1

Temat: przetrag na transport niepełnosprawnych dzieci

pn poniżej progów unijnych zależy mi na czasie czy mogę postawić warunki a nie żądać dokumentów potwierdzających ich spełnienie??

2

Odp: przetrag na transport niepełnosprawnych dzieci

Ja jestem przeciwnikiem takiego działania, ale wiem że inni dopuszczają. Jak stawiam warunki to żądam dokumentów, nie poprzestaje na oświadczeniu. Ale tak jak mówię, to jest moje podejście.

3

Ale może warto postawić jakieś warunki i zabezpieczyć się choć oświadczeniem. Przynajmniej choć trochę będziecie mieli uwiarygodnionych wykonawców z rękojmią należytego wykonania zamówienia. I kontrola nie powie: co bierzecie gołych i wesołych, a gdzie dbanie o interes zamawiającego i publiczny.

4

no oświadczenie wstępne będzie
procedura miała się skrócić (3 dni GK potem ewentualne wezwanie z 26 ust 3 RNC) potem 26 ust 2 - 5 dni znowu może być  26 ust 3 potem odwołania 5 dni (a w przypadku gdy pierwszy w rankingu zostanie wykluczony to procedura się wydłuża jeszcze warunki będą dotyczyć osób i pojazdów chcę dokumenty do podpisania umowy

5

jo napisał/a:

pn poniżej progów unijnych zależy mi na czasie czy mogę postawić warunki a nie żądać dokumentów potwierdzających ich spełnienie??

Jest to zgodne z przepisami, możesz, lecz też nie jestem zwolennikiem takiego postępowania.

6

Procedury teraz mogą się w chole .. ę rozciągnąć, przy założeniu różnych niekorzystnych okoliczności. Poniżej progu unijnego może to być np.  spokojnie 30 dniów.

7

jo,jeżeli nie chcesz dokumentów potwierdzających to nie stawiaj warunków. Uważam, że postawienie warunków musi wiązać się z przedstawieniem dokumentów potwierdzających ich spełnianie. Inaczej nie ma to sensu.

8

marekw2 napisał/a:

jo,jeżeli nie chcesz dokumentów potwierdzających to nie stawiaj warunków. Uważam, że postawienie warunków musi wiązać się z przedstawieniem dokumentów potwierdzających ich spełnianie. Inaczej nie ma to sensu.

Ustawodawca sądzi jednak inaczej. Stąd taka treść przepisów (...) może żądać dokumentów potwierdzających (...).

Są różne sytuacje, zamówienia, różne rynki i specyfika.

Odpowiadając na pytanie z postu nr 1 - możesz.

9

dzięki
sytuacja zmusza żeby tak zrobić