczona zostanie akra w wys. 5000zł za każdą niezatrudnioną osobę....

18

i jeszcze powiedz że za każdy dzień?

19

Nieee hehe

20

ja mam 500 za każdy dzień za każdą osobę

21 (edytowany przez mickeymouse 2016-10-27 12:58:00)

Ale pewnie przynajmniej wiesz o które osoby chodzi (tj. wykonujące dane czynności),  ja niestety nie smile

22

jo napisał/a:

a mi nie jest niestety do śmiechu  przy opisie czynności które się kwalifikują do art 22 ust 1 poruszam się po omacku i boję się że ktoś mi kiedyś zakwestionuje wskazane czynności i  będzie przechlapane

kontrola też nie będzie miał łatwo w tym temacie

23

zmawiający też pewnie nie ma pojęcia więc nie wiem jak mógłby ci naliczyć karę

24

Nie wiem jak dotrzeć do tego Zamawiającego, jest to spora robota budowlana, a wymóg też oczywiście dotyczy również podwykonawców.

25

janek159 napisał/a:
jo napisał/a:

kontrola też nie będzie miał łatwo w tym temacie

za pół roku lub rok już będą mieli pojęcie (jakieś orzecznictwa, opinie UZP, ministerstwa pracy)