1

Temat: Wartość brutto, wartość VAT - tylko jak wyliczony?

Zamawiający w formularzu ofertowym wymagał wskazania wartości: Cena ofertowa brutto: ....., w tym VAT ..........
Wykonawca wskazał np.: Cena ofertowa brutto: 600.100 zł, w tym VAT 256.000 zł. jak by nie patrzeć, VAT wynosi tu sporo ponad 23 % (podstawową stawkę). Co ma zrobić Zamawiający?

2

Odp: Wartość brutto, wartość VAT - tylko jak wyliczony?

Stawka procentowa nie była wymagana i wskazana przez Wykonawcę, tylko kwota?

3

Tak, tylko kwota

4

Ja bym wezwał do wyjaśnienia zastosowania stawki VAT a następnie poprawił jako omyłkę rachunkową bo jestem przekonany że po prostu źle policzył kwotę.

5

A to nie jest tak, że jeśli zastosował złą stawkę VAT, to oferta do kosza?

6 (edytowany przez Marcel 2016-12-06 19:59:13)

No nie do końca, gdyż stawki nie żądano a jedynie kwotę wink

7

Ok, wzywam do wyjaśnienia.
Ale jest to jedyna oferta i zastawiam się, czy mogę jednocześnie wysłać wezwanie do wyjaśnienia z art. 87 ust. 1 oraz wezwanie z art 26 ust. 2

8

Wezwanie z 26 ust. 2 powinno być po upewnieniu się, że oferta jest prawidłowa i nie podlega odrzuceniu. Zaczekaj na wyjaśnienia - inaczej z góry założysz, że zabieg wyjaśnień jest niecelowy.

9

Najpierw niech wykonawca wyjaśni.

10

Mam bardzo podobną sytuację.
Ogłosiliśmy przetarg nieograniczony na roboty budowlane. Rozliczenie w formie ryczałtu. Jedna z ofert wygląda następująco:
cena brutto: 1.880.000 zł
cena netto: 1.447.600,00 zł
podatek VAT w wysokości: 23% tj. 432.400,00 zł
Okazuje się że wykonawca błędnie policzył podatek VAT. Od kwoty brutto policzył 23%. Wartość tą odjął od tej kwoty brutto i wyszła mu kwota netto ?.
Czy ten błąd należałoby uznać jako coś co można poprawić na podstawie art. 87 ust. 2 ustawy Pzp?
Poza tym nie wiadomo, którą kwotę uznać za prawidłową? Kwotę netto czy kwotę brutto?
Jest to kwestia bardzo istotna, ponieważ przyjmując jako poprawna kwotę netto , doliczając do niej prawidłowo podatek VAT otrzymujemy kwotę brutto o niemal 100.000 niższą , niż ta wpisana w formularzu ofertowym, co powoduje że oferta ta staje się ofertą najkorzystniejszą.
Co robić?

11

jeżeli nie wiadomo która wartość była wyjściowa to będzie ciężko, przy ryczałcie pewnie nie dał kosztorysu którym by się można było posiłkować

12

Wyjściowa dla obliczenia prawidłowej wysokości podatku jest zawsze kwota netto. Popraw i poinformuj, jeśli się nie zgodzi, to pożegnaj.

13

Tyle że wykonawca zastosował złą stawkę, a w takiej sytuacji nie można poprawić ceny oferty. Nie wiem jak może tu pomóc brak określenia przez wykonawcę stawki podatku. To można ustalić w prosty sposób.
Wyjaśnienie powinno utwierdzić zamawiającego w przekonaniu że stawka jest zła i doprowadzić do odrzucenia oferty. W tym wypadku wyjaśnienia niewiele pomogą wykonawcy bo stawka na poziomie 75% jest błędna, ale pomogą zamawiającemu w uzasadnieniu odrzucenia.
Chyba że wykonawca płaci takie podatki smile

14

Nie ma kosztorysu i boję się, że jak wystąpię do niego o wyjaśnienia, to może zostać to potraktowane jako negocjacja dotycząca złożonej oferty, ponieważ wykonawca będzie mógł dać odpowiedź taką jaka mu pasuje, czyli: jak stwierdzi że chce wygrać to powie że prawidłowa jest cena netto, a jak nie to powie że brutto.

15

Co dokładnie miałaś wpisane w formularzu oferty? Podatek VAT w wysokości 23% .... ?

16

Wykonawcy mieli wypełnić:
kwota brutto .......
kwota netto .......
podatek VAT w wysokości .... %, tj. ....... zł.

17

No przecież masz typową rachunkową,  popraw to.

18

Marcel a skąd Wiesz która wartość netto czy brutto w ofercie jest prawidłowa ?

19

Czy wyjaśnienie Wykonawcy z art. 87.1 może wpłynąć jako skan na maila, czy wymagana forma pisemna  - do siedziby zamawiającego?

20

Poprawić bez wyjaśniania która kwota poprawna? Wiem, że logicznie rzecz biorąc wyjściową powinna być kwota netto, ale z tej logicznej drogi trochę sprowadza mnie fakt obliczenia podatku w tej ofercie. Jak już wcześniej pisałam - z kwot wynika, że chyba wykonawca jednak wyszedł od kwoty brutto. 1.880.000 x 0,23 = 432.400,00 zł czyli dokładnie to co wpisał w ofercie (pomijając to, że są to błędne obliczenia).

21

Chcąc ratować postępowanie też szedł bym w tą stronę, jednak inne zdanie może mieć kontrolujący, który policzy VAT od kwoty netto i uzna że wynagrodzenie wykonawcy powinno wynosić 1 780 548. Z tego powodu ja w ofertach żądam wyłącznie kwoty brutto.

22

Wychodzi się od netto, POPRAWIĆ!

23

Marcel zwróć uwagę na terść postu nr 1

samzam napisał/a:

Zamawiający w formularzu ofertowym wymagał wskazania wartości: Cena ofertowa brutto: ....., w tym VAT ..........

Nie ma tu mowy o kwocie netto i stawce VAT. Jest tylko kwota brutto i wartość VAT.

24 (edytowany przez Marcel 2016-12-07 10:23:13)

jadka napisał/a:

Mam bardzo podobną sytuację.
Ogłosiliśmy przetarg nieograniczony na roboty budowlane. Rozliczenie w formie ryczałtu. Jedna z ofert wygląda następująco:
cena brutto: 1.880.000 zł
cena netto: 1.447.600,00 zł
podatek VAT w wysokości: 23% tj. 432.400,00 zł
Okazuje się że wykonawca błędnie policzył podatek VAT. Od kwoty brutto policzył 23%. Wartość tą odjął od tej kwoty brutto i wyszła mu kwota netto ?.
Czy ten błąd należałoby uznać jako coś co można poprawić na podstawie art. 87 ust. 2 ustawy Pzp?
Poza tym nie wiadomo, którą kwotę uznać za prawidłową? Kwotę netto czy kwotę brutto?
Jest to kwestia bardzo istotna, ponieważ przyjmując jako poprawna kwotę netto , doliczając do niej prawidłowo podatek VAT otrzymujemy kwotę brutto o niemal 100.000 niższą , niż ta wpisana w formularzu ofertowym, co powoduje że oferta ta staje się ofertą najkorzystniejszą.
Co robić?

Ale chyba mowa o tym poście? big_smile

25

Jadka zrób jak Marcel radzi w poście 22