1

Temat: odrzucenie oferty

Na jakiej podstawie można odrzucić ofertę jeżeli parametry techniczne oferowanego przez Wykonawcę sprzętu nie spełnioają minimalnych wymagań Zamawiającego?

2

Odp: odrzucenie oferty

89.1.2

3

Ok, a jeżeli Wykonawca oferując dany  model sprzętu przepisuje parametry wynagane przez Zamawiajacego, przy czym podany model ma zupełnie inne parametry - gorsze?

4

może żądaj wyjaśnień art.87 ust.1 W mojej dziedzinie czasem bywa tak ze model xxx ma rozne parametry w zaleznosci od daty produkcji co poznac mozna dopiero po usilnych dociekaniach po numerze seryjnym produkcji ewentualnie innym Rev. Ver.

5

Problem jest jeszcze taki, że oferowana cena za dany model jest po prostu śmieszna i prawdopodobnie Wykonawca nie doczytał do końca wymagań technicznych tylko je skopiował oferując  model zupełnie inny model.
Co robić?
Wysłałam do Wykonawcy prośbę o wyjaśnienie ale nic nie odpowiada, co zastosować w takim wypadkucz art. 89 ust. 2.

6

Musisz wybrac jego oferte, a nast. zaprosic go do podpisania umowy. Wtedy pokazesz mu czarno na białym do czego sie zobowiazał i za ile. Jesli odmówi podpisania umowy, mozesz wybrac kolejną oferte - art. 94 ust. 2. Jesli podpisze umowe i przywiezie sprzęt - sprawdz dokładnie czy sie zgadza z umowa. Jak sie nie zgadza - walisz kary umowne i odstepujesz od umowy, a w nastepnych przetargach wykluczasz go na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 1.

7

Dziękuję bardzo mam jeszcze jedno pytanko o odrzucenu ofert informuje się po nowelizacji wszystkich Wykonawców czy tylko odrzuconego.

8

Zgodnie z art. 92 informujemy jednocześnie wszystkich o wszystkim po wyborze najkorzystniejszej oferty, a więc o wyborze oferety, wykluczonych wykonawcach i odrzuconych ofertach. A propos komentarza Piotrka, to żeby wykluczyć z udziału w postępowaniu wykonawcę z art. 24 ust. 1 pkt 1 to musimy udowodnić, że wykonawca wyrządził szkodę, której nie naprawił, a więc samo niewywiązanie się z umowy i naliczenie kar umownych nie jest wystarczającą przesłanką do wykluczenia wykonawcy w kolejnych postępowaniach.