1

Temat: Czy z uzupełnieniem dok. czekam na grupę kapitałową czy mogę wcześniej

Witam,
PN, mały, współfinansowany, procedura odwrócona, kilka ofert.
Oferta najwyżej oceniona nie zawiera żadnej informacji o grupie kapitałowej. Na stronie zawisło info z otwarcia ofert a pod nią podpięte przypomnienie o obowiązku dostarczenia zamawiającemu informacji dot. grupy kapitałowej.

czy muszę czekać na otrzymanie informacji o grupie kapitałowej żeby móc wysłać wezwanie do uzupełnienia dokumentów z art. 26.2 czy mogę to zrobić już w dniu otwarcia ofert po powieszeniu informacji?

2

Odp: Czy z uzupełnieniem dok. czekam na grupę kapitałową czy mogę wcześniej

Wysyłałbym.

3

Jeszcze jedna informacja: w ofercie wykonawca zamieścił już dokumenty, których powinienem żądać,zgodnie z 26.2. Dokumenty te dotyczą spełnienia warunku udziału dotyczącego doświadczenia, tj. wskazał doświadczenie i poświadczenia należytego wykonania.

4 (edytowany przez seniorcristobal 2016-11-29 13:57:41)

pasikonik83 napisał/a:

Jeszcze jedna informacja: w ofercie wykonawca zamieścił już dokumenty, których powinienem żądać,zgodnie z 26.2. Dokumenty te dotyczą spełnienia warunku udziału dotyczącego doświadczenia, tj. wskazał doświadczenie i poświadczenia należytego wykonania.

Jeśli w trakcie badania ofert dokumenty te dalej zachowują walor aktualności i nie ma żadnych innych co do nich wątpliwości - to ja bym nie wzywał do przedłożenia ich drugi raz, tyle, że teraz po moim wezwaniu - bo to bezsens.

5 (edytowany przez jo 2016-11-29 13:57:51)

ja bym poczekał trzy dni a potem wezwałbym z 26 ust 3 do GK i zapytałbym czy te dokumenty złożone w ofercie to dokumenty które maja potwierdzić spełnienie warunków

6

pasikonik83 napisał/a:

Witam,
PN, mały, współfinansowany, procedura odwrócona, kilka ofert.
Oferta najwyżej oceniona nie zawiera żadnej informacji o grupie kapitałowej. Na stronie zawisło info z otwarcia ofert a pod nią podpięte przypomnienie o obowiązku dostarczenia zamawiającemu informacji dot. grupy kapitałowej.

Czy muszę czekać na otrzymanie informacji o grupie kapitałowej żeby móc wysłać wezwanie do uzupełnienia dokumentów z art. 26.2 czy mogę to zrobić już w dniu otwarcia ofert po powieszeniu informacji?

Bez złożonego oświadczenia o GK nie wiesz czy wykonawca niepodlega wykluczeniu a zatem czy jego oferta jest ważna. Oceniając która oferta jest najwyżej oceniona powinniśmy tworzyć ranking w oparciu o oferty niepodlegające odrzuceniu (art. 89 ust. 1).

Więc może jednak poczekać na oświadczenie o grupie kapitałowej, choć wiem że każdy dzień jest cenny.

7

janek159 napisał/a:

Bez złożonego oświadczenia o GK nie wiesz czy wykonawca niepodlega wykluczeniu a zatem czy jego oferta jest ważna. Oceniając która oferta jest najwyżej oceniona powinniśmy tworzyć ranking w oparciu o oferty niepodlegające odrzuceniu (art. 89 ust. 1).

Więc może jednak poczekać na oświadczenie o grupie kapitałowej, choć wiem że każdy dzień jest cenny.

Wydaje mi się, że przy procedurze odwróconej 24aa wybierając oceniając ofertę najwyżej ocenioną biorę wszystkie pod uwagę a dopiero potem badam czy wykonawca nie podlega wykluczeniu.
Wnioskować z tego można ( nie wiem czy słusznie), że można już wezwać do uzupełnienia z 26.2 nie czekając aż dostarczy info o grupie kapitałowej...

8 (edytowany przez janek159 2016-11-29 15:44:53)

To prawda że przy odwróconej badamy oferty wszystkich a podstawy wykluczenia tylko najwyższej ocenionego. Czy wniosek z tego taki że można na tym pierwszym etapie zrezygnować z oceny zagadnienia związanego z ewentualnym pozostawaniem w grupie kapitałowej? I to jeszcze w stosunku do najwyżej ocenionego?  Może można, i pewnie nic się nie stanie, nawet jak po wezwaniu z 26. 2  okaże się że jest w GK bo po wezwaniu z 26. 2 również może się okazać że wykonawca będzie podlegał wykluczeniu z innych powodów. Więc jak to można podsumować? Może tak, że najważniejsze aby to oświadczenie o GK było przed wyborem najkorzystniejszej oferty.

9

To teraz inne pytanie:
Czy muszę w procedurze odwróconej czekać na dostarczenie GK od wykonawcy 4/6 w kolejce (termin trzydniowy jest do jutra) czy mogę już dziś zrobić wybór, skoro najwyżej oceniony jest OK?
Zależy mi na czasie.
Wydaje mi się, że skoro badam tylko wykonawcę najwyżej ocenionego to nie muszę czekać.

10

większość forumowiczów twierdzi że nie trzeba czekać jeżeli najtańszy złożył

11

chyba najwyżej oceniony

12 (edytowany przez Darek W. 2016-12-01 12:54:12)

pasikonik83 napisał/a:

To teraz inne pytanie:
Czy muszę w procedurze odwróconej czekać na dostarczenie GK od wykonawcy 4/6 w kolejce (termin trzydniowy jest do jutra) czy mogę już dziś zrobić wybór, skoro najwyżej oceniony jest OK?
Zależy mi na czasie.
Wydaje mi się, że skoro badam tylko wykonawcę najwyżej ocenionego to nie muszę czekać.

Nie trzeba czekać. Proceduj od razu.

13

Dzięki za podpowiedź.

14

janek159 napisał/a:

chyba najwyżej oceniony

najwyżej oceniony

15

pasikonik83 napisał/a:

To teraz inne pytanie:
.

Gorzej jak 3 dnia złoży i wyjdzie że jest w grupie z pierwszym big_smile