Temat: Wyjaśnienia
Witam.
Otrzymałem pytania do siwz od wykonawców. nikt nie zwracał się o siwz. Czy wysyłam każdemu odpowiedzi na wszystkie pytania? W ustawie jest , że Wyjaśnienia wysyła się tym co pobrali siwz.
pozdrawiam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
Otrzymałem pytania do siwz od wykonawców. nikt nie zwracał się o siwz. Czy wysyłam każdemu odpowiedzi na wszystkie pytania? W ustawie jest , że Wyjaśnienia wysyła się tym co pobrali siwz.
pozdrawiam
Tylko kto teraz pobierając SIWZ informuje o tym fakcie Zamawiającego, SIWZ jest dostępna na stronie i nie ma kontroli nad tym kto ją pobiera.
Ja kiedy wpływają pytania wysyłam odpowiedzi do tych którzy pytali, oczywiście nie ujawniając źródła pytającego.
Np. otrzymuję pytania od firmy A - odpowiadam i dla niej wysyłam odpowiedzi.
Po dwóch dniach wpływają pytania od firmy B i C. Wtedy udzielam odpowiedzi i wysyłam je dla A, B i C. Zależy kto się kiedy ujawni, skoro zadaje pytania do SIWZ to znaczy, że ją pobrał i ma wątpliwości.
Powodzenia:)
nie wrzucacie na stronkę pytań i odpowiedzi??
Jak nie jak tak.
Czeba wrzucać!
Ja nie wysyłam indywidualnie odpowiedzi.
Idę za ustawą i zamieszczam tylko na stronie w myśl zasady, że to obowiązek Wykonawców śledzić zamówienie do samego końca.
Poza tym dla mnie wysyłanie indywidualnie wykonawcy to uprzywilejowanie go w stosunku do innych, tych którzy właśnie jeszcze się nie ujawnili.
Ja wrzucam na stronę i wysyłam do wszystkich zadających pytania plus do tych co zwrócili się o siwz i nie wiem czy robie dobrze
Nic złego nie robisz
Ustawa co prawda mówi o tym, że zamawiający przekazuje treść zapytań z wyjaśnieniami wykonawcom, którym przekazał SIWZ bez ujawniania źródła zapytania. Zamieszczamy pytania wraz z odpowiedziami na stronie internetowej jesli siwz zamieszczana jest na stronie internetowej. Rzadko zdarza się w praktyce aby przekazywanie siwz następowało bezpośrednio na wniosek wykonawcy - jeśli chodzi o procedury konkurencyjne. Generalnie w przetargu nieograniczonym wystarczające jest zamieszczenie wyjaśnień i pytań na stronie internetowej. Wykonawcy w takich postępowaniach pobierają siwz ze strony. Co do zasady nie ma jednak przeciwwskazań do przesłania odpowiedzi wykonawcom, którzy skierowali jakieś pisma /zapytania do zamawiającego w tym postępowaniu. Nie jest to czynność, która naruszałaby jakiekolwiek przepisy ustawy Pzp.
Natomiast jak wskazałam na początku - w głównej mierze zapis o przekazywaniu wyjaśnień wykonawcom, którym przekazano siwz będzie miało zastosowanie do pozostałych trybów Pzp - np. zapytanie o cenę.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc