1

Temat: przedmiar a kosztorys ofertowy

W SIWZ napisałem, że cenę ofertową należy obliczyć na podstawie przedmiaru robót. Cena oferty nie jest ryczałtowa. Dla usprawnienia liczenia do SIWZ dołączyłem ślepy kosztorys. W tym kosztorysie znalazła się jedna pozycja więcej tj. inwentaryzacja powykonawcza, której nie ma w przedmiarze ale jest o niej mowa w specyfikacji technicznej wykonania i odbioru obót. Niektórzy Wykonawcy licząć cenę ofertową wliczyli również inwentaryzację powykonawczą w tym oferta najkorzystniejsza.
Jak postąpić przy badaniu ofert?

2

Odp: przedmiar a kosztorys ofertowy

I zrobili prawidłowo

3

no tak ale co ja mam zrobić, unieważnić postępowanie czy skoro cenę należało obliczyć wg. przedmiaru wszystko jest ok.

4

no masz tu niespojnosc.... napisales ze cene obliczyc na podstawie przedmiaru?? jedynie?? a na podstawie dokumentacji projektowej (m.in. SST)??

wiesz ta pozycja jak piszesz wynika z SST , cene obliczaja na podstawie przedmiaru a jakoby pozycja inwentaryzacja powykonawcza wynika z dokumentacji...

moze uda sie to tobie uratowac.

czy zapisales iz wykonawcy celem zlozenia oferty mieli skorzystac z wzoru kosztorysu zalaczonego przez ciebie ?

5

Niestety nie zapisałem, dodałem jedynie kosztorys ofertowy do SIWZ

6

w ofertach w ktorych nie masz tego punktu zostawili puste pole? czy zlozyli na innym druku?

7

zostawili puste pole. W ofercie w której nie policzono inwentaryzacji powykonawczej pozostawiono puste pole, skorzystali z druku ślepego kosztorysu.

8

powolaj sie na przedmiar i dokumentacje proj ... w koncuu w ten sposob opisuje sie przedmiot zamowienia i skoro jest w nim mowa o .inwentaryzacji..
dodatkowo skladasz formularz do wypelnienia - to powinien on obowiazywac w calosci.

9

Przedmiot zamówienia opisujesz za pomocą dok.proj. + ST dlalej piszesz że cenę ma wyliczyć na podstawie przedmiaru i to jest ok. wykonawca przecież oświadcza że wykona zamówienie zgodnie z dokumentacją (wykona tą inwentaryzację) to dlaczego miałbyś wykluczać tego oferenta?

10

więc co mam zrobić z Wykonawcą który wliczył inwentaryzację powykonawczą do ceny a co z tym co nie wliczył. Czy ofertę Wykonawcy który nie wliczył tej pozycji odrzucam? Czy obie oferty są prawidłowe?

11

moim zdaniem obie oferty są prawidłowe, wykonawca, który nie pokazał tej poz. w k.ofertowym też wykona ta czynność bo tak wynika z "opisu przedmiotu zamówienia) a przecież nie żądałeś pokazania tej pozycji (wykonawca miał wyliczyć cenę w oparciu o przedmiar) ale temu drugiemu też nie możesz zarzucić że wypełnił pozycje podsuniętego przez ciebie "k.ślepego" o ile niczego w nim nie brakuje - czasami od nadmiaru boli głowa prawda?