Temat: Żądanie dokumentów niewymienionych w SIWZ
Zamawiający stosuje art. 24aa Pzp i na jego podstawie żąda od nas dokumentów. Dokumenty potwierdzające spełnianie warunków udziału w postępowaniu to - według SIWZ - wykaz usług z referencjami i wykaz osób. Zamawiający żądał też na etapie składania ofert dokumentu rejestrowego. Czyli jak do tej pory wsio normalna. Tu dochodzimy do pewnego punktu w wezwaniu do złożenia dokumentów, który mówi o tym, że na potwierdzenie spełniania warunków musimy załączyć wszystkie dokumenty zawarte w Rozporządzeniu w sprawie rodzajów dokumentów w paragrafie 5 pkt 1-9. Problem w tym, że żaden z tych dokumentów nie został wymieniony, jako żądany przez zamawiającego w SIWZ. Po konsultacji telefonicznej z pracownikiem inwestycji zamawiającego został mi przywołany zapis z SIWZ, na podstawie którego rzekomo mogą żądać KRK, zaświadczenia o niezaleganiu etc. Brzmi on następująco:
"Zamawiający oceni, czy udostępniane wykonawcy przez inne podmioty zdolności techniczne
lub zawodowe pozwalają na wykazanie przez wykonawcę spełniania warunków udziału w
postępowaniu oraz zbada, czy nie zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, o
których mowa w art. 24 ust. 1 pkt 13?23 i ust. 5 pkt 1?8 ustawy Pzp."
Pracownik zamawiającego twierdzi, że w świetle nowych przepisów, gdy podana formułka znajduje się w SIWZ to zamawiający ma prawo żądać katalogu dokumentów z rozporządzenia w zakresie podanym wyżej. Zbaraniałem, bo wydaje mi się to kompletną bzdurą. Co użytkownicy o tym sądzą?
I jeszcze jedna kwestia. Czy jeżeli korzystamy za zasobów podmiotu trzeciego to w świetle zadanego nam przez inwestora wezwania również i ten podmiot musi składać wszystkie te dokumenty? W SIWZ widnieją nt. podmiotów takie zapisy:
"Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów udowodni
Zamawiającemu, że realizując zamówienie będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych
podmiotów, w szczególności przedstawiając zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do
dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia;"
"Zamawiający oceni, czy udostępniane wykonawcy przez inne podmioty zdolności techniczne
lub zawodowe pozwalają na wykazanie przez wykonawcę spełniania warunków udziału w
postępowaniu oraz zbada, czy nie zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, o
których mowa w art. 24 ust. 1 pkt 13?23 i ust. 5 pkt 1?8 ustawy Pzp."
Jak mam to rozumieć i jakie dokumenty złożyć?