1

Temat: Opinia UZP

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych-2/opinia-dotyczaca-art.-29-ust.-3a-ustawy-pzp
big_smile

2

Odp: Opinia UZP

jak zwykle wiele wnosi!!! zawęzili w rob. budowlanych do kierowników a reszta to co teraz samych kier zatrudniać na stanowiska robotnicze

3

fajne jest to animizowanie umów zrobi jedną skseruje 10 razy i przedstawi jako 10 różnych umów o tej samej treści

4

Wszystko fajnie, ale danych osobowych np. w oświadczeniach wymagać nie możemy.

5

jo napisał/a:

fajne jest to animizowanie umów zrobi jedną skseruje 10 razy i przedstawi jako 10 różnych umów o tej samej treści

tak,

6

Niedopuszczalne będzie zarówno scedowanie tego obowiązku na wykonawcę, np. w formie zapisu, że jeśli wykonawca ujawni po swojej stronie czynności o takim charakterze zobowiązany będzie zawrzeć z pracownikami je wykonującymi umowy o pracę, jak też nadmiernie ogólne ich wskazanie, np. w formie zapisu, że zamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o pracę wszystkich osób wykonujących czynności o takim charakterze podczas realizacji, etc. Oba opisane powyżej przypadki nie tylko mogą skutkować złożeniem przez wykonawców nieporównywalnych cenowo ofert

Ostatnio byłam na szkoleniu, gdzie wykładowca wyjaśniał, że on przerzuca na Wykonawców obowiązek określenia, kto powinien być zatrudniony na umowę o pracę. Mówił, że daje do SIWZ dwie listy, na które wykonawca wpisuje wszystkie osoby wykonujące czynności przy zamówieniu, tyle, że dzieli je na te 2 listy: na jednej są osoby zatrudnione na umowe o prace, na drugiej na podstawie umów cywilnoprawnych. Przy tej drugiej liście musi podać uzasadnienie, dlaczego osoby są zatrudnione na umowę cywilnoprawną a nie umowę o pracę. Jest również dopisek, że Zamawiający ma prawo to zweryfikować zgłaszając sprawę do PIP.
Mi osobiście ten sposób bardzo przypadł do gustu. Ale teraz patrząc na opinię UZO to zdaje mi się, pomysł legł w gruzach .....

7

Od początku było wiadomo, że to obowiązek zamawiającego.

8 (edytowany przez Miraa 2016-11-04 08:18:17)

Patrzę na SIWZ mądrzejszych od siebie

http://mr.bip.gov.pl/publiccontracts/view/5434

Może Wy widzicie gdzieś zapisy odnośnie zatrudnienia na umowę o pracę, bo ja chyba przeoczyłam ...

Zamawiający określa w opisie przedmiotu zamówienia na usługi lub roboty budowlane wymagania zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane przez zamawiającego czynności w zakresie realizacji zamówienia, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. ? Kodeks pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 1502, z późn. zm.6)).

Obowiązkiem zamawiającego jest określenie wymagań i takie wymagania określam, natomiast wykonawca określał tylko, czy dana osoba te wymagania spełnia czy nie, a jeśli nie, to określał dlaczego.

9

czy to nie MR pisało nowelizację??

10

Termin wykonania zadania to 6 tygodni... Więc może z uwagi na to nie zastosowali tego przepisu, chyba, że to czysty przypadek smile

Potrzeba ustanowienia dodatkowych warunków (zatrudnienia na umowę o pracę) ma być podyktowana charakterem świadczenia lub innymi właściwościami przedmiotu zamówienia. W tym przypadku z uwagi na krótki okres realizacji zadania i niewielki zakres wprowadzenie takiego wymogu jest zbędne, gdyż przedmiot zlecanych prac, z uwagi na ich charakter może być realizowany na różnych podstawach prawnych.

11

Oj czepiacie się, Część z Was którzy podobnie jak ja urodzili się w czasach gdy na ziemi żyły dinozaury pamięta pewnie wytyczne dotyczące opisu przedmiotu zamówienia dotyczące komputerów, które wydał UZP i miesiąc później ogłosił przetarg opisując p.z. całkowicie wbrew własnym słowom. Tak, że tu też nie ma się co dziwić. Jak widać stare powiedzenie "Co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie" nadal obowiązuje.

12

mickeymouse napisał/a:

Termin wykonania zadania to 6 tygodni... Więc może z uwagi na to nie zastosowali tego przepisu, chyba, że to czysty przypadek smile

Potrzeba ustanowienia dodatkowych warunków (zatrudnienia na umowę o pracę) ma być podyktowana charakterem świadczenia lub innymi właściwościami przedmiotu zamówienia. W tym przypadku z uwagi na krótki okres realizacji zadania i niewielki zakres wprowadzenie takiego wymogu jest zbędne, gdyż przedmiot zlecanych prac, z uwagi na ich charakter może być realizowany na różnych podstawach prawnych.

nie do końca bo mamy określić czynności bez względu na to czy czynność ta trwa 2 tygodnie czy 2 lata

13

Tylko, że mam przed sobą do zrobienia przetarg na roboty budowlane, wartość projektu 30 mln .... i to przestaje być śmieszne.

14

Miraa napisał/a:

Tylko, że mam przed sobą do zrobienia przetarg na roboty budowlane, wartość projektu 30 mln .... i to przestaje być śmieszne.

i nie jest, a jak jeszcze z dofinansowaniem unijnym to już całkiem

15

I to z POIiŚ.

16

współczuję

17

Dlaczego "współczuję" ja rok temu miałem też z nimi "przyjemność". Nie wiem jak jest teraz ale wówczas zażyczyli sobie kontroli ex post całej dokumentacji przetargowej. Trwało to długo ale przed ogłoszeniem miałem już  czyściutką, zaakceptowaną przez instytucję finansującą SIWZ.

18

tek tylko do tej pory były pewne sprawy "oklepane" opinie, wyroki teraz wszystko nowe i jak rozumiem kontrolowany będzie już zrealizowany przetarg.

19

Przeglądam ogłoszenia na UZP i nie spotkałam się z sensownymi zapisami odnośnie zatrudniania osób. Albo ich w ogóle nie ma (jak w MR) albo są ogólnikowe.

Macie może przykład jakiś sensowych zapisów SIWZ w tym zakresie?

20 (edytowany przez mickeymouse 2016-11-04 09:41:43)

Miraa napisał/a:

Przeglądam ogłoszenia na UZP i nie spotkałam się z sensownymi zapisami odnośnie zatrudniania osób. Albo ich w ogóle nie ma (jak w MR) albo są ogólnikowe.

Macie może przykład jakiś sensowych zapisów SIWZ w tym zakresie?

Przetarg unijny, powyżej progów, roboty budowlane:

Zgodnie z art. 29 ust. 3a ustawy p.z.p. Zamawiający określa w całym okresie realizacji
zamówienia, wymóg zatrudnienia przez Wykonawcę lub
odpowiednio przez podwykonawcę na podstawie umowy o pracę  osób wykonujących
n/w czynności:
a)  osób  bezpośrednio  wykonujących  prace  budowlane  objęte  zakresem  zamówienia-
pracowników  fizycznych,  jeżeli  wykonanie  tych  czynności  polegać  będzie  na
wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974r.-
Kodeks pracy ( Dz.U. z 2014r. poz. 1502, z późn. zm.).