Temat: podwykonawca
Gdy Wykonawca wskazuje w ofercie, ze zamówienie zamierza zlecić podwykonawcy, to do oferty składa tylko Wykonawca oświadczenie, ze podwykonawca nie podlega wykluczeniu???
Czy ww. oświadczenie podpisuje podwykonawca??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Gdy Wykonawca wskazuje w ofercie, ze zamówienie zamierza zlecić podwykonawcy, to do oferty składa tylko Wykonawca oświadczenie, ze podwykonawca nie podlega wykluczeniu???
Czy ww. oświadczenie podpisuje podwykonawca??
Oświadczenie wstępne składa Wykonawca i je podpisuje.
Tak jak Marcel
Ponadto art. 25a ust.5
Na żądanie zamawiającego, wykonawca, który zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcom, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia z udziału w postępowaniu:
1) składa jednolite dokumenty dotyczące podwykonawców, jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8;
2) zamieszcza informacje o podwykonawcach w oświadczeniu, o którym mowa w ust. 1, jeżeli wartość zamówienia jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8.
Należy pamiętać także o :
Art. 36ba. 1. Jeżeli powierzenie podwykonawcy wykonania części zamówienia na roboty budowlane lub usługi następuje w trakcie jego realizacji, wykonawca na żądanie zamawiającego przedstawia oświadczenie, o którym mowa w art. 25a ust. 1, lub oświadczenia lub dokumenty potwierdzające brak podstaw wykluczenia wobec tego podwykonawcy.
Na żądanie zamawiającego,
Według mnie jeżeli Zamawiający żądał.
choć spotkałam się z opiniami, że jest to obowiązek badania wykluczeń podwykonawcy.
Jak sądzicie?
Chodź? Czy choć?
Fart napisał/a:Na żądanie zamawiającego,
Według mnie jeżeli Zamawiający żądał.
choć spotkałam się z opiniami, że jest to obowiązek badania wykluczeń podwykonawcy.
Jak sądzicie?
UZP podczas konferencji zorganizowanej wspólnie z PARP stwierdził, że to Zamawiający decyduje o badaniu podwykonawcy. (https://www.youtube.com/watch?v=QavV5mMkwos&list=PLynE-SBIVdGqa3rvF5NvaCZGc79txLl3a&index=6)- minuta 4:56.
Co szkolący to inna opinia (...)
jeżeli badam umieszczam w druku oświadczenia część z podwykonawcami, ale zazwyczaj nie badam
Przepis 25a.5 mówi wprost "na żądanie zamawiającego" Wykonawca zamieszcza info o spełnianiu warunków i niepodleganiu wykluczeniu podwykonawcy. W rozp. w spr. dok. w par.9 ust. 3 także zapisano "zamawiający może żądać".
Jeśli nie żądał - nie bada.
Dokładnie motylku.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc