1

Temat: Ogłoszenie o udzieleniu zamówienia - unieważnienie

Witam, po wielkich bojach unieważniliśmy przetarg ze względu na to, że wykonawca którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza odmówił podpisania umowy. Były złożone tylko 2 oferty, 1 odrzuciliśmy za RNC. Z treści ogłoszenia o udzieleniu zamówienia wynika, a dokładniej z zapisów sekcji IV, że musze także wypełnić to Ogłoszenie gdy postępowanie bądź część została unieważniona. Hmmmm...
Tylko czy w tym wypadku wypełniam także pozycje w pkt. IV.3, IV.4, IV.5, IV.6 ?

2

Odp: Ogłoszenie o udzieleniu zamówienia - unieważnienie

Najlepsze jest to że ustawodawca nie przewidział konieczności zamieszczanie ogłoszenia o udzieleniu zamówienia (unieważnienia postępowania), natomiast sama treść ogłoszenia już to przewiduje big_smile

3

Dwa razy czytam art.93 i nie widzę przesłanki unieważnienia postępowania z powodu nie podpisania umowy przez wybranego wykonawcę.

4

Sytuację powstałą opisuje się w protokóle i zatrzymuje wadium. Koniec.

5

myszy1953 napisał/a:

Dwa razy czytam art.93 i nie widzę przesłanki unieważnienia postępowania z powodu nie podpisania umowy przez wybranego wykonawcę.

W ustawie tego nie znajdziesz.

6

Dawniej przy nieskutecznym zawarciu umowy przy uchyleniu się Wykonawcy/ów od zawarcia umowy postępowanie zostawiało się w takim zawieszonym stanie.  Nie unieważniało się postępowania z tego powodu - aktualnie nadal brak jest podstawy prawnej. Pośrednio sugeruje to tylko treść rozporządzenia dot. dokumentowania.

7

Marcel napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

W ustawie tego nie znajdziesz.

A gdzie?

8

A 93 ust. 1 pkt 7?

9

Myszy, dokładnie. Jak można unieważnić rozstrzygnięty przetarg. Po wyborze oferty postępowanie zostaje zakończone. Odmowa podpisania umowy przez wykonawcę to zupełnie inny temat.

Natomiast pozostaje inny problem.
Co robić w przypadku unieważnienia  postępowania? W ogłoszeniu o zawarciu umowy jest rubryka do wypełnienia dotycząca unieważnienia postępowania.
I teraz co dalej robić w przypadku unieważnienia postępowania (np z powodu braku ofert, braku środków itp)? Pisać ogłoszenie o zawarciu umowy z informacją o unieważnieniu postępowania? Czy tak jak dotychczas nie pisać ogłoszenia a jedyna informacja o unieważnieniu to ta która znajdzie się na stronie zamawiającego?

10

Jarosław, jak unieważniasz to koniecznie trzeba wypełnić ogłoszenie o udzieleniu zamówienia.

Przepraszam, ale nie miejmy takich dylematów.

11

Ok, ale z czego to wynika?

12

Dla jasności powiem, że ja powyżej mówiąc, że wypełnia się to ogłoszenie, ironizowałem, nie myśle tak naprawdę.

Uważałbym to za nonsensowność,  gdyby trzeba było wypełniać ogłoszenie o udzieleniu zamówienia w przypadku unieważnienia.

13

Janek !!! Was jest dwóch???
Wiesz pytanie nie jest niedorzeczne. Ono wraca co jakiś czas.
Ja uważam że nie trzeba wypełniać ogłoszenia w przypadku unieważnienia co wynika z art 95.1
Jeżeli wartość zamówienia lub umowy ramowej jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, zamawiający nie później niż w terminie 30 dni OD DNIA ZAWARCIA UMOWY W SPRAWIE ZAMÓWIENIA PUBLICZNEGO albo umowy ramowej zamieszcza ogłoszenie o udzieleniu zamówienia w Biuletynie Zamówień Publicznych
ale kto wie.......... smile

14

Jak Wykonawca nie podpisuje umowy nie ma unieważnienia postępowania.  Przepisy Pzp nie regulują zasad postępowania w takiej sytuacji.

15

Dlaczego dwóch?, niewyczułeś mnie w poście nr 10, więc wyjaśniłem w poście nr 12, że w poście nr 10 żartowałem.

16

Trzydzieści dni od  zawarcia umowy, która nie jest zawarta bo ODMÓWIONO JEJ PODPISANIA . Postępowanie zakończyło się NICZYM.
Wadium przeznacza się na dochody gminy, a Wykonawcę wpisuje się do tajemniczego kajeciku! big_smile

17

seniorcristobal napisał/a:

A 93 ust. 1 pkt 7?

A gdzie tu wada postępowania? ten artykuł należy czytać łącznie z art. 146 Nieważność umowy. Ja tu nie widzę niczego co by wskazywało, że jak Wykonawca nie podpisuje umowy na warunkach ustalonych w postępowaniu to Zamawiający popełnił błąd który powoduje zawarcie nieważnej umowy.

18

Marcel napisał/a:

Jak Wykonawca nie podpisuje umowy nie ma unieważnienia postępowania.  Przepisy Pzp nie regulują zasad postępowania w takiej sytuacji.

Nie regulują bo nie mają co regulować w punkcie 25 protokołu napisać, że nie udzielono zam. bo wykonawca odmówił podpisania umowy.

19

Janek , zabrzmiało to bardzo poważnie. Na dodatek wysoko oceniam twój udział w dyskusjach więc wniosek był jeden - on coś wie smile
W zamówieniach siedzę ....... nieważne. Jedno czego się nauczyłem to czytać przepisy 10x i pytać czy dobrze zrozumiałem.

20

I słusznie, tym bardziej tę nowelę WSPANIAŁĄ z a, b, c, aa. Nie mogę tego przełknąć.

21

Taaaa. ...on coś wie. Ale miło napisałeś, ja też wysoce oceniam ciebie i jeszcze troche tu osób. W ogóle  coś mnie to forum zassalo, po tej nowelizacji.  Chyba ciekawość problemów.

22 (edytowany przez seniorcristobal 2016-11-29 13:48:10)

myszy1953 napisał/a:
seniorcristobal napisał/a:

A 93 ust. 1 pkt 7?

A gdzie tu wada postępowania? ten artykuł należy czytać łącznie z art. 146 Nieważność umowy. Ja tu nie widzę niczego co by wskazywało, że jak Wykonawca nie podpisuje umowy na warunkach ustalonych w postępowaniu to Zamawiający popełnił błąd który powoduje zawarcie nieważnej umowy.

IMHO - nie zawsze musi to być wada w czynnościach zamawiającego (chociaż faktycznie z reguły). Sam unieważniłem postępowanie ze względu na znaną powszechnie lukę prawną (zlikwidowaną po nowelizacji) w przepisach nieprzewidującą zaistnienia określonej sytuacji i postępowania. (taka sama ilość pkt kiedy cena nie była jedynym kryterium w PN w poprzednim stanie prawnym).

Z postu koleżanki Katiqq o temacie: " Odmowa podpisania umowy i co dalej".
Tym samym, kiedy wykonawca uchyla się od podpisania umowy, zaś druga oferta została odrzucona, zamawiający powinien unieważnić postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego z uwagi, iż postępowanie obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego (art. 93 ust. 1 pkt 7 p.z.p.). Podobne stanowisko zajął Urząd Zamówień Publicznych (Uchylanie się od zawarcia umowy przez wykonawcę na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy Prawo zamówień publicznych, Informator Urzędu Zamówień Publicznych nr 9/2012).