Temat: Termin podpisania umowy
Chcę się upewnić.
W przetargu nieograniczonym pow. progów wpłynęła tylko jedna oferta. Czy mogę na podstawie art. 94 ust. 2 podpisać umowę wcześniej niż po Terminie określonym w art. 94 ust. 1 pkt. 1?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Termin podpisania umowy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Chcę się upewnić.
W przetargu nieograniczonym pow. progów wpłynęła tylko jedna oferta. Czy mogę na podstawie art. 94 ust. 2 podpisać umowę wcześniej niż po Terminie określonym w art. 94 ust. 1 pkt. 1?
tak
a moim zdaniem nie bo może wpłynąć odwołanie na wybór oferty - samego wybranego takie odwołania jak najbardziej się zdarzają
a moim zdaniem nie bo może wpłynąć odwołanie na wybór oferty - samego wybranego takie odwołania jak najbardziej się zdarzają
Czyli według Ciebie przepis mówi, że w takich, a takich przypadkach zamawiający może zawrzeć umowę wcześniej, jednakże nie może - gdyż może wpłynąć odwołanie od wykonawcy.
Tylko wtedy po co i w jakich sytuacjach ma zastosowanie 94 ust. 2 pkt 1 tiret a?
Z zastrzeżeniem art. 183 ( o którym mowa w art. 94 ust. 1)- oznacza, że jeśli już wpłynie odwołanie - to nie może zawrzeć umowy.
Reasumując -pytanie kolegi brzmiało, czy może zawrzeć umowę przed ustawowymi terminami w sytuacji kiedy była tylko jedna oferta (nie napisał, że wybrany wykonawca złożył odwołanie) - odpowiedź brzmi - może. Jeśli ten wykonawca złoży odwołanie - wtedy już nie może.
Poza tym sytuacje kiedy zwycięzca wnosi odwołanie się faktycznie zdarzają - ale dotyczą ofert konkurencyjnych, u których ów zwycięzca dopatrzył się uchybień. Wnosi więc on "ostrożnościowe" odwołanie ponieważ:
wybór jego oferty nie jest ostateczny i konkurencja może go próbować podważyć przez wniesienie swojego odwołania. Późniejsze odwołanie pierwotnego zwycięzcy mogłoby być uznane za spóźnione. Dlatego mimo, że wygrał - wnosi odwołanie od błędów dot. konkurencji - ponieważ ma w tym interes prawny. Ciągle może przegrać.
A interes prawny jest niezbędny żeby móc wnieść odwołanie (art. 179 PZP). Jeśli była jedna oferta i wygrywający składa odwołanie to gdzie w tym on ma interes prawny? Chce uniknąć podpisania umowy -ale to rzecz przeciwna do "uzyskania danego zamówienia" (z art. 179).
Dlatego koleżanka powyżej w jednym zdaniu (pomimo, że nie zaczęło się wielką literą, ani nie zakończyło kropką - jak uczyli w szkole) poplątała i pomieszała wszystko - chcąc udzielić pytającemu zapewne dobrej rady.
Moim zdaniem - podpisuj, nie czekaj.
W przetargu nieograniczonym pow. progów wpłynęła tylko jedna oferta. Czy mogę na podstawie art. 94 ust. 2 podpisać umowę wcześniej niż po terminie określonym w art. 94 ust. 1 pkt. 1?
Jak najbardziej tak.
podałam przykład z życia gdy wykonawca złożył odwołanie ponieważ dopatrzył się uchybień zam. przy wyborze a złożył odwołanie bo poniósłby niesamowite straty podpisując kontrakt i w ten sposób uratował swoją ... ponieważ odwołanie uznano
pisanie z małej litery i bez kropki na końcu nie wpływa na treść zdania a jedynie na formę Panie polonisto !!!
pisanie z małej litery i bez kropki na końcu nie wpływa na treść zdania a jedynie na formę Panie polonisto !!!
Pani Myszy1953!!! Wykrzyknik, jako znak interpunkcyjny stawiamy bezpośrednio po ostatniej literze poprzedniego słowa, bez spacji. BTW - to może w końcu nasz zainteresowany podpisać umowę, czy nie?
Pozdrawiam serdecznie!
Chyba to forum powinno zmienić kategorię z zamówień publicznych na ?
Ja nie wiem o co biega, konkretne pytanie i konkretna odpowiedź, która już została udzielona a Wy się dochodzicie i denerwujecie, tyko po co?
na?
Ja nie wiem o co biega, konkretne pytanie i konkretna odpowiedź, która już została udzielona a Wy się dochodzicie i denerwujecie, tyko po co?
Przecież żartujemy!?:"..." Marcelku
To dobrze
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc