1

Temat: art 138o ustawy Pzp

Przygotowuję postępowanie na ochronę fizyczną , chcę skorzystać z art. 138o. Czy do tego typu postępowania mam stosować inne przepisy ustawy Pzp np. termin składania ofert, termin na odpowiedzi na pytania czy zatrudnienia pracowników.
Wydaje mi się że nie ale chciałabym się upewnić.

2

Odp: art 138o ustawy Pzp

W przypadku zamówień na usługi społeczne o wartości od 30.000 euro (próg podstawowy stosowania ustawy Pzp) a mniejszej niż 750.000 euro zamawiający (jednostka samorządowa) stosuje przepisy ustawy Pzp. Zamówienia można jednak dokonać według tzw. uproszczonych zasad określonych w art. 138o ust. 2?4 ustawy Pzp.
Tzw. uproszczona procedura pozwala nie stosować w tym przypadku przepisów ustawy Pzp dotyczących np.:
opisu przedmiotu zamówienia,
kryteriów oceny ofert lub
umów o zamówienie publiczne.
Zamawiający nie jest zatem w tym zakresie związany regulacjami ustawy Pzp. Musi jednak zawsze pamiętać o przestrzeganiu zasad określonych w jej art. 138o ust. 2. Jest więc zobowiązany stosować wymogi udzielenia zamówienia w sposób przejrzysty, obiektywny i niedyskryminacyjny. Trzeba też pamiętać o obowiązku upublicznienia informacji o udzieleniu tego rodzaju zamówień.