Temat: cz.4.B.1 protokołu PN
Temat już się przewinął, nawet chyba ja go drążyłam,
lecz nadal mam wąty...
Czy przy rb wpisujecie projektanta/ów???
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Temat już się przewinął, nawet chyba ja go drążyłam,
lecz nadal mam wąty...
Czy przy rb wpisujecie projektanta/ów???
Ja zawsze wpisywałem.
a w pkt.2 kosztorysanta?
bo ja człowieka, który mi zapodaje kwotę na wniosku, przeliczając również na euro
a on rzecz jasna na podstawie kosztorysu.
Kosztorysanta, siebie jako ustalającego wartość na podstawie kosztorysu.
Moment, co projektant czy osoba sporządzająca kosztorys inwestorski ma wspólnego z przygotowaniem i przeprowadzeniem postępowania na wybór wykonawcy roboty budowlanej. Przecież oni opracowując swoje dzieła nawet nie wiedzieli czy zamawiający je zrealizuje nie mówiąc już o wpływie na wybór wykonawcy? Rozumiem wpisanie projektanta w sytuacji gdy zaangażowany był on jakoś w przygotowanie siwz lub udzielanie w trakcie procedury przetargowej wyjaśnień wykonawcom ale w innym przypadku absolutnie nie. Natomiast autor kosztorysu czy osoba przeliczająca zł na euro to już dla mnie zupełne nieporozumienie.
To w takim razie kogo wpisujesz jako osoba przygotowująca opis przedmiotu zamówienia?
Bo przecież opis to dokumentacja projektowa.
Wpisać jest dobrze osobę sporządzającą projekt a członków komisji jako osoby opisujące przedmiot zamówienia właśnie na podstawie sporządzonego projektu.
Bo przecież opis to dokumentacja projektowa.
Dokumentacja projektowa jest elementem opisu przedmiotu zamówienia, nie ma w niej informacji dotyczących gwarancji, terminu wykonania, różnorakich wymagań zamawiającego dotyczących materiałów, wykonywania robót w określonych godzinach i wielu innych, które zamawiający może doprecyzować w SIWZ. Ja w tym miejscu wpisuję pracownika merytorycznego zamawiającego (czyli siebie), który opracowuje część SIWZ zatytułowaną opis przedmiotu zamówienia.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc