1

Temat: olej opałowy

Przetarg na dostawę oleju opałowego. Wykonawcy mogą korzystać z cen Grupy Lotos lub Orlenu. Ceny na dzień składania ofert mogą być różne. Najważniejszą rolę będzie odgrywał upust, ale wtedy ceny muszę być takie same. Z góry dziękuję za pomoc.

2

Odp: olej opałowy

zadaj pytanie

3

Czy mogę narzucić wykonawcom jednego producenta?

4

Nie.

5

W takim razie, jeżeli jeden z wykonawców wskaże ceny Orlenu, a drugi Lotosu, ceny będą różne, to jak dokonać wtedy wyboru wykonawcy. Będzie to nieporównywalne...

6

Co będzie nieporównywalne?. Olej ma spełniać narzucone przez Ciebie parametry a to kto go wyprodukował nie ma znaczenia. Kupując cement też dostaniesz oferty na surowiec z różnych cementowni.

7

Co was interesuje cena czy marża?, chyba cena z olej opałowy.

8

W formularzu ofertowym mam tak:
a)    hurtowa cena zbytu netto producenta oleju opałowego na dzień ...grudnia 2016 roku wynosi - ?????? zł/1000 litrów;
b)    ustala się niezmienną, w czasie trwania umowy, marżę handlową dodaną do ceny hurtowej producenta netto ??????. zł/1000 litrów* albo niezmienny
c)    cena zbytu oferenta netto loco odbiorca - ???????. zł/1000 litrów (cena  z punktu a ?+? marża albo ?-? upust z punktu b*),    słownie: ??????????????????????????.
d)    przyjęta formuła cenowa jest niezmienna w okresie obowiązywania umowy: dla ustalenia ceny zbytu oferenta na dzień dostawy przyjmuje się obowiązującą w tym dniu hurtową cenę producenta publikowaną na stronie internetowej producenta;

9

To może dać cenę - kto da niższą ma więcej punktów, a jako kryterium dodatkowe marża, kto da mniej swojej marży - ma więcej punktów?

10

ab123, wyjaśnij jaki widzisz problem z różnymi producentami bo ja tego nie czuję ? Nieważne czy będzie jeden czy dziesięciu producentów, postępowanie wygra ten którego cena zbytu wyliczona zgodnie ze wzorem  z  pkt c będzie niższa

11

seniorcristobal napisał/a:

To może dać cenę - kto da niższą ma więcej punktów, a jako kryterium dodatkowe marża, kto da mniej swojej marży - ma więcej punktów?

Marża również odnosi się do ceny a więc chcesz punktować co do zasady to samo?, wystarczy cena, po co rozbijać w ofercie takie wygibasy, cena jest najistotniejsza to skąd będzie pochodził olej to nie ma znaczenia, czy od rafinerii A czy B.

12

Ja rozumiem, że cena w tym zamówieniu - to cena producenta, na która wykonawca nie ma wpływu. Może wynosić X od Orlenu lub Y od Lotosu, z tym, że czasem X=Y. Zatem marża, którą dolicza wykonawca do ceny producenta wydaje się właśnie kluczowa...

13

Nie zgodzę się się, marża ewidentnie odnosi się do ceny.