1

Temat: JEDZ & oświadczenia

Czy JEDZ wg Was może zastąpić wszystkie oświadczenia (bez GK) wymienione w paragrafie 5.

Zastanawiam się nad  § 2 ust. 7 i odstąpieniu od żądania oświadczeń z przesłanek obligatoryjnych (postępowanie powyżej 11.8), tj.:

- oświadczenia wykonawcy o braku wydania wobec niego prawomocnego wyroku sądu lub ostatecznej decyzji administracyjnej o zaleganiu z uiszczaniem podatków, opłat lub składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne albo -w przypadku wydania takiego wyroku lub decyzji ? dokumentów potwierdzających dokonanie płatności tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami lub zawarcie wiążącego porozumienia w sprawie spłat tych należności;
- oświadczenia wykonawcy o braku orzeczenia wobec niego tytułem środka zapobiegawczego zakazu ubiegania się o zamówienia publiczne;
- oświadczenia wykonawcy o niezaleganiu z opłacaniem podatków i opłat lokalnych, o których mowa w ustawie z dnia 12.1.1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych (Dz.U. z 2016 r. poz. 716);

W JEDZu Wykonawca lakonicznie oświadcza, że NIE mają zastosowanie podstawy wykluczenia o charakterze wyłącznie krajowym określone w stosownym ogłoszeniu lub w dokumentach zamówienia...

Czy sam JEDZ może być wystarczający? - wówczas żądałbym tylko KRK, ZUS i US

2

Odp: JEDZ & oświadczenia

czy w takim razie w postępowaniach unijnych żądacie powyższych oświadczeń za każdym razem od Naj... ?

3

taki zapis mi się podoba:

Jeżeli treść informacji przekazanych przez wykonawcę w jednolitym dokumencie odpowiada zakresowi informacji, których zamawiający wymaga poprzez żądanie dokumentów potwierdzających spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia, zamawiający może odstąpić od żądania tych dokumentów od wykonawcy. W takim przypadku dowodem spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu oraz braku podstaw wykluczenia są odpowiednie informacje przekazane przez wykonawcę lub odpowiednio przez podmioty, na których zdolnościach lub sytuacji wykonawca polega na zasadach określonych w art. 22a ustawy Pzp, w jednolitym dokumencie.

4

no właśnie jest to zapis z rozporządzenia:
"§ 2 ust. 7. Jeżeli treść informacji przekazanych przez wykonawcę w jednolitym europejskim dokumencie zamówienia,
o którym mowa w art. 10a ust. 1 ustawy, odpowiada zakresowi informacji, których zamawiający wymaga poprzez żądanie
dokumentów, w szczególności o których mowa w § 2 ust. 2 pkt 2 i ust. 4, zamawiający może odstąpić od żądania tych
dokumentów od wykonawcy. W takim przypadku dowodem spełniania przez wykonawcę warunków udziału
w postępowaniu lub kryteriów selekcji oraz braku podstaw wykluczenia są odpowiednie informacje przekazane przez
wykonawcę lub odpowiednio przez podmioty, na których zdolnościach lub sytuacji wykonawca polega na zasadach określonych
w art. 22a ustawy, w jednolitym europejskim dokumencie zamówienia."

i czy związku z tym nie żądasz już więcej żadnych oświadczeń?

5

nie żądałem, bo nie wpisałem do SIWZ że będę żądał

6

A nawet jak żądasz to odstąpić możesz.

7

Myślę, że jak określasz tylko obligatoryjne to te oświadczenia które wskazałeś wymagałbym na odrębne wezwanie, czyli:
par. 5 pkt 5,6, (nie wiem czy 9).

8

no tak można przy krajowej procedurze a ja zastanawiam się przy postępowaniu unijnym powyżej 11.8,
gdzie żądasz JEDZa i później dokumentów z Rozporządzenia..

9

Marcel napisał/a:

A nawet jak żądasz to odstąpić możesz.

czyli przy wymienionych wyżej oświadczeniach w przypadku złożenia JEDZ, można odstąpić od żądania, tak?

10

http://blog.e-publicznydoradca.pl/zamowienia-o-wartosci-rownej-lub-powzej-tzw-progow-unijnych-a-dokumentacja/

11

dzięki wielkie smile

12

big_smile