1

Temat: inne formy wadium

wielu zamawiajacych w siwz pisze, ze wadium wniesione w innej formie niż pieniężna ma być zlożone np. w kasie. Czy to ma jakieś znaczenie? czy taki dokument (oryginał) nie moze poprostu być dołaczony do oferty?

2

Odp: inne formy wadium

Wymóg formalny, bez wpływu na ważność wadium smile

3

dobre a kasa pewnie w siedzibie glownej w wwie smile hehe

4

Ma to znaczenie dla wygodnictwa ludzi, którzy prowadzą postepowanie smile Ja osobiscie stosuje taki zapis, ponieważ gwarancje są składane w depozycie w kasie (taki wewnętrzny wymóg) i jeżeli ktoś złozy oryginał w ofercie, musze sam ganiac do kasy aby go tam złozyć  a do dokuemntacji załączyc kopię z potwierdzeniem przyjęcia przez kasjerkę smile

5

Marko napisał/a:

Wymóg formalny, bez wpływu na ważność wadium smile

czyli jak dołaczy tylko do oferty będzie ok

6

W rzeczy samej Dorotko

7

dzieki:)

8

w samiuteńkiej smile

9

Jeżeli w SIWZ został postawiony wymóg, aby kopia dowodu wniesienia wadium została dołączona do oferty, a oryginał złożony w Wydziale Finasowym i wykonawca owszem wniósł wadium w wymaganym terminie ( potwierdziłam to w WF), ale do oferty kopii nie dołączył, to co? Uznaję, że wniósł wadium ( to akurat była gwarancja). Ale jak przyjdzie konkurent ogladać ofertę, to tej kopii nie zobaczy, jedynie oświadczenie w ofercie, że wadium zostało wniesione, czy może kwestionować niezgodność tej oferty z SIWZ?

10

25051968 napisał/a:

wykonawca owszem wniósł wadium w wymaganym terminie ( potwierdziłam to w WF), ale do oferty kopii nie dołączył, to co? Uznaję, że wniósł wadium ( to akurat była gwarancja).

Trudno bedzie uznać, że wadium nie ma skoro jest.

11

Jest to forma oferty. Wymóg został spełniony.

12

Dzieki!