1

Temat: Kryterium oceny ofert - umowy o pracę

Zamawiający określił w siwz Kryterium 70 pkt - cena i 30 pkt - liczba osób zatrudnionych na umowę o pracę.
Były możliwe warianty do zaznaczenia:
a) 10 osób - 30 pkt
b) 5 osób - 15 pkt
c) 2 osoby - 5 pkt
d) 0 osób - 0 pkt
Jeden z Wykonawców wpisał w ofercie 4 osoby. Siwz nie przewiduje pkt za 4 osoby. Co zrobić w tej sytuacji? Zaliczyć mu 2 osoby i przyznać 5 pkt?

2 (edytowany przez seniorcristobal 2016-12-06 14:58:46)

Odp: Kryterium oceny ofert - umowy o pracę

"Co zrobić w tej sytuacji? Zaliczyć mu 2 osoby i przyznać 5 pkt?" - no raczej. Trudno dać mu zero za to, że nie dostosował się do ram siwzu...albo uznać, że dwa razy spełnił po 2 osoby i dać mu 10 pkt smile

3

No i jest kłopot.

4

Dla mnie to jest też niechlujstwo zzamawiającego przy opisie oceny kryterium. A poza tym mam pytania :
- chodzi o deklaracje co do ilości osób jakie wykonawca zatrudni do realizacji zamówienia,
- czy chwalenie się już zatrudnionymi, czyli na etapie składania ofert ogółem u wykonawcy

I w ogóle czy można stawiać takie kryterium?

5

Dla mnie kryterium do bani, po co taki warunek jak jest ustawowy wymóg.

6

chodzi o deklaracje co do ilości osób jakie wykonawca zatrudni do realizacji zamówienia,

7

No i jak widzisz rozwiązanie?

8

romerk2 - no i widzisz - krytyka co do tego kryterium - generalnie nie warto stosować umowy o pracę jako kryterium oceny ofert, bo jak widzisz jest kłopot z tym. Jak dla mnie w tej sytuacji należy się 5 pkt - bo jest w widełkach pomiędzy 2, a 5 osób - tak pewnie widział to wykonawca. Na przyszłość  - NIE STOSOWAĆ JAKO KRYTERIUM.

9

albo doprecyzować zaokrąglenia jak ktoś da inne wartości

10

Tylko, że takie kryterium sprzyja dużym Wykonawcom. Żeby to miało jakikolwiek sens to po pierwsze należałoby wymagać by osoby zatrudnione były przy tym konkretnym zamówieniu, po drugie ten co zatrudni 8 na pełen etat, jest gorzej traktowany niż ten co zatrudni 10 na 1/4 etatu. Oby na pewno taki był cel ?

11

A ja czekam nadal na rozwiązanie Romka, co proponuje?

12

Dla mnie ważny będzie art 91.3 - zakaz stosowania kryteriów dotyczących właściwości wykonawcy. Liczba zatrudnionych osób to chyba takie kryterium.

Co do problemu, uznałbym ze chodzi o co najmniej 2 osoby i dałbym 5 pkt.

13

Jestem przeciwnikiem tego kryterium, jednak skoro ono już jest to przy takiej konstrukcji oceny też dałbym 5 pkt. Punkty w tym przypadku przydzielał bym w następujący sposób
0 - 1 osoba 0 pkt
2 - 4 osoby 5 pkt
5 - 9 osób 15 pkt
10 i więcej osób  30pkt
Gdzieś już to pisałem ale powtórzę. Uważam i tak stosuję, że we wszystkich przypadkach gdzie przyznajemy pkt za ilość czegokolwiek (osób,lat, terminy) nie należy stosować sztywnej ilości pkt do danej ilości. Najwygodniejsze i sprawiedliwe jest wyliczenie proporcjonalne czyli np ilość osób z oferty rozpatrywanej/ilość osób z oferty najkorzystniejszej x 100 x waga kryterium = ilośc pkt.

14

A Romek milczy, może znalazł rozwiązanie? smile

15

motylek wpadła na jakiś inny sposób punktowania jak % pracowników w firmie na umowę o pracę gdzieś na forum to jest

16

Marcel napisał/a:

A Romek milczy, może znalazł rozwiązanie? smile

albo się załamał
przydzieliłbym 5 pkt w tej sytuacji

17

Jak jedziecie po nim jak po łysej kobyle to milczy.
Nie martw się Romek, rób jak ci radzimy czyli 5 pkt. A resztą niech się martwi kontrola.

18

Nikt nie jedzie, ten kto pyta niech bierze udział a nie biernie się tylko przygląda.

19

No już, spokój, po co ma dalej brać udział jak propozycje zostały już udzielone. O czym tu jeszcze gadać.

20

jo napisał/a:

motylek wpadła na jakiś inny sposób punktowania jak % pracowników w firmie na umowę o pracę gdzieś na forum to jest

To był stosunek zatrudnionych na co najmniej np 1/2 etatu i więcej do ogółu zatrudnionych u wykonawcy

21

Można zawsze określić liczbę etatów a nie liczbę pracowników. To zasadnicza różnica.

22

kryterium mogłoby być w takiej formie, że zatrudni dodatkowo osoby do kontraktu inaczej nie jest OK. A skoro już jest tak to tylko 5 pkt.

23

hehe smile moje pytanie brzmi jakbym był Zamawiającym, ale niestety jestem Wykonawcą.
Więc j tylko siedzę i czekam na ruch Zamawiającego smile
Jeśli Zamawiający przyzna konkurencyjnej firmie 5 pkt to przegram, jak nie przyzna to wygram.
Zastanawiam się nad wniesieniem odwołania - w końcu oferta jest niezgodna ze siwz.
siwz nie przewiduje punktów za zatrudnienie 4 osób na umowę o pracę.

24

Zapoznaj się z tym:
Ominięcie w treści oferty informacji istotnych dla jej oceny co do zasady stanowi poważną jej wadę. Jednak w pewnych okolicznościach można przyjąć metody działania, które ? pomimo takiego braku ? umożliwią ocenę oferty przy wykorzystaniu zasad interpretacji oświadczenia woli oraz zasad logiki. Przy jasno i dokładnie określonych wymogach czy parametrach minimalnych/maksymalnych ocenianych w ramach kryteriów oceny ofert może okazać się, że taką lukę da się w sposób obiektywny uzupełnić, a zamawiający zamiast odrzucić ofertę wykonawcy, będzie mógł przyznać mu minimalną liczbę punktów w tym kryterium (tzn. najczęściej 0 punktów) (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 12 marca 2015 r.; sygn. akt KIO 380/15).

25

Ja bym przyznał 0 pkt. big_smile