1

Temat: art. 29 ust. 3a - czy jest obligatoryjny

Witam.

Chcę ogłosić postępowanie na usługi pralnicze. czy muszę określać wymagania zatrudnienia przez wykonawcę i podwykonawcę  osób na umowę o pracę?

Jeśli tak, to czy muszę czegoś żądać do oferty na dowód spełniania przez wykonawcę tego wymogu?
Jak to wygląda?

pozdrawiam

2

Odp: art. 29 ust. 3a - czy jest obligatoryjny

Panie w pralni pewnie tak

3

trzeba poczytać wszystko co było wcześniej o tym temacie

4

Jak uważacie czy dostarczanie czystego asortymentu i odbiór brudnego polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w kodeksie pracy?

5

Sama dostawa i odbiór moim zdaniem nie. Można to spokojnie podzlecić. Natomiast samo pranie na umowę o pracę.

6 (edytowany przez jo 2016-12-02 07:30:07)

to w zasadzie robi kierowca na stałej trasie  na transport dzieci wpisałem że musi być zatrudniony treść art 22 ust 1 KP jest tak ogólny że prawie wszystko się łapie

7 (edytowany przez seniorcristobal 2016-12-02 09:57:05)

"Czy muszę określać wymagania zatrudnienia przez wykonawcę i podwykonawcę  osób na umowę o pracę?"

Moim zdaniem nie. Zamawiasz usługę polegającą na tym, że ktoś odbiera rzeczy brudne i przywozi potem je uprawne. Jak będzie przebiegał proces prania, czyszczenia - nie wiesz. Niekoniecznie może przebiegać w warunkach określonych w 22 kp. Nawet wyobrażam sobie, że przebiega bardziej jak zlecenie. Liczy się efekt i przełożony nie stoi nad "piorącym" wydając mu polecenia.

8

Uważam jak powyżej.

9

Przejrzałem aktualne  siwz na usługi prania i wszyscy mają takie wymogi. Postawiłem i ja,  z pominięciem transportu.
Wydaje mi się, że osoba piorącą ,prasująca m itp świadczy jednak pracę.

10

Bitter napisał/a:

Przejrzałem aktualne  siwz na usługi prania i wszyscy mają takie wymogi. Postawiłem i ja,  z pominięciem transportu.
Wydaje mi się, że osoba piorącą ,prasująca m itp świadczy jednak pracę.

A jakże by było inaczej - skoro - każdy przegląda jak u innych jest i w sumie każdy ma to samo. smile

11 (edytowany przez seniorcristobal 2016-12-02 13:20:01)

Kolega powyżej trafił w punkt. Otóż to, naśladownictwo. Żebyście tylko sami sobie pętli nie zakręcili z tym 29 ust. 3a. Sami zamawiacze wytworzą trend, uruchamiając ten przepis z powodów ostrożnościowych do każdego zamówienia. I jak kontroler wtedy nie zobaczy w jakimś zamówieniu tego, to będzie ścigał...

12

Na szczęście mam mało usług ^^

13

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/wzorcowe-dokumenty/wzory-oswiadczen-i-dokumentow-z-zakresu-znowelizowanych-przepisow-ustawy-pzp

dali przykład zapisów do umowy