1

Temat: TZO

rozstrzygnięcie 1 grudnia podpisani umowy najwcześniej 7 grudnia, 8 grudnia upływa TZO, a jak mi nie podpisze wybrany oferent co co wtedy

2

Odp: TZO

To będzie klops. Wystosuj pismo, że podpisanie w tym i tym dniu i poczekaj. Chyba, że wykonawca niepewny, to przedłuż.

3 (edytowany przez jo 2016-11-30 12:08:34)

no zastanawiam się nad profilaktycznym przedłużeniem ale jak mi nie przedłużą pozostali to jak ich odrzucę już po wyborze oferty najkorzystniejszej i podpisaniu umowy (jak podpisze)??

4

Jeżeli jesteś po wyborze, to tylko najkorzystniejszy przedłuża

5 (edytowany przez Marcel 2016-11-30 12:32:16)

Ale co przedłuża?, zwraca się do wszystkich, wadium jego wniesienie lub przedłużenie dotyczy oferty najkorzystniejszej.

6

Zgadza się, jak Marcel prawi

7

Katiqq napisał/a:

Jeżeli jesteś po wyborze, to tylko najkorzystniejszy przedłuża

to kiszka co mi z przedłużenia wybranego jak mi nie podpisze a kolejny oferent nie przedłużył

8

Jo, czytasz co napisałem powyżej?

9

Jo, w czym widzisz problem ?  Obecnie wzywasz do przedłużenia TZO i wadium najkorzystniejszego. Jeżeli on przedłuży to dobrze ale nic się też nie stanie jeżeli nie przedłuży ale podpisze umowę. Jeżeli natomiast ten najkorzystniejszy odmówi podpisania to zwracasz się do kolejnego.  Nikt Ci nie broni podpisać umowy z wykonawcą, którego TZO upłynął a wadium straciło ważność lub zostało zwrócone.

10

Dotyczy to także wybranego można z nim podpisać umowę po upływie tzo.

11

marekw2 napisał/a:

Obecnie wzywasz do przedłużenia TZO i wadium najkorzystniejszego. Jeżeli on przedłuży to dobrze ale nic się też nie stanie jeżeli nie przedłuży ale podpisze umowę. Jeżeli natomiast ten najkorzystniejszy odmówi podpisania to zwracasz się do kolejnego.  Nikt Ci nie broni podpisać umowy z wykonawcą, którego TZO upłynął a wadium straciło ważność lub zostało zwrócone.

To się zgadza, jednak zgodnie z art.89.7a - "wykonawca nie wyraził zgody, o której mowa w art. 85 ust. 2, na przedłużenie terminu związania ofertą", wyklucza wykonawcę i z takim umowy już nie podpiszesz.

12

dzwonił mówił że podpisze nie przedłużam zobaczymy

13

Pewnie że podpisze smile