1

Temat: wykonawca z czech

konsorcjum jeden z członków z czech do oferty dołączono umowę o współpracy stąd wiem kto podpisywał ofertę ze strony konsorcjanta z czech  do oferty nie dołączono żadnej informacji kto może reprezentować spółkę czeską wszedłem na stronę czeska i znalazłem niby taki wypis gdzie pisze po czeski że ta osoba może  reprezentować spółkę samodzielnie czy wydruk z tej stronki jest wystarczający czy muszę prosić o dokumenty oferenta wraz z tłumaczeniem??

2

Odp: wykonawca z czech

Dokumenty musisz mieć tłumaczone.

3

Nawiązując do pytania co musi złożyć wykonawca do oferty ? Tylko pełnomocnictwo czy też dokumenty na potwierdzenie kto może podpisywać ofertę? Czy sami mamy zweryfikować kto jest uprawniony do podpisywania ofert sprawdzając np KRS ?

4

Pełnomocnictwo do ofert jeżeli jest taka konieczność.

5 (edytowany przez Katiqq 2016-11-04 14:57:43)

Marcel, a zastanówmy się. Jeśli ofertę składa spółka, gdzie teraz dokumentów typu KRS żądamy od najwyżej ocenionego, to na dobrą sprawę nie wiemy, czy oferta została podpisana przez osobę do tego upoważnioną ( nie mówię o pełnomocniku). Co w takim wypadku? Upoważnienie prezesa widać dopiero w KRS.

6

Zgadza się, co do zasady wyjdzie (w przypadku najwyżej ocenionego) na etapie składania dokumentów a tak na etapie składania ofert trzeba "wierzyć" na słowo, chyba że są jakieś podejrzenia to można sprawdzać samemu.

7 (edytowany przez janek159 2016-11-04 16:17:29)

Prawda jest taka że powinniśmy sprawdzić każdą ofertę pod względem prawidłowości jej złożenia w pierwszym etapie sami (podstawa odrzucenia ciągle jest) albo jak widziałem jeden zamawiający prosi wprost o złożenie dokumentu potwierdzającego reprezentację z ofertą ale bez konsekwencji za brak.

8

To jest kolejny kłopot, który być może UZP zechce rozstrzygnąć swoją opinią. Miejmy nadzieję...

9

pytanie w jakim celu wykonawca miał składać odpowiedni dokument potwierdzający, że wykonawca jest wpisany do jednego z rejestrów zawodowych lub handlowych, prowadzonych w państwie członkowskim Unii Europejskiej, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania od samego początku ustawy
nie w celu sprawdzania czy X,Y,Z podpisał ofertę tylko : wyklucza się Wykonawcę w stosunku do którego otwarto likwidację, w zatwierdzonym przez sąd układzie w postępowaniu restrukturyzacyjnym jest przewidziane zaspokojenie wierzycieli przez likwidację jego majątku lub sąd zarządził likwidację jego majątku w trybie art. 332 ust. 1 ustawy z dnia 15 maja 2015 r. ? Prawo restrukturyzacyjne (Dz. U. z 2015 r. poz. 978, 1259, 1513, 1830 i 1844 oraz z 2016 r. poz. 615) lub którego upadłość ogłoszono, z wyjątkiem wykonawcy, który po ogłoszeniu upadłości zawarł układ zatwierdzony prawomocnym postanowieniem sądu, jeżeli układ nie przewiduje zaspokojenia wierzycieli przez likwidację majątku upadłego, chyba że sąd zarządził likwidację jego majątku w trybie art. 366 ust. 1 ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. ? Prawo upadłościowe (Dz. U. z 2015 r. poz. 233, 978, 1166, 1259 i 1844 oraz z 2016 r. poz. 615);

10

Słusznie Myszy, dlatego być może Jo nie masz uprawnienia do żądania złożenia tego dokumentu jak nie była wskazana okoliczność do wykluczenia o której mówi Myszy.

11

Myszko masz zupełną rację, że żądanie KRS ma zupełnie inny cel niż potwierdzenie złożenia oświadczenia woli przez umocowaną ku temu osobę. Tylko w procedurze odwróconej robi się dziwnie, bo teraz badając oferty nie mamy pewności, czy w przypadku spółki nie zajdzie przesłanka odrzucenia ze względu na złożenie oferty przez niewłaściwą osobę. Pozostają jedynie wyjaśnienia i tu pytanie - czy należy wyjaśniać we wszystkich ofertach kiedy nie mamy pewności, że właściwa osoba podpisała ofertę? Chyba tak, bo po przejściu do kolejnego etapu (badanie oferty najwyżej ocenionej) tracimy możliwość odrzucenia.

12

Powstają następujące pytania :
1.w jakim trybie wyjaśnienie , czy 87. 2 można do tego celu wykorzystać,
2 . co w przypadku braku reakcji na wezwanie do wyjaśnień w omawianej sprawie,
3.Czy wezwanie jednych a innych nie do tych wyjaśnień nie będzie potraktowane jako nierówne traktowanie .
Myślę że ocena prawidłowości złożenia ofert powinna dot. wszystkich ofert na pierwszym etapie niezależnie od procedury. Czy tylko spółki? W przypadku osób fizycznych , dobrze by było wiedzieć że ofertę podpisał właściciel. Czyli może ustawodawca zalozyl że trzeba samemu zaglądać w elektroniczne bazy KRS i CEiDg?

13 (edytowany przez jo 2016-11-07 06:37:44)

wpłynęły trzy oferty
jedna od spółki zoo polskiej (najkorzystniejsza 100 pkt) dołączyli krs (nie żądałem go jako dokumentu bo nie żądałem art 24 ust 5) więc jest to dokument który potwierdza że ci co podpisali mogli podpisać
drugi oferent również spółka zoo polska nie dołączył krs wydrukowałem sobie i pozostawię przy ofercie
trzeci oferent konsorcjum jednoosobowa działalność dołączyli cedig i Czesi nie dołączyli, nic poszukałem i wydrukowałem sobie czeski krs (z którego wynika że każdy ze wspólników może reprezentować spółkę) i chyba to już zostawię bo nie wiem na podstawie czego i jak ewentualnie wzywać

14

Dla mnie wzorowo.