Temat: Opinia prawna dotycząca stosowania art. 29 ust. 3a
Na stronie UZP pojawiło się coś takiego:
https://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/Opinia-prawna-dotyczaca-stosowania-art.-29-ust.-3a-ustawy-pzp
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Opinia prawna dotycząca stosowania art. 29 ust. 3a
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Na stronie UZP pojawiło się coś takiego:
https://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/Opinia-prawna-dotyczaca-stosowania-art.-29-ust.-3a-ustawy-pzp
Tak, UZP ratuje sprawę jak tylko może
Już to czytaliśmy, jesteśmy szczęśliwi że już wiemy co i jak.
Tylko dalej nie wiadomo co i jak bo i UZP też nie wie
Użyłem ironii czy też sarkazmu, wyjaśniam.
No właśnie, czy w związku z tą opinią GIODO i UZP alej żądacie umów o pracę?
Czy zgodnie z przedmiotową opinią UZP, która cytuje GIODO - nie robicie tego lub żądacie ewentualnie zanonimizowanych umów o pracę (bez danych osobowych pracownika), lub też innych dokumentów lub oświadczeń?
Ja jestem i byłem przy żądaniu stosownego oświadczenia.
Ja jestem i byłem przy żądaniu stosownego oświadczenia.
No tak ale pamiętaj, że ustawa (art. 36 ust. 8a pkt a-c) -wymagają od Ciebie określenia uprawnień w zakresie kontroli spełniania przez wykonawcę wymagań, o których mowa w art. 29 ust. 3a.
Zatem samo oświadczenie na etapie realizacji - jako narzędzie do weryfikacji i kontroli- jest nieprzydatne.
Oświadczenie jest wraz z wykazem i tabelką o informację, teraz z danymi jakie dopuszcza GIODO , czyli rodzaj umowy, data zawarcia itp., mam oświadczenie z wykazem, mam późniejszą kontrolę, bo określam kiedy mają ją składać w trakcie realizacji a nie tylko po zawarciu umowy
Umowy jak dla mnie odpadają i odpadały od razu, z daleka mi to śmierdziało.
Czy w związku zamieszczoną opinią mogę żądać wykazu osób zatrudnionych na podstawie umowy o prace? Przecież imię i nazwisko to dane osobowe.
Czy w związku zamieszczoną opinią mogę żądać wykazu osób zatrudnionych na podstawie umowy o prace? Przecież imię i nazwisko to dane osobowe.
Pewnie trzeba zażądać zanonimizowanego wykazu osób
samo imię i nazwisko to nie są dane osobowe, jak dodamy np. adres lub pesel to już tak,
wiec wykaz osób nie musi zawierać danych osobowych jak nie ma w nim czegoś co szczegółowo identyfikuje osobę
do podpisania umowy żądam wykazu: imię, nazwisko i czynność i kopia zanimizowanej umowy
a zastanówmy się jaką wartość poznawczą mają zanonimizowane umowy
jeżeli w kopii umowy zanimizowano adres zamieszkania i np nr pesel a zostało imie i nazwisko to wraz z wykazem stanowi już podstawę sprawdzenia obowiązku wykonawcy
niby tak, lecz zawsze istnieje ewentualność że jednak to nie ten Jan Nowak
bardziej bym się obawiał zastrzeżeń co do danych osobowych jeżeli np. będzie Kunegunda Brzęczyszczykiewicz (córka Grzegorza ) bo jednak będzie bezpośrednio wskazywać na osobę
Ja imienia i nazwiska nie żądam, poczytajcie co napisało GIODO.
Ja imienia i nazwiska nie żądam, poczytajcie co napisało GIODO.
To akurat warto żądać - w przeciwieństwie do PESEL.
Nie sądzę.
PESEL jest danymi osobowymi a imię i nazwisko nie.
"....Kopia umowy/umów powinna zostać zanonimizowana w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tj. w szczególności bez imion, nazwisk, adresów, nr PESEL pracowników). "
zgadza się ,
ja tylko porównuje same ,,imię i nazwisko" i sam ,,PESEL" jako coś odrębnego, co jest danymi osobowymi a co nie (gdzie te dane nie występują łącznie)
Ja ograniczam się naprawdę do minimum, samo UZP ma niezłą zagwozdkę.
Czy samo imię i nazwisko to dane osobowe?
Nie można jednoznacznie powiedzieć tak lub nie .
Może w przypadku Jana Kowalskiego nie
ale
Kunegundy Brzęczyszczykiewicz - TAK
dlatego podobnie jak jo:
bardziej bym się obawiał zastrzeżeń co do danych osobowych jeżeli np. będzie Kunegunda Brzęczyszczykiewicz (córka Grzegorza ) bo jednak będzie bezpośrednio wskazywać na osobę
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc