1

Temat: Pakiety

Czy Zamawiający może wskazać w SIWZ "Jeżeli wykonawca ubiega się o udzielenie kilku Pakietów to nie może, celem wykazania spełnienia warunków udziału w postępowaniu  wskazać tego samego doświadczenia, tego samego potencjału, tych samych środków finansowych w więcej niż jednym pakiecie.".

2

Odp: Pakiety

może

3

Stawiasz warunki do danych części.

4 (edytowany przez olfork 2016-11-14 12:09:05)

to zależy od przedmiotu zamówienia i warunków

jeśli przedmiotem jest np.  dostawa 10 samochodów i zamawiający postawi warunek doświadczenia dla min. 2 dostaw na każdą część to wyeliminuje Wykonawcę który prawidłowo wykonał 3 takie dostawy.

a wg. mnie tak to jest niedopuszczalne.

5

nowyzielony napisał/a:

Czy Zamawiający może wskazać w SIWZ "Jeżeli wykonawca ubiega się o udzielenie kilku Pakietów to nie może, celem wykazania spełnienia warunków udziału w postępowaniu  wskazać tego samego doświadczenia, tego samego potencjału, tych samych środków finansowych w więcej niż jednym pakiecie.".

Oczywiście, że może. Czasami wręcz powinien.

Jeśli tego nie zrobi, to może zdarzyć się sytuacja, że Wykonawca, który spełnia warunki dla jeden z dziesięciu części - podstawi swój potencjał we wszystkich częściach - i wszystkie wygra.
W rezultacie Zamawiający udzieli zamówienia wykonawcy, którego doświadczenie, potencjał osobowy, sprzęt itd - jest adekwatny tylko dla jednej części, a podołać będzie musiał zamówieniu 10 -krotnie większemu.

6

seniorcristobal napisał/a:
nowyzielony napisał/a:

Jeśli tego nie zrobi, to może zdarzyć się sytuacja, że Wykonawca, który spełnia warunki dla jeden z dziesięciu części - podstawi swój potencjał we wszystkich częściach - i wszystkie wygra.
W rezultacie Zamawiający udzieli zamówienia wykonawcy, którego doświadczenie, potencjał osobowy, sprzęt itd - jest adekwatny tylko dla jednej części, a podołać będzie musiał zamówieniu 10 -krotnie większemu.

Ale każdą z części rozpatruje się oddzielnie, a warunek ma być proporcjonalny.
A skąd wiesz ze ten Wykonawca nie robi już dwóch innych zamówień opierając się na tym samym potencjale ?
A jak byś zrobił zamiast 10 części, 10 postępowań (co jest równoważne) to dałbyś warunek w SIWZ, że nie może powołać się na potencjał lub doświadczenie wykazane we wcześniejszym postępowaniu ?

7

Olfork tak czytam i się zastanawiam, do jakiego wniosku dochodzisz?

8 (edytowany przez seniorcristobal 2016-11-21 08:14:29)

Olfork - to jakbyś powiedział: po co ja mam zakazywać palenia i pici gorzałki swojemu 16 letniemu dziecku w domu, skoro on może i tak to robi u kolegów, na podwórku, na imprezie...

Oczywiście, że nie mam wpływu, na to, czy on już gdzieś nie ma zaangażowanego potencjału, ale i w tym zakresie razem z nowelizacją weszły odpowiednie przepisy ((...) 2. Zamawiający może, na każdym etapie postępowania, uznać, że wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia. )

Zakłada się, że nikt przy zdrowych zmysłach nie składa oferty i nie dąży do podpisania umowy wiedząc, że w tym momencie jest zaangażowany w masę innych inwestycji i na pewno nie podoła (jeśli mimo to tak się zdarzy - mamy art. 22d ust. 2). Na inne postępowania wpływu nie mam- ale na moje własne już tak.

9

Wnioski:

- ograniczenie powoływania się na to samo doświadczenie czy potencjał narusza zasady uczciwej konkurencji poprzez warunek nieproporcjonalny do przedmiotu zamówienia. Z powyższego opisu wynika, iż aby SKŁADAĆ OFERTĘ na wszystkie części trzeba mieć potencjał i doświadczenie tyle razy większe od minimalnego ile jest części,  - przy jednoczesnym braku pewności czy w ogóle, uda się wygrać którąś z nich.

- Jeżeli badamy doświadczenie i wymagamy wykonania np.  dwóch usług to zdobyte w ten sposób doświadczenie pozwala na wykonanie tak samo usługi z cz. 1 jak i usługi z części 10.

- Taki zapis jest tak samo dyskryminujący jak zapis "Wykonawca nie może u innego Zamawiającego powołać się w okresie składania ofert na ten sam potencjał czy doświadczenie".

i rodzi się pytanie jaki cel ma wprowadzenie takiego ograniczenia ? To że pozbawi się go możliwości składnia ofert u tego konkretnego zamawiającego, nie wyklucza faktu, że na ten Wykonawca może u innych Zamawiających powoływać się na spełnianie warunków lub nawet być w realizacji innych zamówień.

10 (edytowany przez olfork 2016-11-21 08:20:58)

2. Zamawiający może, na każdym etapie postępowania, uznać, że wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia.

Czy zatem jeśli wykonawca wykaże, Ci że wybudował 3 specjalistyczne budynki Ty uznasz, że to doświadczenie wystarcza do wybudowania czwartego, ale już nie piątego, bo do piątego musiałby wcześniej wybudować 6 ?

11

Nie o tym jest mowa w 22d.  W cytowanym przeze mnie przepisie jest mowa o tym, że jeżeli wykonawca jest zaangażowany w 3 budowy i startuje w moim przetargu cały czas wykazując się "jedną szabelką" - ja mogę uznać, że nie posiada on jednak wymaganych zdolności.

12

nowyzielony napisał/a:

Czy Zamawiający może wskazać w SIWZ "Jeżeli wykonawca ubiega się o udzielenie kilku Pakietów to nie może, celem wykazania spełnienia warunków udziału w postępowaniu  wskazać tego samego doświadczenia , tego samego potencjału, tych samych środków finansowych w więcej niż jednym pakiecie.".

W rezultacie Zamawiający udzieli zamówienia wykonawcy, którego doświadczenie , potencjał osobowy, sprzęt itd - jest adekwatny tylko dla jednej części, a podołać będzie musiał zamówieniu 10 -krotnie większemu.

a poza tym co wyżej wyboldowane, to:
ciekawe jak udowodnisz Wykonawcy z art. 22d ust. 2, że koparka którą Ci wykazał jeździ już po innym placu w sposób uniemożliwiający realizację pracy u Ciebie, a przy okazji, że nie ma w bazie innych, albo że Pan Mieciu wykazany jako specjalista od klejenia papy nie obskoczy obu budów naraz. Przepis jest nowy i konia z rzędem komuś kto na etapie "badania" ofert odważy się kogoś wyoutować z tego tytułu.

wprowadzając takie ograniczenie, utrudnia się złożenie oferty nawet wtedy gdy Wykonawca jeszcze nie zaangażował się w żaden kontrakt. To że złoży ofertę na 10 części nie oznacza, że 10 z nich wygra.
To, że wygrywa w 10 częściach nie oznacza, że nie podpisze bezpiecznie 5.

Ty masz, swoje zdanie ja mam swoje. Szanuje je, ale się z nim po prostu nie zgadzam smile

13

I na tym poprzestańmy. Myślę także, że różnica poglądów wynika w dużej części z innych charakterów udzielanych zamówień. Gdybyś zobaczył pewne konkretne zamówienia na usługi i  ich specyfikę - zgodziłbyś się w pełni, że postawienie takiego warunku, o którym mowa w poście 1 jest po prostu niezbędne. Mało tego praktyka życiowa i doświadczenie z lat kiedy się takiego warunku nie postawiło - w pełni to udowadniają - wykonawca wygrał wszystkie części - i poległ totalnie -nie podołał.

Z kolei przy dostawie samochodów- tu się mogę zgodzić, że nie ma potrzeby stawiać takich ograniczeń.

14

Ja ze względu na charakter pracy nie miałem nigdy zamówienia  dzielonego na 10 i więcej części. Zdarzały się 4. Przy takiej ilości elementów jestem w stanie dość precyzyjnie opisać jakim doświadczeniem ma się wykazać wykonawca w przypadku składania oferty na jedną, dwie czy trzy części lub na całość zamówienia. W zależności od przedmiotu zamówienia różnie konstruuję wtedy wielokrotność doświadczenia.  Nie da się tego określić nie znając przedmiotu zamówienia.

15

może bezpieczniej ograniczyć liczbę części do których może startować wykonawca, osobiście raczej nigdy nie zastosuje 22d przed KIO bardzo ciężko byłoby się obronić

16

22d ust.1 stosuje się praktycznie zawsze, warunki przecież trzeba postawić.

17

przepraszam nie dopisałem że chodzi mi o 22d ust 2

18

przy standardowych zamówieniach np na remont nawierzchni drogi nie stawiam warunków zawsze startują u mnie te same 4 raz wygra jedna rad druga i raz trzecia firma