26

Odp: powody braku podziału zamówienia na części

Podział zamówienia nie jest obligatoryjny i należy o tym pamiętać, ustawodawca tego wprost nie narzuca, pozostaje nam jedynie wyjaśnienie w protokole, a więc bez paniki.

27

Czy ja gdzieś pisałem o aż takim podziale? Chociaż to też da się zrobić. W nieodległym czasie Urząd Miasta w przywołanych przez Ciebie Suwałkach projektował budynek Parku Technologicznego. Przetarg na dokumentację wygrała firma z odległego miasta, która podzleciła część opracowań branżowych projektantom z różnych miejscowości w tym jednemu z Suwałk, któremu też powierzyła koordynację całości opracowania. W obecnych czasach nie stanowi problemu przesłanie plików z rysunkami do poszczególnych osób tak aby wszyscy pracowali na tym samym. Zero ofert w którejś branży? zlecam daną branżę z wolnej ręki.

28

Super! Pracuję w budownictwie 40 lat w tym w zamówieniach  od początku i w obecnym czasie największą bolączką tej branży są niestety wadliwe projekty pełne błędów,które mają wpływ na realizację współpracę i cenę.

29

Ja nigdzie nie piszę, że mi się to podoba, wręcz przeciwnie uważam narzucony nam obecnie obowiązkowy podział za wielką głupotę. Dlatego sugerowałem najmniej kłopotliwy podział aby tylko zadośćuczynić wymogom ustawy i uniknąć późniejszego tłumaczenia się z braku podziału na części. Podejrzewam, że będzie to ulubiony punkt kontrolerów.  Co do jakości projektów budowlanych mamy podobne zdanie.

30

Przepraszam ale podział nie jest narzucony i trzeba do wszystkiego podchodzić zdroworozsądkowo i logicznie nie wyobrażam sobie aby każdy z tych  "wykonawców częściowych " miał wykonywać  swoją branżę oddzielnie ponieważ dokumentacja  powinna być spójna i skoordynowana we wszystkich branżach oraz zawierać protokół koordynacji międzybranżowej, podpisany przez wszystkich projektantów branżowych uczestniczących w realizacji zamówienia i być opatrzona klauzulą o kompletności i przydatności z punktu widzenia celu, któremu ma służyć.

31

Podepnę się pod temat.
Proszę o pomoc. Zamawiający planuje przeprowadzić przetarg na dostawę ciągnika wraz z beczką asenizacyjną w formie leasingu, bez podziału na części (istnieją wykonawcy, którzy oferują ciągnik i beczkę asenizacyjną). Jednakże mam pewne wątpliwości, czy na pewno nie dzielić tego zamówienia. W związku z tym chciałbym się poradzić, czy zakup ciągnika i beczki asenizacyjnej przeprowadzilibyście Państwo z podziałem na dwie części tzn. cz. I - zakup ciągnika, cz. II - zakup beczki (opcja nr 1) ? Czy jednak zakup ciągnika i beczki należy przeprowadzić w ramach jednego postępowania bez podziału na części (opcja nr 2) ? W przypadku opcji nr 2, jakie mogłoby być ewentualne uzasadnienie braku takiego podziału ?

32

raczej ciężko będzie uzasadnić brak podziału.
chyba bym poszedł w opcję nr 1.

33

Dziękuję za odpowiedź. Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?