1

Temat: Dokumenty przedmiotowe

Witam.

Prosiłbym Was o wyjaśnienie.

Przetarg na dostawę środków czystości. Procedura odwrócona. W ofercie Wykonawca ma mi podać nazwy i producenta zaoferowanych artykułów.
Chcę dodatkowo żądać dokumentów przedmiotowych (opisy, etykiety itp) na potwierdzenie spełniania warunków opisanych przez Zamawiającego.

Czyli wykonawcy składają oferty w których wpisują nazwy oferowanych środków. Ja sprawdzam tylko to czy wpisał jaka nazwę handlową, czy są omyłki rach, pisarskie, inne, wyjaśniam rnc i do najkorzystniejszego zwracam się o Dokumenty przedmiotowe (opisy etykiety itp)

pozdrawiam

2

Odp: Dokumenty przedmiotowe

Dokumenty przedmiotowe powinny być złożone z ofertą, po to by móc ocenić oferty pod kątem art. 89 ust.1. i dojść do ustalenia która oferta jest najwyżej oceniona.

3

Dokumenty nie są potrzebne do kryterium tylko do potwierdzenia, że oferowany artykuł spełnia wymagania opis zamawiającego.

Widziałem, że zgodnie z ustawą dokumenty na potwierdzenie (także przedmiotowe), żąda się tylko od najkorzystniejszego.

Żądajac do oferty chyba złamałbym ustawę...tak mi się przynajmniej wydaje.
Spie .... ten fragment ustawy.

4

Jeżeli wymagałeś produktu X, który w składzie ma mieć aktywny tlen, to bez karty charakterystyki nie będziesz w stanie stwierdzić, czy zaoferowany produkt spełnia twoje wymagania. Wykonawca może ci zaoferować produkt X z zawartością chloru i będzie to podstawa do odrzucenia, ale o tym przekonasz się dopiero po wskazaniu najwyżej ocenionego i zbadaniu jego dokumentów. Więc wezwiesz następnego z rankingu ...
Moim zdaniem zaoszczędzeniem pracy jest żądanie tych dokumentów na etapie składania ofert.

5

tylko czy "zaoszczędzenie czasu" jest wytaczającą przesłanką do żądania tych dokumentów na etapie składania ofert i ktoś tego nie podważy pytaniem "proszę o podanie podstawy prawnej żądania dokumentów na tym etapie??

6 (edytowany przez janek159 2016-12-07 11:09:53)

Głównym argumentem jest to, że oferty w celu ustalenia rankingu powinny być (ja to rozumiem jako obowiązek) zbadane pod względem okoliczności odrzucenia z art. 89 ust.1 - czyli także ,,przedmiotowo" tj. pod względem ustalenia zgodności oferty z SIWZ.

Dopiero jak nie zaistnieją te podstawy odrzucenia mamy ustalone oferty ważne i je oceniamy wg punktacji, tworząc ranking.

Czy biorąc pod uwagę powyższe zasadnym jest trzymanie się literalnie ustawy i punktowanie ofert niezbadanych wcześniej pod względem zgodności z SIWZ? Wiemy że w pierwszym etapie, procedura odwrócona zwalnia nas z badania podmiotowego wszystkich wykonawców, ale nie ofert.

I tu znowu, jedni będą literalni, inni  .... hm, jakby to nazwać , nieliteralni, tak jak ja gdyby przyszło mi wymagać dokumentów przedmiotowych.

7

jo napisał/a:

"proszę o podanie podstawy prawnej żądania dokumentów na tym etapie??

Odpowiedź masz u Janka. Stricte podstawy brak, ale jak masz zastosować art. 89 jeśli nie zweryfikujesz tych dokumentów?

8

Dziura...

9

jeśli załozycie wersje elektroniczne kontaktu to wcale tak długo nie trwa postępowanie