1

Temat: 24aa

PN poniżej progów, procedura odwrócona.
Wykonawca, którego oferta została najwyżej oceniona nie złożył w wyznaczonych terminach wymaganych dokumentów został wykluczony z postępowania a jego oferta odrzucona na podst. art. 24 ust.4.
Co robimy dalej???
1.    Wybieramy drugiego w rankingu i wzywamy do przedstawienia wymaganych dokumentów?
2.    Czy tworzymy 2gi ranking uznając pierwszego za odrzuconego, czyli wyliczamy na nowo punktację gdyż oferta najkorzystniejsza została odrzucona?
3.    Co wpisujemy w ogłoszeniu o wyborze oferty najkorzystniejszej.
a)    Jeżeli postępujemy jak w pkcie 1 ? zostawiamy punktację , czy wpisujemy że wykonawca odrzucony??

2

Odp: 24aa

Wzywamy drugiego do złożenia dokumentów. Dlaczego chcesz tworzyć drugi ranking? Ocena punktowa pozostałych pozostaje taka jak przed odrzuceniem pierwszego. Choć pierwszego odrzucasz. Czy nowe wyliczenie bez tego odrzuconego powodowałoby zmiany w kolejności? Chyba nie, więc po co na nowo wyliczać. 3 pkt nie rozumiem , musiałbym zobaczyć jak to wygląda w ogłoszeniu. Ale znów kolejne dylematy powstają ze stosowaniem art 24 aa, (mi ciągle się podoba ).

3

Janku, ranking może się zmienić. Prosty przykład. Pierwsze wyliczenie
oferta najkorzystniejsza jest najtańsza 100 000 zł ( 60 pkt) i uzyskuje najwyższą ilość pkt  w pozostałych kryteriach (40)
oferta 2 w kryterium cena 170 000 - (35,3 pkt) i w pozostałych również 40 pkt. razem 75,3
oferta 3 w kryterium cena 110 000   (54,5 pkt) i w pozostałych 20 pkt. razem 74,5
Po ponownym przeliczeniu
Oferta 3 w kryterium cena uzyskuje 60 pkt. i w pozostałych 20 pkt razem 80 pkt
Oferta 2 w kryterium cena uzyskuje 38,8 pkt i w pozostałych 40 pkt razem 78,8 pkt.
Postępowanie wygrywa oferta 3 a nie 2 z pierwszego rankingu

4

Dokładnie są 2 rankingi.
Jak postąpić?

5

Chyba nie miałabym wątpliwości, że należy wskazać ponownie ofertę najwyżej ocenioną, więc stworzyć kolejny ranking.

6

Nie prowadziłem postępowania w tym trybie i chyba nie będę, właśnie ze względu na pojawiające się tu zawiłości. Procedura z pozoru prostsza a jeszcze nie widziałem nikogo kto w pełni by ją rozumiał.
W Twoim wypadku po odrzuceniu oferty przeprowadził bym ponowną ocenę ofert pozostałych wykonawców i najkorzystniejszego wezwał do uzupełnienia dokumentów (jak ten nie spełni warunków zabawa zaczyna się od nowa i niby prosta procedura zamienia się w koszmar). W ogłoszeniu wg mnie postępujemy standardowo czyli podajesz łączną ilość ofert złożonych w całym postępowaniu i ilość odrzuconych.

7 (edytowany przez janek159 2016-11-02 07:27:33)

A to niezłe jaja.

Wątpliwości tutaj są jak najbardziej na miejscu.

A co jak odmówi podpisania umowy, tutaj ust.  2 już wprost mówi, że bierzemy kolejnego :

2. Jeżeli wykonawca, o którym mowa w ust. 1, uchyla się od zawarcia umowy lub nie wnosi wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy, zamawiający może zbadać, czy nie podlega wykluczeniu oraz czy spełnia warunki udziału w postępowaniu wykonawca, który złożył ofertę najwyżej ocenioną spośród pozostałych ofert.

i wtedy bierzemy kolejnego? jak wiemy że spośród tych pozostałych ten kolejny nie jest już najwyższy ?

8

Zgodnie z art. 92 ust. 1 pkt.1 :
Zamawiający informuje niezwłocznie wszystkich wykonawców o:
1) wyborze najkorzystniejszej oferty, podając nazwę albo imię i nazwisko, siedzibę albo miejsce zamieszkania i adres, jeżeli jest miejscem wykonywania działalności wykonawcy, którego ofertę wybrano, oraz nazwy albo imiona i nazwiska, siedziby albo miejsca zamieszkania i adresy, jeżeli są miejscami wykonywania działalności wykonawców, którzy złożyli oferty,a także punktację przyznaną ofertom w każdym kryterium oceny ofert i łączną punktację,
Czyli tworzę drugi ranking i w zawiadomieniu o którym mowa powyżej w informacji gzie podaję przyznane punkty Wykonawcą W przypadku Wykluczonego
Wykonawcy wpisuję ze wykonawca wykluczony czy tak?

9

Tu potrzebna jest sztuka improwizacji.

10

1 RANKING:
Wykonawca najkorzystniejszy = 100% - wykonawca wykluczony
2gi w kolejności:
I Kryterium 57,84%, II kryterium 40% = 97,84%

2 RANKING:
Najkorzystniejszy w pierwszym rankingu - Wykluczony
Najkorzystniejszy jest 2gi z rankingu 1 i on ma teraz punktację:
I Kryterium 60%, II kryterium 40% razem 100% czy dobrze??

11

Wszędzie gdzie wpisujesz % to powinieneś raczej wpisać pkt.

Wnioskuję, że w Twoim przypadku nie ma miejsca zamiana kolejności przy tworzeniu drugiego rankingu (co Marek podał jako przykład). Może więc nie ma potrzeby tworzyć drugi ranking a w wyniku podać, że najkorzystniejszy uzyskał 57,84pkt + 40 pkt razem 97,84 pkt.

12

Racja punktów, nie ma zmian kolejności rankingu - 2 oferty.
Czyli jak postąpić:
A) trzymać się 1go rankingu - 1 oferta -100pkt - i w informacji napisać że wykonawca odrzucony - jednocześnie oferta odrzucona
2ga oferta 97,84 pkt,
B) stworzyć 2g ranking - w którym wpisze wykonawca 1 odrzucony
Wykonawca 2gi 100%
Jak uważacie?

13

Dla mnie klarowniej wygląda sytuacja gdzie mówimy o jednym rankingu i podałbym te punkty najkorzystniejszego jako 97,84 pkt

Natomiast byłby problem gdyby kolejność pozostałych po odrzuceniu najwyżej ocenionego została zmieniona, wtedy faktycznie racjonalnym wydaje się tworzenie nowego rankingu.

Ale dowiedzieliśmy się (przynajmniej ja) o nowych problemach w tej procedurze.

14

Wykonawców odrzuconych nie uwzględnia się w punktacji, czyli nie powinieneś go tam wpisywać. Jeśli pozostaniemy przy 1 rankingu, to informacja o odrzuceniu będzie widoczna w protokole i papierach.

15

Katiqq napisał/a:

Wykonawców odrzuconych nie uwzględnia się w punktacji, czyli nie powinieneś go tam wpisywać. Jeśli pozostaniemy przy 1 rankingu, to informacja o odrzuceniu będzie widoczna w protokole i papierach.

Tak było zawsze, jednak tu mówimy o art. 24 aa.

16

Wyobraź sobie, że dotarło do mnie o czym tu mówicie smile
Odpowiedziałam na post Farta, który w zestawieniu w 2 rankingu rozważa wpisanie, że 1 oferta została odrzucona.
Czy procedura standardowa, czy odwrócona ofert odrzuconych nie uwzględnia się.

17

Katiqq napisał/a:

Odpowiedziałam na post Farta, który w zestawieniu w 2 rankingu rozważa wpisanie, że 1 oferta została odrzucona.

Powiedz, czy uważasz, że w tej konkretnej sytuacji ten drugi powinien być na nowo przeliczony i dostać 100 pkt, czy powinien dostać taką ilość punktów jak wynika z pierwszego rankingu.

18

Ależ Janku ja to już zrobiłam w poście nr 5 smile

19

Ale post nr 5 nie mógł uwzględniać okoliczności, które wynikły dalej, czyli że ponowne przeliczenie nic nie zmieni.  Dlatego pytam o sens tworzenia drugiego rankingu w tej konkretnej sytuacji.

20

Janku - łopatologicznie, bo już inaczej nie dam rady - skoro odrzucasz/wykluczasz po 1 rankingu, moim zdaniem powinno się zrobić ranking drugi z pominięciem ofert odrzuconych/wykluczonych. Zdaję sobie sprawę, że i tak ten drugi w rankingu nr 1 będzie pierwszy w rankingu nr 2, ale tylko w rankingu nr 2 będzie najwyżej oceniony. I o to mi chodzi.

21

Czy art. 92 ust. 1 pkt.1 nie mówi że:
Zamawiający informuje niezwłocznie wszystkich wykonawców o:
1) wyborze najkorzystniejszej oferty, podając nazwę albo imię i nazwisko, siedzibę albo miejsce zamieszkania i adres, jeżeli jest miejscem wykonywania działalności wykonawcy, którego ofertę wybrano, oraz nazwy albo imiona i nazwiska, siedziby albo miejsca zamieszkania i adresy, jeżeli są miejscami wykonywania działalności wykonawców, którzy złożyli oferty, a także punktację przyznaną ofertom w każdym kryterium oceny ofert i łączną punktację ,
nie powinienem wpisać w przypadku procedury odwróconej punktów które otrzymał wykonawca najkorzystniejszy (ten który później został odrzucony) czy postępuję tak jak Katiqq pisze - pomijam oferty odrzucone - 2gi ranking???

22 (edytowany przez marekw2 2016-11-02 11:23:49)

W omawianym przypadku przeliczanie punktów nic nam nie da, co więcej nie ma tu mowy o żadnym drugim rankingu, wszak mamy tylko jedną ofertę, która z zasady musi otrzymać w każdym z kryteriów maksymalną możliwą do uzyskania liczbę punktów. Wyjątkiem było by tu zastosowanie kryteriów liczonych nie proporcjonalnie lecz jak to niektórzy robią przydzielając na sztywno określoną ilość pkt za np. ilość lat gwarancji. Tutaj punktacja będzie 60 pkt za cenę plus określona ilość pkt za pozostałe kryteria.
Jak by na to nie potrzeć oceniając oferty pozostałe w postępowaniu nie można brać pod uwagę oferty odrzuconej, jej już nie ma.

23 (edytowany przez janek159 2016-11-02 11:31:09)

Katiqu, ale o co chodzi. Wyraź się jaśniej, proszę.

24

Katiqq napisał/a:

Czyli Wykonawca nr 2 punktacja razem 100% tak???

25

janek159 napisał/a:

Katiqu, ale o co chodzi. Wyraź się jaśniej, proszę.

Nie chcesz wiedzieć co mi opadło yikes