1

Temat: Oświadczenia

Zgodnie z ustawa Pzp każdy wykonawca załącza do oferty oświadczenie o braku postaw do wykluczenia oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu. Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia zawiera przesłanki obligatoryjne i fakultatywne (jesli zamawiający takie przewidział).

I tutaj moje pytanie: jeżeli w treści Oświadczenia mam wymienione konkretnie art. 24 ust. 1 pkt 12-23 oraz art. 24 ust. 1 pkt 1,2 i 4 (wzór UZP) to jak ma to sie do rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów jakie może żądać zamawiajacy od wykonawcy - chodzi głównie o Oświadczenia z rozporządzenia? Zgodnie z ustawą pzp w/w Oświadczenia wstępnie potwierdzają , że wykonawca nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu i na tym zamawiający może poprzestać, a jeśli zamawiajacy chce może żądać (poniżej progów) dokumentów z rozporzadzenia.

2 (edytowany przez janek159 2016-10-27 09:40:13)

Odp: Oświadczenia

Chyba pytanie/problem nie został tu postawiony jasno.

3

oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia obligatoryjne art.24 ust.1 od 13-23 -bezwzględnie żądasz w postępowaniach < i > progów;
24 ust.1 ( chyba miało być 5) pkt 1,2,4 - przesłanka fakultatywna jak będziesz żądać to musi takie oświadczenie złożyć - 1 ,że nie jest w upadłości, 2- że nie naruszył w sposób zawiniony obowiązków zawodowych ...... 4-,że wykonał wszystko należycie , nigdy nie rozwiązano z nim umowy i nie zasądzono odszkodowania
w przypadku 1 - KRS lub CEiDG
w przypadku 2,3,4 oświadczenia pisemne
oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu składa o ile taki warunki zostały postawione

4

Mam oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia które stanowi załącznik do siwz i które każdy wykonawca musi załączyć do oferty. W treści w/w oświadczenia jest jasno napisane wykonawca oświadcza, że nie podlega wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 12-23 oraz art. 24 ust. 5 pkt 1,2 i 4 ustawy Pzp.

W rozporządzeniu w sprawie rodzaju dokumentów jakich może żądać zamawiający od wykonawcy są wymienione m.in. też oświadczenia dotyczące przesłanek wykluczenia.

Czy trzeba żądać stosownych oświadczeń z rozporządzenia? Moim zdaniem można bazować tylko na wstępnych oświadczeniach o braku podstaw do wykluczenia.

5

W oświadczeniu są napisane te przesłanki - obligatoryjne. Natomiast jeżeli zamawiający nie żądał dokumentów z rozporządzenia np grupy kapitałowej to Wykonawca ich nie składa tylko oświadczenie

6

poprawka -
nie żądał np krk

7

eva napisał/a:

Czy trzeba żądać stosownych oświadczeń z rozporządzenia? Moim zdaniem można bazować tylko na wstępnych oświadczeniach o braku podstaw do wykluczenia.

Poniżej progu - można
Powyżej - trzeba żądać

Oczywiście odpowiednie zapisy w ogłoszeniu i SIWZ są pożądane.

...i pamiętaj art. 24 ust. 1 pkt 13-22, a nie 12-23 albo ja myszy (pewnie oczywisty błąd) 13-23 wink

8

No chyba jednak 24.1.12-23

9 (edytowany przez MIRAS 2016-10-27 13:28:21)

Chyba na pewno nie - 12 i nie 23

10

12 to nie przesłanka ale czemu nie 23 ? jeżeli dojdzie, że złożą z jednej grupy i nie wykażą ,że nie prowadzi to do zakłócenia konkurencji to przecież muszę wykluczyć

11

Tak czytam i się zastanawiam o czym Mirek pisze!?

12 (edytowany przez jo 2016-10-28 05:07:33)

ja piszę 12-22 bo GK ma przecież dosłać po 3 dniach i na etapie składnia oferty nie wie przecież czy oświadcza zgodnie z prawdą

13

jo napisał/a:

ja piszę 12-22 bo GK ma przecież dosłać po 3 dniach i na etapie składnia oferty nie wie przecież czy oświadcza zgodnie z prawdą

Ot co, jo.

14

Jo no masz rację jeżeli chodzi o 23 ale 12 ? przecież treść dotyczy zamawiającego co ma zrobić gdyby?

15

Reasumując:
12 - nie
23 - nie

Prawidłowo: 13-22

16

To oświadczenie, a więc ma znaleźć się ma 12-23.

17

Zgadzam się z Mirasem 12 - dotyczy zamawiającego  ma wykluczyć gdyby nastąpiły okoliczności od 13 - 23.  Wykonawca składa oświadczenie o grupie po złożeniu oferty 12-22 bo okoliczności dotyczących 23 dowie się na otwarciu ofert lub z opublikowania złoży oświadczenie to 23 go nie dotyczy

18

12 -22 bo o okolicznościach (miało być)

19

Ale wyższe dywagacje uprawiacie,

jeżeli 23 nie ma sensu (bo się po otwarciu ofert dowie) to równie dobrze może się dowiedzieć po otwarciu, że wg zamawiającego istnieją podstawy wykluczenia choćby z pkt 19  i 20 też:

19) wykonawcę, który brał udział w przygotowaniu postępowania o udzielenie zamówienia lub którego pracownik, a także osoba wykonująca pracę na podstawie umowy zlecenia, o dzieło, agencyjnej lub innej umowy o świadczenie usług, brał udział w przygotowaniu takiego postępowania, chyba że spowodowane tym zakłócenie konkurencji może być wyeliminowane w inny sposób niż przez wykluczenie wykonawcy z udziału w postępowaniu;
20) wykonawcę, który z innymi wykonawcami zawarł porozumienie mające na celu zakłócenie konkurencji między wykonawcami w postępowaniu o udzielenie zamówienia, co zamawiający jest w stanie wykazać za pomocą stosownych środków dowodowych;

20

jo napisał/a:

Takie oświadczenie wskazał mi szkoleniowiec. Ja się  z tym zgadzam. Wykluczenie na całość art 24 ust 1 ale bez GP.

21

12. brzmi ..............wykonawcę, który nie wykazał spełniania warunków udziału w postępowaniu lub nie został zaproszony do negocjacji lub złożenia ofert wstępnych albo ofert, lub nie wykazał braku podstaw wykluczenia;

Jak to ma brzmieć w oświadczeniu Wykonawcy?

22

A w przetargu powyżej progów? zamawiajacy żąda wszystkich dokumentów w zakresie braku podstaw do wykluczenia tj. KRK, ZUS, US, KRS lub wpis do ewidencji no i tutaj pytanie: Co z tymi oświadczeniami z rozporządzenia tj. oświadczenie wykonawcy o braku wydania wobec niego prawomocnego wyroku sądu .....o niezaleganiu w podatkach..., oświasczenie o braku orzeczenia wobec niego  ..... zakaz ubiegania sie o zamówienie itd. Moim zdaniem to wszystko jest zawarte w JEDZ i nawet bardziej szczegółowo niż w takim ogólnym oświadczeniu.

23

ZUS i US nie jest obowiązkowy pow. progów,

na potrzeby art. 24.1.15 - dokument z par.5.5 rozporządzenia

24 (edytowany przez marekw2 2016-10-28 12:09:27)

Rozporządzenie mówi tylko jakich dokumentów możesz żądać, nie określa kiedy. To mówi ustawa i wg niej złożenia oświadczeń możesz żądać wraz z ofertą. Żądać możesz włącznie oświadczeń wymienionych w rozporządzeniu.

25 (edytowany przez janek159 2016-10-28 12:04:31)

Marek, z całym szacunkiem i nie gniewaj się, ale ta kropka po ,,wg" naprawdę razi po oczach.