1 (edytowany przez Miraa 2016-11-02 11:44:31)

Temat: Procedura zwykłą jeszcze raz

Tak sobie to ułożyłam.
Gdzie się pomyliłam wg Was?
Rozwiejcie moje wątpliwości (pytania) smile

_____________________________________________________________________________________

Procedura zwykła
1/ otwarcie ofert
2/ informacja z otwarcia ofert ? publikuje na stronie
->  czekam 3 dni na oświadczenie o GK
3/ Wzywam wszystkich którzy nie złożyli   oświadczenia o GK do uzupełnienia -> art. 26.3
4/ Badam wszystkie oferty pod kontem:
- RNC -> art.90
-  wszystkich przesłanek odrzucenia oferty -> art.89.1.
- poprawiamy omyłki i błędy -> 87.2.
- wzywamy do ewentualnych uzupełnień, poprawek itd. -> 26.3.
Pytania:
- czy na tym etapie powinniśmy już oferty odrzucić/wykonawców wykluczyć?
- czy już w tym momencie informujemy o tym fakcie wykonawców?
5/ Tworzymy ranking wykonawców
Pytanie:
Tego rankingu się nigdzie nie publikuje, nie przekazuje się go również Wykonawcom?
6/ Wykonawcę najwyżej ocenionego wzywam do złożenia dokumentów -> 26.1.
Jeśli nie złoży dokumentów, to wzywam do uzupełnienia -> 26.3.
7/ Tworzę zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej ofert -> 92.1.
Przekazuję to wykonawcą i publikuje na stronie (z zastrzeżeniem 92.2)

2

Odp: Procedura zwykłą jeszcze raz

TO JEST CHORE NA KAŻDYM ETAPIE POSTĘPOWANIA MOŻNA WYKONAWCĘ WYKLUCZYĆ 24.12 ALE CZY MOŻNA ODRZUCIĆ OFERTĘ ? Z ART.TYLKO 89 CHYBA TAK,  BO CZYTAJĄC ART.92 WYKREŚLONO SŁOWO "JEDNOCZEŚNIE" TAKIM SPOSOBEM MOŻNA MIEĆ ODWOŁANIE JESZCZE PRZED WYBOREM OFERTY ???????????? NA WSZYSTKO A NA KOŃCU NA WYBÓR huuuurrraaa!!

3

Zawiadamia się "na bieżąco" i dlatego tez dla różnych wykonawców mogą być różne terminy odwoławcze.

4

Ciekawe jak to sie będzie jeździć na rozprawy

5

Ciekawe jak Izba będzie patrzeć na "interes prawny" tych, którzy są którzyś tam w rankingu i tak nie mają szans na uzyskanie zamówienia.

6

często...

7

tylko czy na postępowanie nie należy patrzeć całościowo ............. przecież wyroki mogą się wykluczać ???

8

Słuchajcie, pisałem kiedyś odwołanie (na poprzednich przepisach), reprezentowałem przed KIO Wykonawcę, jednym z nieprawidłowości jakich się doszukałem to informacja o wykluczeniu, zamawiający poinformował wykonawcę "na bieżąco" o wykluczeniu a nie jednocześnie, oczywiście zarzuty które stawiałem zamawiającemu były inne (bardziej poważne) i myślałem że wygraną mam w kieszeni, co się okazało, KIO odrzuciło odwołanie gdyż znaczenie wcześniej zamawiający poinformował o odrzuceniu (a powinien jednocześnie), tłumaczyłem że obowiązkiem jest informować jednocześnie, w ogóle nie brali tego pod uwagę a przepis mówił jasno jak należy postępować.

9

A w jaki sposób mam zweryfikować ofertę/Wykonawcę, skoro do oferty załącza się tylko oświadczenie/ewentualnie JEDZ? Spotkałem się z poglądem, że w procedurze zwykłej (nie odwróconej) należy jednak wszystkich dokumentów żądać z ofertą bo w przeciwnym razie w kazdym wypadku robi nam się procedura odwrócona

Miraa napisał/a:

Tak sobie to ułożyłam.
Gdzie się pomyliłam wg Was?
Rozwiejcie moje wątpliwości (pytania) smile

_____________________________________________________________________________________

Procedura zwykła
1/ otwarcie ofert
2/ informacja z otwarcia ofert ? publikuje na stronie
3/ Wzywam wszystkich którzy nie złożyli   oświadczenia o GK do uzupełnienia -> art. 26.3
4/ Badam wszystkie oferty pod kontem:
- RNC -> art.90
Pytania:
- czy na tym etapie powinniśmy już oferty odrzucić/wykonawców wykluczyć?
- czy już w tym momencie informujemy o tym fakcie wykonawców?
5/ Tworzymy ranking wykonawców
Pytanie:
Tego rankingu się nigdzie nie publikuje, nie przekazuje się go również Wykonawcom?
6/ Wykonawcę najwyżej ocenionego wzywam do złożenia dokumentów -> 26.1.
7/ Tworzę zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej ofert -> 92.1.

10

Źle słyszałeś, żądać możesz od najwyżej ocenionego (wszystkich wymienionych w SIWZ) na potwierdzenie spełniania warunku i braku podstaw do wykluczenia.

11

Też mi się tak wydawało, ale czy w procedurze zwykłej nie sprawdzamy podstaw wykluczenia już na wstępie, a do oceny bierzemy tylko tych niepodlegających wykluczeniu i odrzuceniu

Marcel napisał/a:

Źle słyszałeś, żądać możesz od najwyżej ocenionego (wszystkich wymienionych w SIWZ) na potwierdzenie spełniania warunku i braku podstaw do wykluczenia.

12 (edytowany przez Marcel 2016-11-03 15:48:25)

Najpierw badasz przedmiotowo,później podmiotowo.
Wstępnie badasz tylko na podstawie oświadczeń.

13

Czyli tak naprawdę różnice między procedurą zwykłą a odwróconą prawie zupełnie się zacierają

Marcel napisał/a:

14

"Prawie" robi różnicę.

15

nowyzielony napisał/a:

Czyli tak naprawdę różnice między procedurą zwykłą a odwróconą prawie zupełnie się zacierają

Marcel napisał/a:

tak jak pisał wcześniej Marcel w procedurze zwykłej oceniasz wszystkich wykonawców biorąc pod uwagę formularz ofertowy, kosztorys itd., oświadczenia lub JEDZ. Gdy ich brak lub są pomyłki wzywasz do uzupełnienia  art. 26.3 lub wyjaśnienia art. 26.4. Gdy masz już wszystko wybierasz ofertę najwyżej ocenioną i wzywasz do przedłożenia dokumentów art. 26.1 lub 2., a gdy nie złoży do znów wzywasz do uzupełnienia art. 26.3.
Procedura odwrócona różni się tym, że oświadczenia lub JEDZ nie bierzesz pod uwagę (ale muszą być złożone z ofertą), tylko skupiasz się na formularzu ofertowym, kosztorysie.... wtedy gdy są jakieś pomyłki podobnie jak w zwykłej wzywasz do uzupełnienia bądź wyjaśnienia. Jak jest wszystko dobrze to wybierasz ofertę najwyżej ocenioną i prosisz o przedłożenie dokumentów i WTEDY jednocześnie sprawdzasz czy są oświadczenia lub JEDZ, ale tylko tego jednego wykonawcy najwyżej ocenionego. Gdyby nie było lub były złe możesz wezwać do wyjaśnienia lub uzupełnienia wraz z dokumentami, które ma przedłożyć.
Taką informację uzyskałam na szkoleniu myślę, że dość dobrze wyjaśnia różnice.

16

"Procedura odwrócona różni się tym, że oświadczenia lub JEDZ nie bierzesz pod uwagę (ale muszą być złożone z ofertą), tylko skupiasz się na formularzu ofertowym, kosztorysie.... "
chyba nie do końca moim zdaniem również oświadczenia i JEDZ sprawdza się dla oferty najwyżej w rankingu przed jej wezwaniem z art 26 ust 1 lub 2

17 (edytowany przez marekw2 2016-11-04 12:06:40)

art. 2 pkt 5) znowelizowanej ustawy
najkorzystniejszej ofercie - należy przez to rozumieć ofertę:
a) która przedstawia najkorzystniejszy bilans ceny lub kosztu i innych kryteriów odnoszących się do przedmiotu zamówienia publicznego w szczególności w przypadku zamówień w zakresie działalności twórczej lub naukowej, których przedmiotu nie można z góry opisać w sposób jednoznaczny i wyczerpujący lub która najlepiej spełnia kryteria inne niż cena lub koszt, gdy cena lub koszt jest stała albo
b) z najniższą ceną lub kosztem, gdy jedynym kryterium oceny jest cena lub koszt;

nie znajduję tu nic na temat spełniania warunków lub nie podleganiu wykluczeniu.

18

"Procedura ta polega zatem na tym, że zamawiający w toku czynności oceny ofert nie dokonuje podmiotowej oceny wszystkich wykonawców (ocena spełniania warunków udziału w postępowaniu, braku podstaw do wykluczenia), nie badając nawet wszystkich wstępnych oświadczeń wykonawców, składanych w szczególności w formie jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia. W pierwszej kolejności dokonuje on oceny ofert pod kątem przesłanek odrzucenia oferty (art. 89 ust. 1 ustawy Pzp) oraz kryteriów oceny ofert opisanych w SIWZ, po czym dopiero wyłącznie w odniesieniu do wykonawcy, którego oferta została oceniona jako najkorzystniejsza (uplasowała się na najwyższej pozycji rankingowej), dokonuje oceny podmiotowej wykonawcy, tj. bada oświadczenie wstępne, a następnie żąda przedłożenia dokumentów w trybie art. 26 ust. 1 lub 2 ustawy Pzp."
ze strony UPZ
https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych/procedura-uregulowana-w-art.-24aa-ustawy-pzp,-tzw.-procedura-odwrocona

19 (edytowany przez Miraa 2016-11-04 12:33:06)

Przy odwróconej wyglądałoby to tak?

Procedura odwrócona:
1/ otwarcie ofert
2/ informacja z otwarcia ofert -> publikuje na stronie

---> oceniam wszystkie oferty i tworzę ranking

3/ Wzywam najwyżej ocenionego   do uzupełnienia oświadczenia o GK (jeśli nie złożył) -> art. 26.3
4/ Badam najwyżej ocenionego pod kontem:
- RNC -> art.90

oświadczenia pozostałych wykonawców nas w ogóle nie interesują

5/ Wykonawcę najwyżej ocenionego wzywam do złożenia dokumentów -> 26.1.
6/ Tworzę zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej ofert -> 92.1.

20

UZP jak zwykle próbuje opiniami naprawiać niejasne prawo. Wytłumacz mi jednak na jakiej podstawie mam stwierdzić czy oferta nie podlega odrzuceniu skoro oświadczenie wstępne wykonawcy mam badać dopiero po ustaleniu oferty najkorzystniejszej.

21

dużo niejasności dlatego na razie nie stosuję odwróconej

22

jo napisał/a:

chyba nie do końca moim zdaniem również oświadczenia i JEDZ sprawdza się dla oferty najwyżej w rankingu przed jej wezwaniem z art 26 ust 1 lub 2

jo napisał/a:

Procedura ta polega zatem na tym, że zamawiający w toku czynności oceny ofert nie dokonuje podmiotowej oceny wszystkich wykonawców (ocena spełniania warunków udziału w postępowaniu, braku podstaw do wykluczenia), nie badając nawet wszystkich wstępnych oświadczeń wykonawców, składanych w szczególności w formie jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia

Tak mnie właśnie zastanawia to słowo "wszystkich" w opinii UZP. Należałoby sądzić tak, jak Jo, chociaż w innych materiałach szkoleniowych (z youtube'a) była mowa o niebadaniu ogółem.

23

marekw2 napisał/a:

UZP jak zwykle próbuje opiniami naprawiać niejasne prawo. Wytłumacz mi jednak na jakiej podstawie mam stwierdzić czy oferta nie podlega odrzuceniu skoro oświadczenie wstępne wykonawcy mam badać dopiero po ustaleniu oferty najkorzystniejszej.

Na podstawie złożonej ofert, oświadczenia potwierdzają przesłanki podmiotowe wykonawcy.
Ja stosuję "odwróconą" od samego początku, mnie pasuje smile

24 (edytowany przez olfork 2016-11-07 10:55:31)

Miraa napisał/a:

Przy odwróconej wyglądałoby to tak?

4/ Badam najwyżej ocenionego pod kontem:
- RNC -> art.90

W odwróconej nadal badasz pod kątem RNC i pozostałych przesłanek odrzucenia WSZYSTKIE oferty, a nie tylko najwyżej ocenioną w rankingu.
Ranking robisz po sprawdzeniu przedmiotowym ofert.