1

Temat: Termin podpisania umowy

Chcę się upewnić.

W przetargu nieograniczonym pow. progów wpłynęła tylko jedna oferta. Czy mogę na podstawie art. 94 ust. 2 podpisać umowę wcześniej niż po Terminie określonym w art. 94 ust. 1 pkt. 1?

2

Odp: Termin podpisania umowy

tak

3

a moim zdaniem nie bo może wpłynąć odwołanie na wybór oferty - samego wybranego takie odwołania jak najbardziej się zdarzają

4 (edytowany przez seniorcristobal 2016-11-21 12:02:24)

myszy1953 napisał/a:

a moim zdaniem nie bo może wpłynąć odwołanie na wybór oferty - samego wybranego takie odwołania jak najbardziej się zdarzają

Czyli według Ciebie przepis mówi, że w takich, a takich przypadkach zamawiający może zawrzeć umowę wcześniej, jednakże nie może - gdyż może wpłynąć odwołanie od wykonawcy. smile
Tylko wtedy po co i w jakich sytuacjach ma zastosowanie 94 ust. 2 pkt 1 tiret a?

Z zastrzeżeniem art. 183 ( o którym mowa w art. 94 ust. 1)-  oznacza, że jeśli już wpłynie odwołanie - to nie może zawrzeć umowy.

Reasumując -pytanie kolegi brzmiało, czy może zawrzeć umowę przed ustawowymi terminami w sytuacji kiedy była tylko jedna oferta (nie napisał, że wybrany wykonawca złożył odwołanie) - odpowiedź brzmi - może. Jeśli ten wykonawca złoży odwołanie - wtedy już nie może.

5 (edytowany przez seniorcristobal 2016-11-21 12:54:43)

Poza tym sytuacje kiedy zwycięzca wnosi odwołanie się faktycznie zdarzają - ale dotyczą ofert konkurencyjnych, u których ów zwycięzca dopatrzył się uchybień. Wnosi więc on "ostrożnościowe" odwołanie ponieważ:
wybór jego oferty nie jest ostateczny i konkurencja może go próbować podważyć przez wniesienie swojego odwołania. Późniejsze odwołanie pierwotnego zwycięzcy mogłoby być uznane za spóźnione. Dlatego mimo, że wygrał - wnosi odwołanie od błędów dot. konkurencji - ponieważ ma w tym interes prawny. Ciągle może przegrać.

A interes prawny jest niezbędny żeby móc wnieść odwołanie (art. 179 PZP). Jeśli była jedna oferta i wygrywający składa odwołanie to gdzie w tym on ma interes prawny? Chce uniknąć podpisania umowy -ale to rzecz przeciwna do "uzyskania danego zamówienia" (z art. 179).

Dlatego koleżanka powyżej w jednym zdaniu (pomimo, że nie zaczęło się wielką literą, ani nie zakończyło kropką - jak uczyli w szkole) poplątała i pomieszała wszystko - chcąc udzielić pytającemu zapewne dobrej rady.

Moim zdaniem - podpisuj, nie czekaj.

6

zainteresowany napisał/a:

W przetargu nieograniczonym pow. progów wpłynęła tylko jedna oferta. Czy mogę na podstawie art. 94 ust. 2 podpisać umowę wcześniej niż po terminie określonym w art. 94 ust. 1 pkt. 1?

Jak najbardziej tak.

7

podałam przykład z życia gdy wykonawca złożył odwołanie ponieważ dopatrzył się uchybień zam. przy wyborze a złożył odwołanie bo poniósłby niesamowite straty podpisując kontrakt i w ten sposób uratował swoją ... ponieważ odwołanie uznano

8

pisanie z małej litery i bez kropki na końcu nie wpływa na treść zdania a jedynie na formę Panie polonisto !!!

9

myszy1953 napisał/a:

pisanie z małej litery i bez kropki na końcu nie wpływa na treść zdania a jedynie na formę Panie polonisto !!!

Pani Myszy1953!!! Wykrzyknik, jako znak interpunkcyjny stawiamy bezpośrednio po ostatniej literze poprzedniego słowa, bez spacji. smile BTW - to może w końcu nasz zainteresowany podpisać umowę, czy nie?

Pozdrawiam serdecznie!

10

Chyba to forum powinno zmienić kategorię z zamówień publicznych na ? big_smile

11

Ja nie wiem o co biega, konkretne pytanie i konkretna odpowiedź, która już została udzielona a Wy się dochodzicie i denerwujecie, tyko po co?

12

na?

13

Marcel napisał/a:

Ja nie wiem o co biega, konkretne pytanie i konkretna odpowiedź, która już została udzielona a Wy się dochodzicie i denerwujecie, tyko po co?

Przecież żartujemy!?:"..." Marcelku

14

To dobrze big_smile