Temat: inne formy wadium
wielu zamawiajacych w siwz pisze, ze wadium wniesione w innej formie niż pieniężna ma być zlożone np. w kasie. Czy to ma jakieś znaczenie? czy taki dokument (oryginał) nie moze poprostu być dołaczony do oferty?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
wielu zamawiajacych w siwz pisze, ze wadium wniesione w innej formie niż pieniężna ma być zlożone np. w kasie. Czy to ma jakieś znaczenie? czy taki dokument (oryginał) nie moze poprostu być dołaczony do oferty?
Wymóg formalny, bez wpływu na ważność wadium
dobre a kasa pewnie w siedzibie glownej w wwie hehe
Ma to znaczenie dla wygodnictwa ludzi, którzy prowadzą postepowanie Ja osobiscie stosuje taki zapis, ponieważ gwarancje są składane w depozycie w kasie (taki wewnętrzny wymóg) i jeżeli ktoś złozy oryginał w ofercie, musze sam ganiac do kasy aby go tam złozyć a do dokuemntacji załączyc kopię z potwierdzeniem przyjęcia przez kasjerkę
Wymóg formalny, bez wpływu na ważność wadium
czyli jak dołaczy tylko do oferty będzie ok
W rzeczy samej Dorotko
dzieki:)
w samiuteńkiej
Jeżeli w SIWZ został postawiony wymóg, aby kopia dowodu wniesienia wadium została dołączona do oferty, a oryginał złożony w Wydziale Finasowym i wykonawca owszem wniósł wadium w wymaganym terminie ( potwierdziłam to w WF), ale do oferty kopii nie dołączył, to co? Uznaję, że wniósł wadium ( to akurat była gwarancja). Ale jak przyjdzie konkurent ogladać ofertę, to tej kopii nie zobaczy, jedynie oświadczenie w ofercie, że wadium zostało wniesione, czy może kwestionować niezgodność tej oferty z SIWZ?
wykonawca owszem wniósł wadium w wymaganym terminie ( potwierdziłam to w WF), ale do oferty kopii nie dołączył, to co? Uznaję, że wniósł wadium ( to akurat była gwarancja).
Trudno bedzie uznać, że wadium nie ma skoro jest.
Jest to forma oferty. Wymóg został spełniony.
Dzieki!
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc